2010.
szeptember
27. 19:08

Idősek hónapja Debrecenben

Debrecen Október az idősek hónapja. Debrecenben tizedszer rendeznek ebből az alkalomból többhetes programsorozatot a nyugdíjasoknak. A statisztikák szerint az országos tendenciáknak megfelelően Debrecenben is egyre több a nyugdíjas. Négy év alatt ezerrel nőtt a számuk a városban.

Egyre több az időskorú Debrecenben. Négy év alatt ezerrel nőtt a öregségi nyugdíjasok száma a Statisztikai Hivatal adatai szerint. A város lakosságának 15 százalékát teszik ki. Legtöbbjük számára egyetlen megélhetési forrás a nyugdíj, melynek összege folyamatosan emelkedik, az idősek pénze mégis egyre kevesebbet ér.

-Most mintha nehezebb lenne a nyugdíjasok élete, mint néhány évvel ezelőtt volt. Úgy gondolom, ez a válság miatt van – magyarázza Molnár Ferencné, a HBM-i Nyugdíjas Szövetség elnöke.

Idős korban már tényleg nem a pénz boldogít. A nyugdíjas klubok tagjai szerint a közösségekben eltöltött idő ad értelmet az életüknek.

- Együtt vagyunk és segítünk a másiknak. Látogatjuk egymást. Nagyon sok magányos, egyedül élő ember van, akikhez rendszeres elmegyünk. Nem kell nekik semmit se vinni, csak arra van szükségük, hogy beszélgessen velük valaki – mondta el V. Kiss Imre, a Debreceni Nyugdíjas Egyesület elnöke.

A nyugdíjasok mindennapjait az önkormányzat természetbeni juttatásokkal, ingyenes szemétszállítással és térítésmentes strandbelépőkkel segíti, de támogatják a közösségek munkáját is.

- A közösségek energiát adnak az embereknek, itt a nyugdíjasok, idősebb korúak nagyon sok értéket teremtenek – nyilatkozta Somogyi Béla alpolgármester.

A nyugdíjasok számára októberben 20 programot szervez a Debreceni Művelődési Központ. Az Idősek hónapját ma nyitották meg a Belvárosi Közösségi Házban. A rendezvénysorozat alatt minden városrészben szerveznek programot: Ki mit tud?-vetélkedőt, teadélutánt, előadást, vagy megemlékezést.
 

Vissza
2010.
január
09. 14:32

Miért tiszteletet parancsoló az idősek szava?

 Miért tiszteletet parancsoló az idősek szava? Francia kutatók szerint az idősek szava evolúciós és valószínűleg genetikai okok miatt kelt tiszteletet a fiatalabbakban.
Tovább
2009.
december
24. 07:47

A belső békesség a legnagyobb ajándék

A belső békesség a legnagyobb ajándék Az emberi élet szakaszainak értelméről és küldetéséről beszélt Várszegi Asztrik püspök, pannonhalmi főapát a győri városházán, a Nyitott nemzedék nyugdíjasok szabadegyetemén.
Tovább
2009.
december
04. 15:50

A férfiak számára boldogabb a nyugdíjaskor

A férfiak számára boldogabb a nyugdíjaskor Jobban élvezik a munkát az emberek idősebb korukban, a pozitív hatás azonban sokkal erősebb a férfiaknál, mint a nőknél. A nagy-britanniai University of Portsmouth együttműködésben egy magán pszichológiai intézettel, az emberek életminőségét vizsgálta a munkában töltött évek során.
Tovább
2010.
január
24. 07:33

A nemzedékek közötti kölcsönös felelősség

A nemzedékek közötti kölcsönös felelősség A nemzedékek közti együttműködésről hazánkban mostanában főleg mint „nyugdíjkérdésről”, legújabban mint „nyugdíjkatasztrófáról” beszélnek. Ezeken a hasábokon szándékosan kerülünk minden napihírt, mélyebb kapcsolatokra, hosszabb lélegzetű folyamatokra figyelünk.
Tovább
2010.
szeptember
29. 10:58

Biztonság, gondoskodás - Idősek Világnapja

A szerkesztőség közleménye!
Tovább
2010.
július
28. 17:23

Egy debreceni nyugdíjas furfangos találmányai

Egy debreceni nyugdíjas furfangos találmányai Nagy és szépen gondozott kertje van Dobos Józsefnek a Júlia-telepen. A nyugdíjas gépészmérnök nem csak a növényeket ápolja már 40 éve, hanem folyton újabb praktikus ötleteken töri a fejét, melyekkel az élet megkönnyíthető.
Tovább
2010.
március
28. 19:47

Egyedülálló beszélgetőhálózat működik Győrben

Egyedülálló beszélgetőhálózat működik Győrben Az országban páratlan beszélgetőhálózat működik Győrben a nyugdíjasok, az idős emberek javára. Az ötlet a WHO iroda koordinátorától, Miklósyné Bertalanfy Máriától származik, aki egy 2006-os felmérés tapasztalatait leszűrve kezdeményezte a hálózat létrehozását.
Tovább
2009.
november
11. 12:10

Egyszerűsített szoftverrel ösztönzik az idősebbek PC-használatát

Egyszerűsített szoftverrel ösztönzik az idősebbek PC-használatát Egyszerűsített szoftverrel ösztönzik Nagy-Britanniában a 65 év felettiek PC-használatát, akik közül több mint 6 millióan még egyszer sem vették igénybe az internetet.
Tovább
2010.
február
23. 17:32

Idősbarát Önkormányzat Díj 2010

Idősbarát Önkormányzat Díj 2010 A szociális és munkaügyi miniszter és az önkormányzati miniszter az 58/2004. (VI.18.) ESZCsM-BM együttes rendeletben elhatározottak, és kapott felhatalmazás szerint közös pályázatot hirdet önkormányzatok számára a 2010. évi "Idősbarát Önkormányzat" Díj elnyerésére.
Tovább
2010.
június
07. 20:22

Ingyen segít: Senior Mentor Program

Ingyen segít: Senior Mentor Program A tanulási nehézségekkel küzdő nebulók sokasága törődésre vár. Nem kevés nyugdíjas szívesen segítene nekik. Egymásra találásukat szolgálja a Senior Mentor Program.
Tovább
2010.
március
03. 16:18

Kell-e pártkötődés a termálbérlethez Győrött?

Kell-e pártkötődés a termálbérlethez Győrött? Hány termálbelépőt kapnak győri nyugdíjas, nagycsaládos és mozgáskorlátozott szervezetek? Az Alterblog számszerűsít.
Tovább
2010.
május
01. 13:37

Nők, akiknek ötven felett kezdődik az élet

Nők, akiknek ötven felett kezdődik az élet A klimaxhoz és az azutáni időszakhoz, a nyugdíjazáshoz és az özvegységhez általában nem pozitív képeket kapcsolunk. Pedig vannak olyan nők, akik éppen mindezen túl kezdenek el igazán élni: utaznak, hobbiknak hódolnak, arcuk kisimul, kedvük megjavul. Bizonyos szempontból persze szerencsések, de példájuk talán erőt adhat másoknak is.
Tovább
2010.
március
09. 15:29

Nyugdíjasoknak szóló médiát akarnak a nyugdíjasok

Nyugdíjasoknak szóló médiát akarnak a nyugdíjasok Vajon nyugdíjuk megőrzi-e vásárlóerejét? Uniós összehasonlításban hogyan értékelhető a magyar nyugdíjrendszer? Miért nincs Magyarországon kimondottan a nyugdíjasokhoz szóló média? Ezekről a kérdésekről is szó esett az Idősügyi Tanács szervezte képzések során.
Tovább
2010.
július
09. 15:46

Sok nyugdíjas nem is tudja, hogy van ilyen, pedig hasznos

Sok nyugdíjas nem is tudja, hogy van ilyen, pedig hasznos Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság közzétette a 2010. első félévre vonatkozó országos ügyfélelégedettség felmérés összesített adatait. A számok jól mutatják, hogy sokan még mindig nem hallottak az elektronikus ügyintézés adta lehetőségekről, ha mégis, akkor sem használják azokat.
Tovább
2010.
április
04. 11:01

Sweet Sixty – avagy mostohagyerek-e a fogyasztó ötven felett?

Sweet Sixty – avagy mostohagyerek-e a fogyasztó ötven felett? A tapasztalatok szerint a reklámszakma ezt a korosztályt egységesnek tekinti, noha korántsem az, és úgy képzeli, hogy maximum a gyógyhatású készítmények, és a gyógyászati segédeszközök érdeklik őket.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART