2009.
augusztus
25. 22:30

Idősebb munkavállalók kellenek Európának

Címkék:
munkamegbeszélés Az európai demográfiai fordulattal számolniuk kell a vállalatoknak is, egyszerűen rá lesznek utalva az idősebb, tapasztaltabb szakemberekre – ez derül ki egy angol intézet vizsgálatból.

A  felmérés azért készült, mert a jelzések szerint 2050-re az Unióban a mostaninál 20 százalékkal kevesebb aktív korú ember él majd, viszont a mainál 60 százalékkal több 60 év feletti. Ez a várható helyzet.
A tanulmány azonban megállapította, hogy a tudás és tapasztalat átadása a fiatalabb nemzedékek számára, nem működik a vállalatoknál. Sok cégnél nem tudják, hogy milyen tudás, milyen know-how megy veszendőbe egy-egy idősebb kolléga nyugdíjba vonulásával.
Amennyiben egy cég ráveszi tapasztalt szakemberét, hogy maradjon a nyugdíjkorhatár elérése után is, és adja át tudását, komoly profitra tehet szert. Egy skót bank például 70 éves korig még új munkatársakat is felvesz, mert ők jobban meg tudják szólítani az idősebb ügyfeleket. A BMW-művek 45 év feletti dolgozókat vesz fel és tanít be új munkakörökbe, mert megbízhatóak, csupán ösztönzésre és megfelelő tanulási módszerekre van szükségük.

Forrás: Neue Zürcher Zeitung


 

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART