2012.
október
15. 14:37

Honkongban sem fenékig tejfel

Címkék:
Hongkong A hongkongi időskorúak egyharmadának vannak napi megélhetési gondjai - olvasható egy frissen végzett felmérésben, amelynek adatait a helyi South China Morning Post című angol nyelvű napilap tette közzé hétfői számában.

A szegénységben élő hongkongiak aránya 2011-re 17,1 százalékra csökkent, miközben a jövedelmek közti szakadék eddig soha nem látott méretűre tágult; a gazdagok egyre gazdagodnak, miközben a szegények tovább szegényednek - állapítja meg a szociális szolgáltatások nem kormányzati szervezeteinek tanácsa által készített jelentés.

Kína különleges közigazgatási övezetében nincs hivatalos szegénységi küszöb, a felmérés a háztartások havi átlagjövedelmének felénél húzta meg a határt, ez egy négyfős családnál 13 500 (375 ezer forint), egy főre esően pedig 3500 hongkongi dollár (97 ezer forint).

Ezek alapján 2011-ben 1 millió 150 ezer ember élt szegénységben a hétmilliós városban, 55 ezerrel kevesebb, mint egy évvel korábban. A nagy jövedelműek átlagjövedelme ugyanakkor 3,5-szerese volt a kis jövedelműekének, míg tíz évvel korábban ez a szorzó még 3,1 volt.

A vizsgálatot végző szervezet ügyvezetője, Christine Fang Meng-sang szerint azzal, hogy tavaly májusban a kormányzat 28 hongkongi dollárban (780 forint) szabta meg a minimum órabért, hatékony lépést tettek ugyan a szegénység visszaszorításáért, de ez nem elegendő.

A legaggasztóbb jelenségnek az időskorúak körében terjedő szegénységet említette, mivel a 65 éves vagy annál idősebb lakosok 32,7 százalékát sorolták a szegények közé, ami a hétmilliós Hongkongban 290 ezer embert jelent.

A South China Morning Post összeállításából kiderül, hogy a helyi kormányzat előtt van egy 2200 hongkongi dolláros (61 ezer forint) havi öregkori járadékról szóló előterjesztés, amelynek maximális vagyoni értékre vonatkozó és egyéb jövedelmi feltételei is vannak. Hongkongban vitáznak arról is, hogy szükség van-e egy hivatalos szegénységi küszöb megállapítására, illetve egy általános nyugdíjrendszer bevezetésére.

Forrás: MTI

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART