2012.
szeptember
19. 15:57

Húsz-harminc év múlva már nem lesz állami nyugdíj Romániában?

Címkék:
lej Az állami nyugdíjrendszer a 1966 és 1971 között született személyeknek nyugdíjba vonulásukkor az utolsó fizetésük legfeljebb 15 százalékának megfelelő járandóságot tud majd biztosítani, amennyiben a jelenlegi tendencia folytatódik addig a rendelkezésre álló források gyakorlatilag elapadnak - kongatta meg a vészharangot Ion Giurescu, a magánpénztárakat felügyelő bizottság (CSSPP) alelnöke egy bukaresti szakmai konferencián.

Nem járnak jobban a magánnyugdíjpénztár tagjai sem, jelenleg ugyanis átlagosan 8 eurót fizetnek havonta a kasszába, ami 20-40 év múlva szintén kevés lesz a boldoguláshoz. A kötelező kasszákba fizetendő járulék mértékét a fizetések 3,5 százalékában határozza meg a jelenlegi jogszabály, ami európai szinten a legalacsonyabbnak számít.

A szakember szerint a problémát a járulékok emelésével illetve az egyéni számlák bevezetésével és az ott elhelyezett összegek hatékony kezelésével lehetne orvosolni. Tény, hogy az állami nyugdíjalap már most súlyos problémákkal küzd - ismerte el Ileana Ciutan az állami nyugdíjkassza (CNPAS) elnöke. Jelenleg Romániában 5,7 millió állampolgár kap öregkori járandóságot, nyugdíjjárulékot azonban mindössze 4,7 millióan fizetnek. A tavalyi évet a nyugdíjkassza 13 milliárd lejes (egy euró 4,5 lej) deficittel zárta, a hiány idén várhatóan tovább növekszik - tette hozzá Ciutan.

Romániában a második pillérként ismert kötelező pénztárak 2008 májusában alakultak, a kasszatagok száma idén augusztus végéig 5,7 millióra nőtt. A tagok megtakarításai meghaladják 1,9 milliárd eurót, a személyenkénti átlagos számlaegyenleg azonban alig 562 euró. A kötelező és az önkéntes pénztárak összesen alig több mint 2 milliárd eurót kezelnek.

A romániai kötelező nyugdíjkasszák 2008-as megalakulásuk óta 56 százalékos átlagos hozamot értek el, ám az infláció ez idő alatt 30 százalékos volt. Az alacsony hozam részben annak tudható be, hogy pénztárak befektetéseik több, mint 73 százalékát állampapírokban tartják, az eszközök 10,5 százalékát részvények, 8,8 százalékát pedig bankbetétek képezik.

Forrás: napi.hu

Vissza
2010.
február
25. 09:17

A románok baja is meggyűlik a nyugdíjakkal

A románok baja is meggyűlik a nyugdíjakkal Románia vagy megreformálja a nyugdíjrendszerét, amely jelenlegi formájában tarthatatlan, vagy adókat emel - ez a következtetése annak az elemzésnek, amelyet a Román Akadémiai Társaság elnevezésű civil szervezet gazdasági elemzői állítottak össze.
Tovább
2011.
augusztus
13. 14:04

Románia nem finanszírozhatja kölcsönökből a nyugdíjakat

Románia nem finanszírozhatja kölcsönökből a nyugdíjakat A román államfő teljes támogatásáról biztosította a kormány 2014-ig szóló költségvetési stratégiáját. A nyugdíjak egy részét befagyasztják.
Tovább
2011.
július
31. 10:00

Romániában dolgoztak a legtöbbet

Romániában dolgoztak a legtöbbet Hetente átlagosan 39,7 órát dolgoztak az európaiak 2010-ben, többet az egy évvel korábbi 39,5 óránál, ám kevesebbet a két évvel korábbi 39,8 óránál - éves jelentésében az Eurofound uniós kutatóintézet.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART