2012.
június
16. 11:43

Idős korban sem késő leszokni a dohányzásról

Címkék:
dohányzás A szakértők szerint sosem késő leszokni. Akár még idős korban is megéri letenni a cigarettát, az életminőség ugyanis akkor is javul, továbbá csökkennek a dohányzással kapcsolatos kockázatok.

Egyre több bizonyíték merül fel azzal kapcsolatban, hogy a dohányzás megrövidíti az életet. A tanulmányhoz 17 ország kutatási eredményeit használták fel, amelyeket 1987 és 2011 között publikáltak. A kutatás során az emberek életét három- és ötvenéves koruk között végig követték, ezután a hatvanéves dohányzók adatait összehasonlították a nem dohányzókéval.

A vizsgálati időszak alatt kiderült, hogy a dohányzás 83 százalékkal növelte a halálozási arányt. Kiderült, hogy csak a cigaretta önmagában 34 százalékkal emelte az elhalálozás esélyeit. Az eredmények arra is rávilágítottak, hogy a leszokás minden esetben csökkentette ezt a kockázatot, még akkor is, ha valaki idős korban hagyta abba a füstölést.

"A dohányzás abbahagyása fontos az életminőség javulása szempontjából, és akármikor is szokik le valaki, annak előnyei lesznek" - mondta Dr. Michael Niederman, a Winthrop Egyetemi Kórház munkatársa. A kutatók azonban azt is hozzátették, hogy aki évtizedeken keresztül dohányzott, az ötven, hatvan, vagy éppen nyolcvanévesen aligha fog leszokni. Akik ugyanis már ilyen régóta cigiznek, nem is érzik a leszokás szükségességét.

A tanulmány az Archives of Internal Medicine oldalain jelent meg.

Forrás: vital.hu

Vissza
2012.
február
08. 18:57

A dohányos férfi agya 10 évvel öregebbnek néz ki

A dohányos férfi agya 10 évvel öregebbnek néz ki A dohányos férfiak szellemi képességei idősödve gyorsabban hanyatlanak, mint nemdohányzó kortársaiké, olyannyira, hogy akár tíz évvel öregebbnek tűnik a "dohányos agy" - állapították meg brit kutatók.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART