2011.
május
12. 22:42

Időjárási kockázatok: az életmódunk kulcskérdés

Címkék:
hőség Lassan itt a nyár, a meleg, a napsütés. Ebben az időszakban bizonyos időjárással összefüggő kockázatok is felerősödhetnek. A globális felmelegedés, a klímaváltozás következtében a hőhullámok eddiginél is gyakoribbá válásával kell számolnunk, így mindenképpen érdemes felkészülnünk a "meleg helyzetekre".

Főként a kisgyermekek és az idősebbek alkotják a legnagyobb rizikócsoportot, de kortól függetlenül a krónikus betegségekben szenvedőket is rendkívüli módon fenyegeti a nyári hőhullámok erősödése és egyre gyakoribbá válása - hívta fel a figyelmet Dr. Páldy Anna, az Országos Környezetegészségügyi Intézet főigazgató-helyettese az ÁNTSZ sajtótájékoztatóján csütörtökön, Budapesten.

Dr. Paller Judit országos tiszti főorvos ehhez hozzátette: mivel a klimatikus viszonyokat nem tudjuk egyik napról a másikra megváltoztatni (sőt, az emberiség inkább tovább erősíti a negatív tendenciákat), így szervezetünket kell lehetőleg minél jobban felkészítenünk a nagy melegekre. Nagy hagsúly van tehát a védekezésen, illetve a megelőzésen.

Az elmúlt évben négy alkalommal rendeltek el országos hőségriasztást, és arra lehet számítani, hogy tovább nő ezek gyakorisága. Az ilyen időszakok különösen megviselik a szervezetet. A fővárosban például 2001. és 2005. között évente 1-2 hőhullám fordult elő, az utóbbi 5 évben viszont ez a szám 3-5 közé emelkedett.

Növekvő kockázatok

A halálozási adatokból arra lehet következtetni, hogy a napi középhőmérséklet emelkedése jelentősen befolyásolja a negatív tendenciákat. 2010-ben Budapesten 25,5 százalékkal, míg országosan 22,2 százalékkal több halálesetet regisztráltak a hőségriasztások idején. A legmagasabb arányú, 74 százalékos többlethalálozás június 10-én következett be Budapesten, amelyben a megelőző hét csapadékos, hideg időjárása után bekövetkező hirtelen nagy hőmérséklet-változás játszott igen nagy szerepet.

Érdemes tudni, hogy a napi átlaghőmérséklet esetében 25 fok felett minden 5 °C-os emelkedés 10 százalékal növeli a halálozás kockázatát. Ezen belül 12 százalékal a szív- és érrendszeri betegségek miatti halálozás kockázatát, 15 százalékal a szívpanaszok és az „általános rosszullét” miatti sürgősségi mentőhívások számát.

Ahogyan emelkedik a hőmérséklet, úgy nő szervezetünk terhelése is. A szervezet hőszabályozó képességét az életkor, a testsúly, a fizikai erőnlét, az egészségi állapot, a táplálkozás és gyógyszerszedés is befolyásolja. Ezért fontos, hogy alkalmazkodjunk a meleg, forró napokhoz.

A mindenkori reakciónk a külső környezetre nagyon fontos. Életmódunk ebből a szempontból kiemelt jelentőségű. Igyekezzük magunkat fitten tartani, egészségesen táplálkozni és figyeljünk a testsúlyunkra.

Fontos kitérni arra is, hogy a közvetlen napfény hatására jelentősen megnő a bőrfelületi megbetegedések és a bőrrák kockázata. Ráadásul a napsugárzás mellett a szolárium is hasonló hatással van a szervezetre. Ráadásul a barnaságot el lehet érni nem közvetlen napsugárzással is.

Nem lehet elégszer elmondani: a nyári melegben mindenképpen kerüljük a közvetlen napsugárzást délelőtt 11 és délután 3 óra között! 7,5-es vagy magasabb fokozatú UV-riasztás esetében ebben az időszakban akár már 15 perc alatt leéghetünk. Ne feledjük: minden egyes leégés növeli a bőrrák kialakulásának kockázatát - hívták fel a figyelmet az eseményen.

Forrás: Privátbankár

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART