2011.
augusztus
10. 10:30

Hova tegyem a mamát?

Címkék:
nagymama Az egyre inkább kitolódó nyugdíjkorhatár és az elszegényedés következtében mára az idősgondozás is égető problémává vált hazánkban. Munka mellett idős szülőt ápolni komoly kihívást jelent, nehezen tud eleget tenni a feladatnak az aki szinte reggeltől estig kénytelen dolgozni. Az alacsony bérek miatt kevés ember engedheti meg magának, hogy fél munkaidőben dolgozzon, a nap további részét pedig gondozásra szoruló idős hozzátartozójával töltse.

A kórházak már régen nem "elfekvők", nem lehet csak úgy "bent felejteni" az idős hozzátartozót. Hogy ennek a kérdésnek az etikai vonatkozásait most ne is taglaljuk.
Néhány hete zaklatottan hívta fel szerkesztőségünket a 82 éves Kovács Istvánné Mária, hogy valamiféle segítséget kérjen szorult helyzetében. Elmondta, másnap kiengedik a kórházból, de nem tudja, hová fog kerülni, mert az otthonába nem mehet vissza.

Mindent megteszünk értük?

- Férjemmel közösen 7 és fél millió forintot adtunk a fiamnak és a menyemnek házvásárlásra. Az adományozási szerződésbe belefoglaltuk, hogy amennyiben az egészségi állapotunk, korunk megköveteli, magukhoz vesznek és gondoznak majd. Azonban a fiam és a férjem is meghalt, a menyem pedig nem akar magához fogadni. Az elmúlt hónapokat kórházban töltöttem, tovább azonban nem maradhatok, és a menyem a házunkba sem enged vissza - mondta el az idős asszony.

Néhány héttel később ismét találkoztunk Mária nénivel, immár az otthonában. Mint elmondta, hamarosan beköltözik a zirci Szent Bernát Idősek Otthonába, ahol az ellátása és az egész napos felügyelete is biztosítva lesz.

Lapunknak ezt megerősítette a nyugdíjas asszony menye is, akinek leveléből fény derült az ügy további részleteire. - A férjem három évvel ezelőtt, apósóm tavaly ősszel halt meg, ez anyósomat lelkileg és testileg is megviselte. Kórházról kórházra járt, és mindössze egy hónapot töltött otthon. Ez idő alatt mind én, mind az unokája rendszeresen látogattuk. Miután a veszprémi kórházból saját kérésére hazaengedték, szinte mindennap voltam nála, bevásároltam és segítettem neki, ami egyedülálló szülőként egy hároméves kisgyerekkel nem könnyű feladat. Több idősotthonba is kértük a felvételét, illetve az önkormányzattól is igényeltem volna hozzá egy szociális ápolót, ám ő ezt teljes mértékben elutasította.

Az eset kapcsán felkerestük Kisné Lovasi Máriát, a veszprémi Egyesített Szociális Intézmény vezetőjét, beszéljünk az idősgondozással kapcsolatos problémákról.
- Az "idős" időskor 75-80 év között kezdődik el. Életünknek ez a szakasza általában már a testi-szellemi hanyatlásé, a képességeink elvesztéséé. Mind a családoknak, mind a szociális szolgáltatóknak is ez a korosztály adja a legnagyobb kihívást, hiszen a 65 és 75 közötti nyugdíjasok általában még képesek az önellátásra. Mi több, számos esetben ők a család támaszai, akikhez oda lehet adni a gyerekeket nyaralni, vagy vigyáznak rájuk, míg a szülő dolgozik, netalán az összespórolt nyugdíjukból még egy kis támogatásra is futja. Azonban az évek múlásával sorba jönnek a betegségek, és az öreg ember egyre több problémát okoz elsősorban saját magának, másodsorban a családjának és harmadsorban a helyi szociális szolgáltatóknak.

Mondom ezt úgy, hogy utóbbiaknak feladatuk ezen problémák megfelelő kezelése. Az idősek rendkívül nehezen élik meg a saját személyiségük hanyatlását, képességeik elvesztését - részletezi a szakember-, s az első segítség utáni puhatolózások mindig akkor érkeznek a helyi szociális intézményhez, mikor először megérzik, többé nem tudják ellátni magukat. Úgy vélem, a fentebb említett idős hölgy jelentkezése a lapnál is egy ilyen segélykiáltás. S a legtöbb család is ekkor szembesül először vele, nem biztos, hogy képesek lesznek mindent megadni a szerettüknek. No meg a világ is megváltozott: bár ki kell jelentenem, minden idősnek a családjában van a legjobb helye, a mai munkaerő-piaci feltételek mellett szinte senki sem engedheti meg magának, hogy otthagyja a munkáját, és annyi időt töltsön a szülője gondozásával, amennyire annak szüksége van. A nyugdíjkorhatár kitolása tovább rontott ezen a helyzeten - vélekedett Kisné Lovasi Mária.

A hogyan tovább attól függ, hogy az adott településen milyen szociális szolgáltatások érhetőek el. Habár hivatalosan az alapszolgáltatások - étkeztetés, otthoni segítség, nappali ellátás - minden településen elérhetőek, a valóságban vannak lyukak a szociális hálón.

- A magyar szociálpolitikai irányelvek az idősek minél tovább a saját otthonaikban maradását támogatják - elemezte tovább a veszprémi szociális intézmény vezetője. - Az idősotthonokba már csak úgy lehet bekerülni, ha több mint négyórányi gondozásra van szükség. Itt bent aztán meg kell tanulni együtt élni a többiekkel, és ilyen korban alkalmazkodni másokhoz komoly feladat.
A kisebb településeken a jó szomszéd nagy áldás. Azonban ha egy nap sokórányi segítségre, ápolásra van szükség, hosszú távon nem működik a dolog.

A következő lehetőség, hogy fogadunk valakit a mama, papa mellé. Az eltartási szerződés a magukra maradt öregekre jellemző. Ilyen helyzetben különösen vigyázni kell, mert sajnos sok a rosszakaratú ember. Én még jó eltartási szerződést nem láttam, hozzánk csak a balhés esetek kerülnek: mikor az öreg ember kisemmizve, de ellátás nélkül maradt. Minden évben akad egy-két ilyen eset.

- Végső soron az idősgondozás kérdése rajtunk áll, mennyire neveljük család- és szülőcentrikussá a gyermekeinket, s az évek alatt milyen kapcsolatban tudunk maradni velük. A jó nagyszülőkért a család minden követ meg fog mozgatni - állítja a szakember.

 

Jogok és kötelességek

Veszprém - Az eltartási szerződés a legbizalmasabb egyezség, emiatt nagyon oda kell figyelni, pontosan milyen feladatok és elvárások szerepelnek benne.

- Ez a szerződés akár évtizedekre is szólhat, ilyen hosszú távra nem lehet bizalom nélkül alapozni - hívta fel a figyelmet az eltartási szerződés sarokkövére dr. Kiss Endre ügyvéd. - A szerződés értelmében az eltartó köteles elvégezni az eltartott helyett a mindennapi munkát a bevásárlástól kezdve a takarításon, étkeztetésen túl akár az idős ember személyes higiéniájának fenntartásáig. Kivételt csak a gyógyszerek vásárlása és bevétele jelent.

- Fontos tudni, hogy az eltartott ingatlana a szerződés aláírásakor száll át a gondozást vállalóra, de a nyugdíjas élete végéig lakhatási jogot élvez. A szerződés alapesetben az eltartott számára rendezett temetéssel szűnik meg, ezután a vagyon teljes mértékben az eltartóra száll át.

- Továbbá az eltartási kapcsolatra jellemző, hogy a gondozást végző odaköltözik az időshöz. Vannak esetek, hogy a szerződő felek külön élnek, ilyenkor az eltartónak kötelessége napi szinten több órán keresztül a gondozottal lennie, kötelességeit elvégezni.

- Problémák abból adódnak, hogy változnak a személyiségek és az élethelyzetek is. Vagy a gondozó jön rá, hogy mégsem győzi elvégezni a gondozással járó feladatokat, vagy az idős ember testi, szellemi leépülésével járó új problémákat képtelen kezelni. Más esetekben az idős érzi úgy, hogy nem teljesül maradéktalanul az ő kiszolgálása, nem érzi megfelelőnek a bánásmódot. Ilyen esetekben akár fel is lehet bontani a szerződést, ám ez esetben az eltartottnak vissza kell fizetnie az évek során ráköltött összeget.

Forrás: Pannon Lapok

Vissza
2009.
december
11. 12:10

Munkaviszony lehet a családi betegápolás?

Munkaviszony lehet a családi betegápolás? A dolgozó anyákat, betegeket és a nyugdíjasokat segítené az MSZP intézkedésterveivel. Az MSZP programja egy olyan női életmodellt kíván lehetővé tenni, amely egyszerre biztosítja az anyaság és a munkavállalás, a közéleti szerep megélését.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART