2011.
július
13. 18:53

Holnap melegrekord és extrém erős UV-B sugárzás várható

Címkék:
hőség Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) szerint a globális felmelegedés, a klímaváltozás következtében növekszik a hőséghullámok száma, ezek az időszakok különösen megviselik az emberi szervezetet.

Az ÁNTSZ szerdai, az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a fővárosban 2001 és 2005 között évente egy-két hőséghullám fordult elő, az utóbbi öt évben ez a szám három-öt közé emelkedett.

A hőségriasztások idején tavaly Budapesten 25,5, országosan 22,2 százalékkal több halálesetet regisztráltak - tették hozzá. Mint írták, a napi átlaghőmérséklet 5 Celsius-fokos emelkedése az összes halálokra vonatkozóan tíz százalékkal, ezen belül a szív- és érrendszeri betegségek miatti halálozás kockázatát pedig tizenkét százalékkal növeli. Mindezek mellett a hőséghullámok idején a szívpanaszok és általános rosszullétek miatt a sürgősségi mentőhívások száma tizenöt százalékkal emelkedik.

A hőmérséklet emelkedésével együtt az emberi szervezet terhelése is megnövekszik - emelték ki. Arra hívták fel a figyelmet, hogy a meleg, forró napokon ajánlott akár többször is langyos vagy hideg vízzel zuhanyozni, érdemes ventillátort használni és egy-két órát légkondicionált helyiségben tölteni, a déli órákban pedig jobb zárt helyen, sötétített helyiségben tartózkodni.

A nagy melegben nem javasolják a kávé, alkohol, cukros, illetve szénsavas üdítők fogyasztását, ezek helyett inkább a vizet, teát, szénsavmentes üdítőket, leveseket ajánlják. A szabadban érdemes széles karimájú kalapot, napszemüveget viselni, valamint a bőrtípusnak megfelelő napvédő krémet használni. Emlékeztetettek arra is, hogy a gyermekeket, állatokat nem szabad zárt, szellőzés nélküli parkoló autóban hagyni.

Paller Judit megbízott országos tiszti főorvos a meteorológiai előrejelzések alapján péntekig terjedően másodfokú hőségriasztást rendelt el.

Kolláth Kornél, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) veszélyjelző munkatársa szerdán az MTI-nek elmondta: csütörtökön ismét fokozódik a hőség. Ezért az ország nagy részére másodfokú, a Nyugat-Dunántúlra elsőfokú figyelmeztetést adtak ki. A napi középhőmérséklet az ország jelentős részén a 27-28 Celsius-fokot is meghaladhatja, a maximum várhatóan 35-36 fok lesz, egyes déli területeken viszont elérheti a 38 fokot is. Csütörtökön ismét megdőlhetnek a melegrekordok és megint extrém erős UV-B sugárzás várható.

Forrás: ATV

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART