2011.
március
09. 17:03

Hová meneküljünk, ha jön a nyugdíjcunami?

cunami A nyugdíjcunami 5-10 éven belül felboríthatja a magyar nyugdíjakat. Ekkor mennek ugyanis nyugdíjba a "Ratkó-gyerekek", amely nehéz helyzetbe hozhatja a nyugdíjrendszert - hívta fel a figyelmet Árva András, a CIB Bank Zrt. lakossági termékmenedzsment vezetője az IIR Hungary által tartott Lakossági üzletág a bankszektorban 2011 című konferencián.

A nyugdíjak jövőbeni alakulása szempontjából fontos kiemelni, hogy Magyarország korfája már rég nem egy piramisra hasonlít és óriási gondot okozhat a közelgő nyugdíjcunami is - mondta Árva András, hozzátéve: amikor a jelenlegi 53-54 éves korosztály (Ratkó-gyermekek) és később a most 32-33 éves korúak (a Ratkó gyerekek gyerekei) elérik a korhatárt, a szokásos évi 100-110 ezer fő másfélszerese megy majd azokban az években egyszerre nyugdíjba.

A vezető szerint amikor a majdani nyugdíjak alakulásáról beszélünk, nem poltikai vagy társadalmi kérdésről, hanem egy egyszerű matematikai egyenletről van szó. A jelenlegi rendszer szerint ugyanis a mai járulékbefizetésekből fizetik ki a mostani nyugdíjakat. Ebből a szempontból aggodalomra ad okot, hogy folyamatosan csökken a járulékfizetők száma, viszont ezzel párhuzamosan egyre több a nyugdíjas.

Árva András ezért kiemelte, hogy ezt valamilyen módon kezelni kell, amelyre több megoldás létezhet.

Az egyik, hogy a jelenlegi munkavállalókkal több járulékot fizettetnek. Az utóbbi években azonban nőttek a járulékterhek, és ezek szintje már így is magasnak számít a régióban, ezért nem ez tűnik a legjobb lehetőségnek.

Csökkenthetnék a nyugdíjak mértékét is, azonban ezáltal még nehezebb helyzetbe kerülne az idősebb korosztály. Ezzel kapcsolatban a vezető megjegyezte, hogy problémát jelent, hogy az európai átlagnál lényegesen több itthon a rokkant-, illetve korkedvezményes nyugdíjas - a Széll Kálmán terv egyébként ennek felülvizsgálatával is foglalkozik.

Jó megoldásnak kínálkozik, hogy a járulékfizetők számát növeljék ösztönözve a gyerekvállalást, azonban ez csak hosszú távon oldhatja meg a problémát.

A korhatár növelése is szóba kerülhet, aminek kapcsán megjegyezte, hazánkban a korhatár elérése előtt átlagosan 4 évvel már nyugdíjba mennek az emberek, tehát nem biztos, hogy ezzel lényeges változást lehetne elérni. (Érdekességként elhangzott, hogy a 70 éves korhatárt megszabó Mexikóban például átlagosan 79 éves korukig dolgoznak az emberek.)

Nagy probléma, hogy "kevés gyereknek kell sok szülőt támogatni" - tehát kevés a befizető és egyre több a nyugdíjas. Ráadásul az egészségtudomány fejlődésének is köszönhetően a 2050-re becsült európai korfa már egy fordított piramisra fog hasonlítani, úgyhogy ez nem csak Magyarországon tapasztalható egyedi jelenség.

Ezért a vezető szerint sok ügyfél rájött, hogy el kell kezdeni félretenni - és lényegében szinte mindegy is, hogy hová.

A megtakarításokkal kapcsolatban némi humorral hozzátette: "éhesen nem érdemes bevásárolni" - ez a spórolás egyik alapelve.

Akár minimálbéren vagyunk, akár nagyobb jövedelmünk van, a majdani nyugdíjunk reálértéke lényegesen kevesebb lesz a mostani jövedelmünknél. Mindenkinek a lehetőségeihez mérten kell rendszeresen félretennie, és aki így tesz, az a különböző megtakarítási formákat igénybe véve az állami nyugdíjat jelentősebb összeggel tudja majd kiegészíteni - hangsúlyozta.

Ebben négy fontos eszközre hívta fel a figyelmet: a fialtatást egy megtakarítási számlával érdemes kezdeni (hozzáférhető, viszont kamatadó terheli és nincs hozzá állami támogatás), aztán a tartós befektetési számlával érdemes folytatni (nem vonnak le belőle kamatadót). Később a pénzünket célszerű önkéntes nyugdíjpénztárba, illetve nyugdíjelőtakarékossági számlára tenni. Igaz, ez a kettő nem igazán likvid, azonban állami támogatás jár mellé, illetve adókedvezményt is igénybe vehetünk melléjük.

"Holnap is lesz nap, amelyre amennyire csak lehet, fel kell készülnünk" - fejtette ki végül.

Forrás: Privátbankár

Vissza
2010.
január
16. 07:34

Mire teszünk félre?

 Mire teszünk félre? A GfK Hungária felmérése szerint a lakosság 17 százaléka tervez az idén megtakarítást. A legtöbben a nehezebb időszakokra, a gyerekek támogatására és a nyugdíjas évekre spórolnak.
Tovább
2011.
március
06. 21:00

„Korszerűsíteni kell a nyugdíjrendszert”

„Korszerűsíteni kell a nyugdíjrendszert” A fenntartható nyugdíjrendszer megteremtéséhez közösen kell fellépniük az Európai Unió tagállamainak – mondta Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter a magyar elnökségi honlapnak, az eu2011.hu-nak adott, vasárnap közölt interjúban.
Tovább
2011.
február
10. 06:13

A nyugalmas öregkor csak vágyálom?

A nyugalmas öregkor csak vágyálom? Miután egyre kevesebb az aktív dolgozó, a nyugdíjas pedig egyre több, így a végső nyugdíj összege is egyre kisebb lesz.
Tovább
2011.
február
21. 22:56

A nyugdíjgondok miatt mindenütt be kell avatkozni

A nyugdíjgondok miatt mindenütt be kell avatkozni Tavaly ugyan beindult a növekedés a gazdaságban, de ez még nem látszódott a munkaerőpiacon. 2008 a pénzügyi szektor szempontjából, 2009 a gazdasági növekedés szempontjából, 2010 pedig a foglalkoztatás szempontjából volt katasztrófa - mondta Andor László, foglalkoztatási, szociális ügyi és társadalmi befogadásért felelős biztos a Joint Venture Szövetség rendezvényén.
Tovább
2011.
február
17. 07:17

Bár nyugdíjszámláról beszélnek, csak nyilvántartás lesz

Bár nyugdíjszámláról beszélnek, csak nyilvántartás lesz Direkt, vagy véletlenül, mindenesetre keveri az egyéni nyugdíjszámla és az egyéni nyugdíjnyilvántartás fogalmát a kormány. Legutóbb a gazdasági bizottság parlamenthez benyújtott javaslatában használták azonos tartalommal a két kifejezést. A jogszabály módosítása arról szól, hogy a pénzügyi felügyeletnek jövő március 31-ig kell átadnia a tb-rendszerbe visszalépő tagok minden adatát.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART