2011.
április
24. 09:52

Húsvéti gidák és marák az állatkertben

Címkék:
kecskegida Az elmúlt napokban "kecskegida invázió" volt a Fővárosi Állat- és Növénykert állatsimogatójában. Az itt lakó törpekecskék ugyanis épp a húsvétot megelőző időszakra időzítették a gidák világra hozatalát. Jelenleg huszonöt kecskegida hancúrozik a kifutóban, sőt játszópajtásaik is akadnak az ugyancsak nemrég született kameruni bárányok személyében. A szomszédos Dél-Amerika kifutóban a nagy maráknál volt szaporulat. Ez a patagóniai1 rágcsáló a tengerimalacokkal rokon, külsejét tekintve azonban a kengurukra, a nyulakra és az őzekre emlékeztet.

Apró kecskegidák szinte hömpölygő tömege fogadja a látogatókat a Fővárosi Állat- és Növénykert állatsimogatójában. A mekegő háziállatok épp a húsvéti ünnepeket megelőző napokra időzítették a tömeges ellést: április eleje óta összesen 25 gida született, közülük a legfiatalabb csütörtökön látta meg a napvilágot. A néhány napos törpekecske gidák mindannyian vidáman hancúroznak, hiszen ezeknél az állatoknál – a patások többségéhez hasonlóan – az újszülöttek néhány órával a világra jövetelük után már lábra is állnak, egy-két naposan pedig olyan fürgén szaladgálnak, hogy akármelyik felnőtt állat megirigyelhetné. A törpekecskék mellett a szintén az állatsimogatóban látható kameruni juhoknál is szaporulat volt.

Az állatsimogató aprócska lakói mellett a szomszédos Dél-Amerika kifutóban is láthatóak állatkölykök. Az év elejétől megtekinthető ifjú vízidisznók mellett mostanra a nagy mara nevezetű rágcsálóknál is vannak utódok. Ez utóbbi állatfaj Dél-Amerika déli felének füves területein, a pampákon őshonos, külsejét tekintve pedig olyan, mintha átmenetet képezne a kenguruk, a nyulak és az őzek között. A faj valójában a tengerimalacokkal áll közelebbi rokonságban. A kicsik itt március közepén születtek, ám a nagy marák rendszerint a számukra kialakított üregekben ellenek, így az újszülöttekből kezdetben nem sokat láthatott a közönség. Mostanra viszont ők is a Dél-Amerika kifutó jól látható, könnyen megfigyelhető apróságai – írja közleményében Hanga Zoltán a Fővárosi Állat-és Növénykert szóvivője.

Forrás: Orientpress

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART