2013.
augusztus
07. 17:40

Húsmentes napot vezetnének be a német Zöldek

zöldségek A húsmentes nap bevezetését ígérik a szeptemberi parlamenti választásra készülő német ellenzéki Zöldek. A baloldali ökopárt kormányra kerülve azt ösztönözné, hogy az állami, önkormányzati fenntartású étkezdékben minden csütörtökön csak húsmentes fogásokat készítsenek.

Az úgynevezett Veggie Day (vegetáriánus nap) egy régi hagyomány, a pénteki böjt modern formája lehetne és egészségi, állatvédelmi és klímavédelmi szempontból is hasznos lenne - mondta hétfőn Berlinben Katrin-Göring Eckardt, a Zöldek kampányának egyik vezetője.

A Zöldek nem kényszerítenének senkit a vegetáriánus nap betartására, csak a változatosabb étkezést szeretnék támogatni - mondta a politikus, hozzátéve, hogy több városi önkormányzat és számos cég már bevezette a húsmentes napot a saját menzáján.

Nem muszáj minden nap két szelet húst megenni - mondta Eckardt utalva arra, hogy a németek fejenként évente átlagosan 60 kilogramm húst, húskészítményt fogyasztanak, ami nagyjából napi két szelet húsnak megfelelő mennyiség.

A párt szerint a németek 60 százaléka hajlandó lenne csökkenteni a húsfogyasztását. A Veggie Day bevezetésével ezt a hajlandóságot lehet ösztönözni állami eszközökkel - vélik a Zöldek.

A párt választási programjában is szerepel, hogy az állam azzal terjeszthetné az egészségesebb táplálkozási szokásokat, ha a közpénzből működő menzák vegetáriánus és vegán fogásokkal bővítenék a kínálatot, és hetente egyszer csak húsmentes ételeket készítenének.

A párt a felmérések szerint a szavazatok 13-14 százalékára számíthat a szeptember 22-ei választáson. A kormányzó konzervatív-liberális koalíció pártjai bírálták az elképzelést. Kiemelték, hogy szerintük a baloldali párt gyámkodni akar a választópolgárok felett.

Forrás:MTI

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART