2011.
május
15. 18:47

"Humánkatasztrófa" előtt áll az ország a szakszervezetek szerint

pénzfogás Több szakszervezet tiltakozik amiatt, hogy a korkedvezményes nyugdíj csökkenthetővé, szociális ellátássá alakíthatóvá, munkaképesség esetén pedig megszüntethetővé váljon. Az érdek-képviseleti szervezetek az indítvány visszavonását, továbbá egyeztetést sürgettek, és arra is figyelmeztettek, hogy a szerzett jogok elvétele tovább fokozhatja a társadalmi feszültséget.

A Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezete (BRDSZ) vasárnap azt közölte: megdöbbenéssel és értetlenkedve fogadták a hírt, hogy a kormánypárt ismételten egyéni országgyűlési képviselői indítvánnyal kerüli meg a tárgyaló feleket.

Utaltak arra, hogy a Fidesz képviselői az alaptörvény soron kívüli megváltoztatásával azt javasolják, hogy a nyugellátáshoz való jog csak az általános öregségi nyugdíjkorhatárt betöltő, a nyugellátás törvényi feltételeinek megfelelő emberekre terjedjen ki; azoknak a járandósága pedig, akik már részesülnek benne, de az öregségi nyugdíjkorhatárt még nem érték el csökkenthető és szociális ellátássá alakítható, akár megszüntethető is legyen.
 

Véleményük szerint az indítványt benyújtók olyan "nagy fokú felelőtlenségről" tesznek tanúbizonyságot, amely "kockára teszi az óráról órára immár egyre törékenyebb társadalmi munkabékét, az ország kormányozhatóságát, valamint az állam működőképességét".

Közölték, tiltakoznak a szerzett jogok durva elvételének kísérlete miatt, és arra mutattak rá, hogy a csaknem 300 ezer munkavállalóra - köztük bányászokra, vegyészekre, búvárokra, radiológusokra, sugárzó anyagokkal dolgozókra, rendőrökre, tűzoltókra, katonákra - kiható változás kezdeményezése "fokozza az amúgy is egyre súlyosabb társadalmi feszültséget, elégedetlenséget".

A Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ) vasárnapi közleményében azt írta, hogy humánkatasztrófa előtt áll az ország; a Fidesz-frakció arra készül, hogy mélyszegénységbe taszítsa a rokkantság és korengedmény miatt nyugdíjazott emberek tömegeit.

Úgy látják, a szociális párbeszéd nélkül tervezett intézkedés üzenet a hatalomtól, és azt jelenti: az országnak nincs szüksége nyugdíjasokra, szabadulna tőlük, akár olyan áron is, hogy 55 évesnél idősebb álláskeresők újabb tömegeit szabadítja a hazai munkaerőpiacra.

Közölték, hogy a VDSZ az indítvány visszavonását és azonnali egyeztetést követel, azt pedig felháborítónak nevezték, hogy szociális juttatássá alakítanák át azoknak a járandóságát, akiket egészségi állapotuk miatt korábban nyugdíjaztak.

A Liga szakszervezetek szombat esti közleményükben azt közölték: országszerte felgyorsítják a sztrájkbizottságok alakítását, ha az Országgyűlés elfogadja az indítványt, amely "egyetlen tollvonással lehetővé tenné a már megszerzett nyugdíjak visszavonását". A Liga a fegyveres és rendvédelmi szféra elleni nyílt provokációként értékeli a javaslatot, de reméli, hogy "a jogállamiság folytatólagosan elkövetett sárba tiprásának" véget vet a kormány, és azonnal megkezdi az érdemi tárgyalásokat a szakszervezetekkel - írták.

Forrás: nepszabadsag.hu

 

Vissza
2011.
május
13. 16:55

Átalakítják a nyugellátás rendszerét - Újabb Lázár-javaslat

 Átalakítják a nyugellátás rendszerét - Újabb Lázár-javaslat "Az általános öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőzően folyósított nyugellátás törvényben meghatározottak szerint csökkenthető és szociális ellátássá alakítható, munkavégzésre való képesség esetén megszüntethető" - áll abban a javaslatban, amelyet a fideszes Lázár János és Balsai István terjesztett az Országgyűlés elé pénteken.
Tovább
2011.
május
13. 20:39

Kónya Péter: meghátrálni nem fogunk!

Kónya Péter: meghátrálni nem fogunk! Rendkívüli bizottsági ülést hívott össze Kónya Péter, a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének elnöke azután, hogy Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője és Balsai István fideszes képviselő olyan alkotmánymódosító javaslatot nyújtott be, mellyel csökkenthető vagy akár meg is szüntethető a korhatárnál fiatalabban visszavonult nyugdíjasok ellátása.
Tovább
2011.
május
15. 09:27

Még nagyobb sztrájk készül

Még nagyobb sztrájk készül Szakmai konzultációra hívja jövő hétre az MSZP a rendvédelmi szakszervezeteket, hogy közösen megakadályozzák a korkedvezményes nyugdíjjal kapcsolatos fideszes javaslatot. Közben országszerte felgyorsítja a sztrájkbizottságok alakítását a LIGA Szakszervezetek, amennyiben az Országgyűlés elfogadja a nyugdíjak visszavonására lehetőséget adó alkotmánymódosítást.
Tovább
2011.
május
15. 13:37

Mi lesz velünk?

Mi lesz velünk? Nyílt hadüzenet. Út a szociális válság felé. Ebből öngyilkosságok is lehetnek. Csak három markáns vélemény a Fidesz friss alkotmánymódosító javaslatáról, amely szerint bárkitől elvehetik a nyugdíjat, ha 62 éves kora előtt ment nyugdíjba.
Tovább
2011.
május
15. 13:23

Perközösséget alakítanának a rendvédelmisek

Perközösséget alakítanának a rendvédelmisek Perközösséget alakítanának nyugdíjas rendvédelmisek a szerzett jogaik elvétele elleni küzdelem részeként. A szerveződés az után indult a Facebook közösségi oldalon, hogy nyilvánosságra került a Lázár János és Balsai István fideszes képviselők által benyújtott alkotmány-módosítási javaslat.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART