2011.
december
17. 09:17

Hol van már a háromforintos kenyér

Vásárlás A háztartási energia ára fél évszázad alatt több mint százszorosára, az élelmiszerek ára pedig harmincszorosára emelkedett. A kiugróan nagy emelkedés időszaka 1981 és 1991 közé esik.

Az idősebbek még jól emlékeznek az alapélelmiszerek harminc-negyven évvel ezelőtti árára. Merthogy akkoriban alig változott, olyannyira stabil volt, hogy már a gyárban rázománcolták a fedőre, vagy bele volt öntve a bicskák acélpengéjébe.

Az negyven év felettiek még jól emlékeznek az alapélelmiszerek harminc-negyven évvel ezelőtti árára. Merthogy akkoriban alig változott, olyannyira stabil volt, hogy már a gyárban rázománcolták a fedőre, vagy bele volt öntve a bicskák acélpengéjébe.
A cikk a hirdetés után folytatódik

Nagyon sokan emlékeznek még ezekre a bűvös számokra: egy kiló kenyér 3 forint 60 fillér, zsemle-kifli darabja 40 fillér, egy liter tejet 2 forint 60 fillérért töltöttek a zománcozott tejeskannába, és a bevásárlást intéző gyerek 1 forint 20 fillérért vehetett magának egy jutalom Sport szeletet, vagy 50 fillérért egy gombóc fagyit.

Mai sorstársa – ha a szülők egyáltalán el mernek engedni egy gyereket egyedül a boltba – a kenyeret 260 forintért, a tejet 150 forintért, a kiflit 19 forintért veszi meg, a klasszikus Sport szelet 55 forintba, egy gombóc fagyi pedig 150 forintba kerül neki.

Nem véletlenül neveztük bűvösnek a fenti árakat, ugyanis nem sok közük volt a valósághoz, az előállítási költséghez, vagy a kereslet-kínálat alakulásához. Államilag megállapított összegek voltak, érvényesek az ország egész területére, nem lehetett eltérni tőlük.

Többek között ezért is nehéz a régi és a mai árak arányát megállapítani, mert például amíg régen egy kiló fehér kenyér az egész országban, még a legkisebb szegletében is 3,60 volt, az ára ma 189 és 269 forint között mozog.

Más idők, más árak, más arányok. Mert például, ha a háztartási energia árának alakulását nézzük 1960 és 2010 között, akkor a fizetésünknek az akkorinak az ötvenszeresének kellene lennie, és ez meg is van. Ám ha az 1991 és 2001 közötti árindexet nézzük, akkor 1991-ről 2001-re – igazodva az áremelkedéshez – a fizetésnek is nyolcszorosára kellett volna növekednie, azaz 17 ezer forintról 134 ezer forintra.

Az élelmiszerek és szolgáltatások ára – az előző rendszer folyamatos "árkorrigációi" ellenére – igazából a rendszerváltás után lódult meg. Amint a táblázatból is látható, az elmúlt 14 évben egyes alap élelmiszer cikkek ára a duplájára emelkedett, a szolgáltatásoké pedig 4-5-szörösére. Az átlagfizetések pedig – főképpen a sima alkalmazotti réteg fizetése – többnyire még némi fáziskésésben vannak az átlagárak növekedéséhez képest.

Forrás: teol.hu

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART