2012.
március
20. 16:06

Hosszútávon 50 felett? Nem késő!

Címkék:
malacpersely Csupán öt-tíz év aktívan töltött év, és egy jól megválasztott hosszú távú megtakarítás elég lehet ahhoz, hogy biztosítani tudjuk az anyagi biztonságunkat a nyugdíjba vonulás után. Persze az ideális az lenne, ha jóval korábban, a nyugdíjba vonulás előtt akár húsz évvel elkezdenénk a gyűjtögetést, de 50 éves kor körül sem késő belevágni egy hosszabb távú megtakarításba.

A tartós befektetési szerződéssel (TBSZ) például csupán három vagy öt évre van szükség ahhoz, hogy adókedvezményt kapjunk, vagy hogy megtakarításunkat teljesen adómentesen felvehessük. Ha ugyanis három évig nem nyúlunk a számlán tartott pénzhez, akkor a hozam, vagyis a kamat- és árfolyamnyereség után kötelezően fizetendő 16 százalékos kamatadó helyett csupán 10 százalékot kell befizetnünk, ha pedig még két évet tudunk várni, akkor teljesen kamatadómentes nyereségre tehetünk szert. A TBSZ esetében ráadásul nincs szükség arra, hogy havi rendszerességgel helyezzünk el pénzt a számlán, kizárólag az első, gyűjtőévnek nevezett időszakban lehet pénzt befizetni. Utána érdemes elfeledkezni a számláról, csupán egyetlen időpontot kell észben tartanunk, mégpedig azt, hogy mikor telik le az öt év. A számla ideális lehet például akkor, ha egy korábbi megtakarításunk felszabadul, és azt biztonságos helyen szeretnénk elhelyezni.

Aki hosszabb távon és rendszeresen tud pénzt félretenni, annak a nyugdíj előtakarékossági számla (NYESZ) még jobb megoldás lehet. Mielőtt azonban számlát nyitunk, érdemes jól átgondolnunk a döntésünket. Ilyen számlát ugyanis csak abban az esetben jó kötni, ha biztosak vagyunk abban, hogy a nyugdíjba vonulásig már nem lesz szükségünk az itt elhelyezett pénzre.

Szintén jó megoldás lehet, ha úgy döntünk, hogy tagjai leszünk egy önkéntes nyugdíjpénztárnak, és havi rendszerességgel helyezünk el pénzt a számlánkon. Tíz év szorgalmas gyűjtögetés után jókora összeg áll majd a rendelkezésünkre, amelynek hozama ráadásul adómentesen szintén a számlánkat gyarapítja.

Köthetünk még megtakarítással kombinált életbiztosítást is, amely a saját és a családunk egészségét és anyagi biztonságát is garantálja. A biztosítás lejártakor kérhetjük a pénz egy összegben való kifizetését, de igényelhetjük életjáradék formájában való utalását is.

A fenti összeállításból is jól látszik, hogy számos lehetőség kínálkozik még ötven éves kor felett is arra, hogy jelentősebb összeget halmozzunk fel a számlánkon, amelyből majd a nyugdíjba vonulás után biztosítani tudjuk jólétünket és anyagi biztonságunkat. Bármelyik megoldást is válasszuk, valamennyi ajánlat hasonló alapokon nyugszik: rendszeresen félre kell tenni, és néhány évig nem szabad hozzányúlni az összegyűjtött pénzhez.

Forrás: narancsjuice.hu

Vissza
2011.
február
28. 16:58

A magyarok fele napról-napra él

A magyarok fele napról-napra él Növekvő munkanélküliség jellemzi a magyar gazdaságot, a társadalom fele napról-napra él – derül ki a legfrissebb statisztikákból. Az áremelkedések, az egészségügy és a nyugdíjak foglalkoztatják leginkább a magyarokat.
Tovább
2012.
január
19. 21:53

A magyarok negyede nem tudja, mit jelent a thm

A magyarok negyede nem tudja, mit jelent a thm Az alacsony teljes hiteldíj mutató (thm) az egyik legfontosabb elvárás a hitelfelvétel során, ám a magyarok negyede nincs tisztában a fogalom jelentésével - derül ki a COFIDIS Hitel Monitor felméréséből.
Tovább
2011.
július
13. 18:10

A magyarok nem tudják kivédeni a frankerősödést

A magyarok nem tudják kivédeni a frankerősödést A magyar háztartások csupán 17,5 százaléka képes megtakarítani, emiatt nehezen tudják kivédeni a negatív külső körülményeket, mint például a mostani frankerősödést.
Tovább
2011.
február
26. 11:07

A nyugdíjbiztosítások felé fordulnak a biztosítók

A nyugdíjbiztosítások felé fordulnak a biztosítók A válság visszafogta a nem életbiztosításokból származó díjbevételeket, így a magyar biztosítók idén az életbiztosításokban látják a növekedést, ennek egyik típusa, a nyugdíjbiztosítás. A magánnyugdíjpénztárak csaknem teljes megszüntetése újra előtérbe helyezte az idős korra történő megtakarítást, de az uniós népesség elöregedése generálissá teszi ezt a problémát. Az Aviva Életbiztosító felmérése szerint az európai polgároknak évente 1.900 milliárd euró plusz megtakarításra lenne szükségük ahhoz, hogy nyugdíjas éveikben is normál életszínvonalon tudjanak tovább élni. Ez a szám az Európa Unió 2010-es GDP-jének 19 százalékát teszi ki.
Tovább
2011.
augusztus
25. 14:24

Nyugdíjkasszák: egyetlenegy sem maradhat?

Nyugdíjkasszák: egyetlenegy sem maradhat? Egyelőre nem tudni, mi lehet a letétbe helyezett jogfenntartó nyilatkozatok jelentősége, amennyiben az Alkotmánybíróság a magánpénztáraknak kedvező döntést hoz. A jelenlegi keretek nem teszik lehetővé a magánnyugdíjpénztáraknak a biztonságos, hosszú távú működést.
Tovább
2011.
június
09. 07:42

Nyugdíjpénztárak - nehéz a búcsú

Nyugdíjpénztárak - nehéz a búcsú A legfrissebb felügyeleti adatok szerint a magánnyugdíjpénztárakba az idei első negyedévben a szankciók dacára majdnem négyszázan léptek újonnan be, a kasszák tagjaik vagyonát 64 milliárd forint feletti összeggel gyarapították, aminek túlnyomó többsége végül az államhoz kerül.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART