2013.
március
01. 09:12

Idén 200 millió fölé emelkedik az öregek száma Kínában

Címkék:
kínai nagy fal Ez újabb figyelmeztetés az öregedő kínai társadalom és vezetői számára - állapítja meg friss jelentésében a kínai öregedéskutató központ. Júliusban lép hatályba az idősek jogainak és érdekeinek védelméről szóló törvény módosítása.

A hatvanévesek vagy a felettiek aránya a teljes népességen belül ez év végére megközelíti a 15 százalékot. 2012 végén 194 milliónyian voltak az idősek, 8,9 millióval többen, mint egy évvel korábban. Az öregedéskutató központ szerint emiatt a lakosság nagyobb hányadának lesz szüksége "segítségre", a teljes népesség csaknem 46 százaléka szorul majd mások támogatására.

Vu Jü-sao, a központ igazgatója felhívta a figyelmet, hogy az egyedül maradt idősek száma az idén meg fogja haladni a 100 milliót, s hárommilliós növekedésre kell számítani a krónikus betegségektől szenvedők számában is.

Kínában júliusban lép hatályba az idősek jogainak és érdekeinek védelméről szóló törvény módosítása. Az új törvény előírja a családtagok látogatási kötelezettségét, a vállalatokat pedig kötelezi arra, hogy - az egymástól távol élők esetében - szabadságot biztosítanak e célra.

A törvény ösztönzi a gyermekek és a szülök egymáshoz közel lakását, ezért adott esetben a költözést a helyi kormányzatoknak segíteniük kell. Külön cikkely foglalkozik az időskorúak pénzének védelmével. Tilos például a rokonoknak vagy a gyermekeknek elvenniük az öregek pénzét. Azoknak, akik nem tudják magukat egyedül fenntartani, részleges fogyatékkal élnek, vagy elmúltak 80 évesek, családjuk köteles rendszeres agyagi támogatást nyújtani.

A jogalkotók kötelezik a megyei szintű kormányzatokat arra, hogy végezzenek kutatást, mérjék fel a közigazgatási területükön élő öregek számát és annak megfelelően építsenek nekik új, kényelmes otthonokat, ahol - ha magukra maradnának - élhetnek és ellátást kapnak.

A törvény egy új passzusa előírja, hogy a nyilvános helyeket, középületeket már a tervezésükkor úgy kell kialakítani, hogy azok az időseket is ki tudják szolgálják, vagyis rendelkezzenek például korlátokkal, kapaszkodókkal, pihenőhelyekkel és felvonókkal.

Forrás: MTI

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART