2013.
december
06. 11:43

Idősebbekről mesélnek a filmek

Címkék:
Sundance Filmfesztivál Érettebb témákat, szereplőket felvonultató és az idősebb közönséget is megcélzó filmek jellemzik a januárban megrendezendő 30. Sundance Filmfesztivál programját - mondták el a szervezők.

"A tipikus Sundance-filmes sokszor fiatalos perspektívával közelít egy témához, olyan történetet mesél el, amely a fiatalokhoz szól. Idén azonban számos olyan filmet láthatunk majd, amely idősebbekről mesél" - idézte a The Hollywood Reporter Trevor Groth-t, a független filmfesztivál programigazgatóját, aki megjegyezte, hogy miközben a fősodorbeli filmek is egyre inkább az idősebb korosztály felé fordulnak, a független filmesek sem maradnak el a trendtől.

A fesztivál másik jellegzetessége a zsánerfilmek dömpingje lesz. "Több zsánerfilm szerepel a programban, de sokszor különös ízt kapnak ezek a zsánerek. Láthatunk majd horrort, thrillert és westerneket. Csak a Next szekcióba 9-10 vígjáték került be. Úgy vélem, a filmesek tudatosabban érik el közönségüket" - fogalmazott Groth.

A 2014. január 16. és 26. között az utahi Park Cityben, Salt Lake Cityben, Ogdenben és Sundance-ben zajló Sundance Filmfesztivál versenyprogramja szokás szerint bővelkedik majd a sztárokban: Kristen Stewart a guantanamói börtön egyik őrét alakítja a Camp X-Ray című filmben, Anne Hathaway kómába esett bátyja életének részletei után nyomoz a Song One című alkotásban, Lena Dunham pedig a Happy Christmas című családi dráma egyik mellékszerepét játssza.

A hagyományosan erős dokumentumfilmes mezőnyben látható Ben Cotner és Ryan White The Case Against 8 című munkája, amely az azonos neműek házasságát tiltó kaliforniai rendelkezés hátterét vizsgálja. Bemutatják Brian Knappenberger The Internet's Own Boy: The Story of Aaron Swartz című filmjét egy idén öngyilkosságba menekült internet-fenoménről és aktivistáról. Az új médium további filmeket is ihletett: az internetfüggőségről forgatta filmjét Shosh Shlam és Hilla Medalie Web Junkie címmel és a dél-koreai-amerikai Valerie Veatch Love Child címmel.

A jubileumi Sundance-en 37 ország 118 egész estés filmje szerepel. A teljes programban 53 elsőfilmes munkája látható, ezek közül 34 versenyen kívül. A szervezők több mint 12 ezer nevezésből válogatták a műsort, idén 72-vel több film pályázott a fesztiválra, mint tavaly.

Az amerikai játékfilmes és dokumentumfilmes versenymezőnyben egyaránt 16-16 filmet mutatnak be. A nemzetközi játékfilmes és dokumentumfilmes versenyszekcióban pedig 12-12 alkotás szerepel.
"A fesztivál feladata voltaképpen a filmes sokszínűség bátorítása, a tehetségek felfedezése és támogatása" - mondta egy éve Robert Redford, a legnagyobb amerikai független filmes mustra megalapítója.

Tavaly Ryan Coogler elsőfilmes amerikai rendező Fruitvale Station című munkája nyerte el a zsűri fődíját és a közönségdíjat, a dokumentumfilm kategóriában a Blood Brothers című alkotás győzött.
http://www.hollywoodreporter.com/news/sundance-film-festival-unveils-2014-662009

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART