2012.
október
13. 11:58

Hol isznak többet?

vörösbor Az öreg kontinens polgárai a 21. században átlag 12,5 liternyi tiszta szesznek megfelelő mennyiségű alkoholtartalmú italt hörpintenek fel. Hazánkban különböző források 13-16 literre teszik az éves fogyasztást, s a 60 esztendősnél fiatalabb magyar férfiak halandóságában főszerepe van a részegeskedésnek.

„Az európai alkoholkonzum több, mint kétszerese a globális átlagnak” - állapította meg Jürgen Rehm. A drezdai Műszaki Egyetem pszichológusa szerint, az elmúlt évtizedben ebben a trendben nem történt változás. De egyes államok, vallási közösségek ivási szokásai között komoly eltérések mutatkoznak. Németországban például évi 12,9 liternyi tiszta szesznek megfelelő alkoholtartalmú pia megy le – statisztikailag – egy-egy polgár torkán. Ez sörben mérve 800 korsónak felel meg! Hm, ez még az őszi, müncheni Oktoberfest elmúltával is döbbenetes mennyiségnek tűnik.

„Az egész dél-európai régióban az elmúlt 30-40 évben legalább felére csökkent az alkoholfogyasztás, míg a kontinens keleti tájain egyre többet isznak az emberek” - állapítja meg a német szakember. A skandinávok sem akarnak kiszáradni – tesszük hozzá. De, ha az európaiak világbajnokok is italozásban, jó hír, hogy a piálási szokásaik nem annyira veszélyesek, mint például Dél-Amerika és Afrika egyes területein. A nyomor persze nem mindig ad magyarázatot az eszméletlenségig való ivászatra, hiszen a 25 év alatti svájci fiatalok mintegy harmada is havonta legalább egyszer hullarészegre issza magát.

Forrás: mixonline.hu

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART