2011.
június
17. 10:13

Honvédszakszervezet: nyugdíjügyben nincs egyetértés a tárcával

Címkék:
Mészáros Melinda Az állományt érintő ügyekben egyáltalán nincs egyetértés az érdekképviselet és a minisztérium között - mondta Mészáros Melinda, a Honvédszakszervezet (Hosz) alelnöke pénteken.

A szakszervezeti vezető arra reagált, hogy Hende Csaba honvédelmi miniszter csütörtökön a Magyar Televízió Az Este című műsorában azt hangoztatta: a tárca és a szakszervezet közösen ítélték el a "politikai akciónak" minősített úgynevezett "bohócforradalmat". "Az érdekképviselet politikai megnyilvánulásokban valóban nem kíván részt venni, de az állományt érintő ügyekben - a tárca és a Hosz között - egyelőre semmilyen azonosságról nem lehet beszélni" - hangsúlyozta az alelnök.

Mészáros Melinda szerint a szakszervezet azért sem vett részt a csütörtökön a fővárosban tartott rendvédelmis tüntetésen, mert már sokkal előbb elkötelezte magát a szintén június 16-ra meghirdetett, a négy nagy érdek-képviseleti konföderáció által szervezett országos demonstráció mellett, és ezen részt is vettek. Az alelnök szerint az is tisztázásra szorul a miniszteri nyilatkozat után, hogy valójában a tárcával csak az életpályamodell kialakításáról tárgyalnak, a korkedvezményes nyugdíj ügyében a Belügyminisztérium az illetékes.

Az életpályamodellel kapcsolatban Hende Csaba csütörtök este azt mondta, hogy azt a "kiszámíthatóság és a stabilitás" jellemzi, illetve, hogy a haderőből hamarabb kiváltak a jövőben módot kaphatnak arra, hogy a közszolgálat egy másik területén folytassák a munkát. Mészáros Melinda szerint viszont a tárgyalások még csak most kezdődtek ebben a témában, így egyelőre nem ismertek a modell részletei és a felek véleménye sem ezzel kapcsolatban.

Csaknem húszezer szavazólapon vonták vissza jelképesen a Fidesz-KDNP pártszövetségre tavaly áprilisban leadott szavazatukat a rendvédelmi dolgozók csütörtöki, budapesti demonstrációján; a megmozdulás keretében tartott "szavazás" eredményét este 10 óra előtt a budavári Sándor-palota előtt ismertették.

A "bohócforradalomnak" nevezett demonstrációt a korkedvezményes nyugdíj rendszerének átalakítása ellen hirdette meg magánemberként a rendvédelmi szakszervezetek demonstrációs bizottságának két volt vezetője: Kónya Péter, a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének (FRDÉSZ) elnöke és Árok Kornél, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének (HTFSZ) elnöke. A két szakszervezeti vezető csütörtökön több tucatnyi résztvevőhöz hasonlóan bohócnak öltözött.

Kónya Péter a tüntetés kezdetén hangsúlyozta, hogy békés, pártpolitikától mentes megmozdulásukkal görbe tükröt szeretnének mutatni a kormánynak, s azt kérte: a résztvevők őrizzék meg a tüntetés békés jellegét. Árok Kornél a demonstráción 17 óra után azt mondta: "legalább 20 ezren vagyunk".

Az Alkotmány utca és a Kossuth tér torkolatában egy hatalmas színpadot, az utca másik végén pedig fekete függönnyel eltakart "szavazófülkéket" állítottak fel. Azok, akik személyes adataikat megadták, egy "szavazólapot" vehettek át, amelyen az volt olvasható: "A Fidesz-KDNP pártszövetségnek a 2/3-os többségre adott bizalmat visszamenőleges hatállyal megvonom!" A szavazólapon két rubrikát jelölhettek meg: "igen", illetve "de".

Forrás: hvg.hu

Vissza
2011.
június
16. 20:55

Fordított fülkeforradalom

Fordított fülkeforradalom Továbbra is hosszú sorokban várakoznak a rendvédelmi dolgozók a budapesti Alkotmány utcában kialakított "szavazófülkéknél", hogy a csütörtöki demonstráció keretében jelképesen visszavonják a Fidesz-KDNP pártszövetségre tavaly leadott szavazataikat - jelentették az MTI tudósítói a helyszínről. A Parlament közelében rendőrök, tűzoltók, börtönőrök tüntetnek a korkedvezményes nyugdíj rendszerének átalakítása ellen; a tömeg késő délutánra megtöltötte az Alkotmány utca Kossuth tér és Bihari János utca közötti részét.
Tovább
2011.
június
16. 21:11

Tiltakozások Debrecentől Zalaegerszegig

Tiltakozások Debrecentől Zalaegerszegig Tizenöt megyeszékhelyen autós figyelemfelhívó demonstrációt tartott négy szakszervezeti szövetség, négy vidéki városban pedig tüntettek azt követelve a kormánytól, hogy azonnal kezdjen tárgyalásokat az érdekképviseletekkel a munka világát, a nyugdíjakat, és az oktatást érintő valamennyi kérdésben.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART