2010.
október
19. 09:46

Hova és hogyan utazzunk idősebb korban?

Címkék:
Utazás vonattal Ahogy a világ népessége egyre inkább elöregedőben van, úgy nő ezen egyáltalán nem öreg emberek ázsiója az utazási piacon. A „szenior” korosztály ugyanis - bár tagjai nagyrészt valóban túllépték már a nyugdíjkorhatárt - egyáltalán nem megfáradt, otthon ülő típusok. Nekik szeretnénk segíteni most.

Az első globetrotterek, azaz világjárók az Egyesült Államokból indultak neki a Földgolyónak – ők voltak a baby boom generáció nyugdíjkorhatárt elért tagjai. Miattuk, vagyishát energikusságuk, tömegük és persze fizetőképességük miatt egyre inkább kikopott a “nyugdíjas” szó az amerikai szóhasználatban, és vált gyakoribbá a “senior”, ami nagyjából a mi szépkorú kifejezésünk megfelelője - bár itthon is hódít a „szenior” elnevezés. Akárhová is mentek, jellegzetes stílusukról ugyanúgy felismerhetőek, mint a japán turisták: vászonnadrág, galléros póló és kényelmes sportcipő a viselet. De mi a helyzet a magyar globetrotterekkel?

Magyarországon az ötvenes-hatvanas éveikben járó szeniorok igen eltérő háttérrel rendelkeznek. Ahelyett, hogy kényelmesen pihennének, és megérdemelt nyugdíjukat élvezeti cikkekre illetve utazásokra költenék, többnyire mind a mai napig dolgoznak teljes- vagy részmunkaidőben. 2007-ben a 65 év feletti népesség aránya 15.6 százalék volt, és e szám folyamatosan növekszik. A számítások szerint 2025-re a lakosság ötöde tartozik majd ebbe a korcsoportba – azaz közel kétmillió fő. Legnagyobb részük testileg és szellemileg egyaránt friss és nyitott a világra, az újdonságokra, valamint vágyna kitörni megszokott köreiből. Ugyanakkor ma minden ötödik nyugdíjas havi 30-60000 forintnyi járandóságból kénytelen megélni, amiből nem, hogy utazásra, de sokszor még tüzelőanyagra sem futja. Kire építhetnek akkor a szeniorokat célzó utazási irodák?

A KSH adatai szerint magyar szeniorok mintegy egyötöde él kisebb-nagyobb mértékben szegénynek mondható háztartásokban. Ugyanakkor a nyugdíjasok között az országosan jellemzőnél kisebbek a jövedelmi egyenlőtlenségek. Egy részük például kifejezetten jómódúnak nevezhető. Az általában nagyvárosban élő, többszemélyes háztatrtást vivő ötven fölöttiek jóval aktívabban élnek vidéki, kevesebb lehetőséget kapott kortársaiknál. Nem mindegy tehát, hogy ez a korosztály hogyan tölti a gazdaságilag aktív élet megszűnésével felszabaduló időt.

Az ötven év feletti lakosság mintegy fele ugyanis rendelkezik az utazásokhoz szükséges megtakarításokkal – és szívesen is költik erre. A szenior utazók két csoportra bonthatók: az aktív csoport pihenése elsősorban a városlátogatások és kirándulások köré szerveződik, míg a másik csoport inkább a törődést és a nyugalmat igényli, céljuk főleg a nosztalgia, mintsem az új megismerése. A szeniorokat célzó utazási irodáknak viszont fel kell arra készülniük, hogy minden 50 fölötti utazó igényli a magas színvonalú szolgáltatást, gyakran az orvosi kíséretet, és jobb szeret olyan csoportban utazni, amelynek tagjai vele hasonló korú emberekből áll. Arról nem is beszélve, hogy nem szeretnek naponta szállodát váltani, sőt, a szállodai szolgáltatások színvonala is fontos számukra.
 

Hová és hogyan?

A közkedvelt hajós túrák (melyek népszerűségét a Love Boat – azaz a Szerelemhajó című népszerű sorozat is nagyban fellendítette) vezető helyen vannak a szeniorok utazási célpontjai között. Mindegy, hogy egyhetes mediterrán sétahajózás, vagy hosszabb Karib-tengeri körút, a lényeg, hogy a minden luxussal felszerelt tengerjárók az idősebbek minden igényét kielégítik. Az egész napos szórakoztatástól a kirándulásokig, a napozóstrandoktól az esti táncmulatságokon át a golfpályákig elképesztő mennyiségű lehetőség akad. A hajóutak előnye, hogy a költségek előre kiszámíthatóak, hiszen az út magába foglalja az étkezést és a szórakoztatást, valamint gyakran az elfogyasztott italokat és snackeket is. Van persze, aki másra vágyik.

A szeniorok körében igen közkedveltek a 2-5 napos európai városlátogatások: Prágától Párizsig, a Garda-tótól a Loire kastélyaiig különböző programokat talál kifejezetten ötvenen túliak számára az, aki keresgél. Ezekre az utakra többnyire kényelmes buszokkal, esetleg repülőgéppel utazhatnak az oda vágyók, és a városlátogatás maga sem megterhelő: a látványosságok megtekintéséhez jellemzően megfelelő mennyiségű idő és információ adott, és a napok is úgy vannak tervezve, hogy inkább kényelmes séták, mint hosszú gyaloglások várjanak az utazóra. Kellemesen tarkítva persze mindez a kávézók és éttermek látogatásával. Így kényelmesen el lehet időzni a Sixtus-kápolna freskóinál, vagy a Covent Garden piacán, ha az út jól van tervezve, senki nem sietteti majd a nézelődőket, és ha egy mód van rá, nem a legtöbb lépcsőn keresztül viszi majd úticéljához a csoportot.

Nem véletlenül népszerűek a gyógy- és a wellness-üdülések, melyek, párosulva az elsőrangú orvosi ellátással, kiváló lehetőséget nyújtanak a pihenésre. Mindegy is, hogy a helyszín Hévíz vagy Karlsbad, a lényeg az intenzív pihenésen, a gyógykezeléseken, a fürdőn és szolgáltatásain, és persze a kellemes étkezéseken van. Már Magyarországon is egyre több szálloda fordít kiemelt figyelmet az ötvenen túliakra, és kínál különleges csomagajánlatokat, menüket és meglepetéseket számukra. Szállodákban adottság a nővér vagy a doktor jelenléte, de még akár más kiegészítő egészségügyi szolgáltatást is ajánlhatnak. Persze akiknek az orvosi jelenlét fontos szempont, azok a kisebb helyeken még a kifejezetten „szenior-ajánlatok”esetén is jó, ha utánakérdeznek az orvosi háttérnek, nehogy kellemetlen meglepetés érje őket. Itthon és a környező országokban egyaránt rendkívül sok kiváló gyógyszálló és wellnessközpont közül válogathat, de az északi-tengeri fürdőhelyek is méltán népszerűek a Baltikumtól Belgiumig.

Egyre növekvő érdeklődés jellemzi az ötvenen túli korosztály körében a többé vagy kevésbé egzotikus vonatutakat. Ezekhez nem feltétlenül kell Oroszországtól Kínáig végigutazni a Transzszibáértiri Expresszt – vannak izgalmas utak Európában (városlátogatásokkal egybekötve), Afrikában (leginkább Párizsi kiindulással), és persze nem hagyhatjuk ki a felsorolásból a leghíresebb, Bécs és Strassbourg között járó luxusvonatot, az Orient Expresszt, vagy a világ egyik leglátványosabbnak mondott vonatútját, a Kanada nyugati végét átszelő utat sem. Itt az üvegtetejű vonatokból kitekintve két teljes napon át lenyűgöző látvány tárul az utazó szeme elé: a kanadai Sziklás-hegység cikkcakkos, hófödte vonulatai fenyőerdőkkel és vad folyókkal tarkítva. A vonaton belül viszont... kényelmes ülések, elsőrendű konyha, és egy szolgálatkész steward, aki minden segítséget és információt megad ahhoz, hogy az út jól sikerüljön. Ha nem feltétlenül menne Kanada túlsó végéig egy vonatozásért, próbálja ki a Svájcot átszelő Glacier Expresszt (Zermat és St.Moritz között), vagy a festői skót West Highland vonalat, amely Glasgowból indul észak felé a tengerhez, és az egyik vezető brit utazási magazin által idén immár másodszor lett a világ legjobb vanatútvonalának megválasztva.

Az ötven felettiek számára tehát mint látjuk is, egyre több a lehetőség. Egyre több az ötvenen felüliekkel foglalkozó portál, iroda és szövetség, ahol célzottan szerezhetjük be információinkat. Ilyen szövetség többek között például a Budapesti Nyugdíjasok Szövetsége is, melynek színvonalas rendezvényei és a nyugdíjasok „beskatulyázása” ellen küzdő szelleme emelik ki a többi hasonló szervezet közül, de hasonlóan „harcos” stílusú az Öreg a nénikéd! weboldal (oreganeniked.hu) szerkesztőgárdája és hangvétele is, amely rögtön a bemutatkozásnál így üdvözli az olvasót: „ötven éves idén a táncos lábú Michael Flatley, az első videójáték, a csodálatos testű Sharon Stone, a NASA űrkutató bázisa, a csa-csa-csa, az olykor botrányt keverő énekesnő, Madonna, a Barbie baba, a hullahopp, a jazzmuzsikus Tony Lakatos, vagy éppen Friderikusz Sándor. És ez csak az ötven felettiség kezdete. Mert sokan vagyunk, mi, kedves írók, olvasók és beszélők, akik úgy gondoljuk, hogy ami előttünk van – az élet.”

És milyen igazuk van.

Forrás: travelline

Vissza
2010.
június
16. 20:25

A nyugdíjas turistáké a jövő

A nyugdíjas turistáké a jövő 2030-ra 8,3 milliárdra nő a Föld népessége, a világ nagy részében nő az átlagéletkor, fokozódik a migráció, és mindez gyökeresen átalakítja a turizmust. Az Európai Utazási Bizottság (ETC) és a Turisztikai Világszervezet (UNWTO) együttműködésében készült tanulmánykötet a turisztikai iparág számára kíván referenciát, tájékozódási pontot nyújtani, hogy az érintettek megértsék a demográfiai folyamatokat, és képesek legyenek ezekre reagálni.
Tovább
2010.
május
06. 08:09

Az uniós nyugdíjasnak is jár a kedvezmény

Az uniós nyugdíjasnak is jár a kedvezmény Jogsértő volt, hogy a strand a kedvezményes belépőknél különbséget tett a magyar és más uniós ország nyugdíjasai közt.
Tovább
2010.
január
27. 08:23

Dinamikus nagyi akar lenni? Mozgás!

Dinamikus nagyi akar lenni? Mozgás! A rendszeres testmozgás segít időskorban is fenntartani a testi egészséget és a szellemi frissességet - állapította meg több tanulmány.
Tovább
2010.
július
19. 13:55

Újra megbírságolták a Harkányi Gyógyfürdőt

Újra megbírságolták a Harkányi Gyógyfürdőt Újabb bírságot szabott ki az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH) a Harkányi Gyógyfürdő Zrt.-re, mert a társaság továbbra is eltérő belépőárakat alkalmaz a magyar és a külföldi nyugdíjasok esetében. A fürdőnek több százezer forint bírságot kell fizetnie, mert az EBH által korábban kiszabott 1,2 millió forintos büntetést a cég nem fizette be.
Tovább
2009.
december
01. 18:50

Üdülési csekk jár a kisnyugdíjasoknak is

Üdülési csekk jár a kisnyugdíjasoknak is Jövőre is pályázati úton juthatnak üdülésicsekk-támogatáshoz az alacsony jövedelmű nyugdíjasok, a fogyatékossággal élők, a legalább két gyermeket nevelő munkavállalók és a szakiskolai tanulók - tájékoztatott a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART