2010.
július
12. 17:59

Idősek nagy klubja

Szeged Már 2 éve várja idősbarát színes programokkal Szeged és környékén élő összes nyugdíjast az országban egyedülálló Senior Center. Most tévéműsorban, zenés kívánságműsorral mutatkoznak be - nemcsak a nyugdíjasoknak.

A 2008 októbere óta a 21 millió forintból felújított, 400 négyzetméteres alapterületű Idősek Közösségi Központja, számítógépekkel, nyomtatókkal, internetezési lehetőséggel és rengeteg színes programmal várja a nyugdíjasokat. Az önkormányzati tulajdonú és fenntartású központ nem szociális otthonként, hanem közösségi házként funkcionál.

„A belvárosban évekkel ezelőtt 10-12 olyan nyugdíjas szervezet is létezett, amik olyan problémákkal küszködtek, hogy nem volt telephelyük, így többek között gazdasági okokból jött létre a Senior Center.”– mondta Boros Gyula, a város idősügyi referense. A Központ 14 egyesület székhelye. „Ez egy olyan központ, ahol működhetnek ezek a nyugdíjas szervezetek, és nem kell külön bérleti díjat fizetniük.”- tette hozzá. A programok nemcsak az egyesületek tagjainak, hanem minden nyugdíjasnak szólnak.

Az Eszperantó és a Hétvezér utca sarkán található épület korábban civil ház, majd népfront székház volt. Egy alapos renoválást követően, 2 évvel ezelőtt, október 1-jén, az Idősek Világnapján nyitotta meg kapuit az országban egyedülálló Senior Center. A Dél-alföldi régióban jelenleg 82 nyugdíjas egyesület működik. Ezeknek összesen körülbelül 12 ezer tagja van. Szegeden több egyházi tagozat, és különböző szakmai csoportosulással működő egyesület van. (például nyugdíjas pedagógusok, kereskedők csoportja stb.) Összejövetelekre, tájékoztatásra biztosítanak lehetőséget, így már több kirándulást szerveztek például a fővárosba, vagy legutóbb a Bakonyba, emellett 4 alkalommal rendeztek már Nyugdíjas bált, és a központban rendszeresen indul számítógépes tanfolyam is.

Júliusban tévéműsorban mutatkozik be a Senior Center. A Szeged Városi Televízióban 6 részből álló műsorban, zenés kívánságműsorral szeretnék Szeged város és a Center programjaira, lehetőségeire felhívni a figyelmét a város lakóinak, fiataloknak és nyugdíjasoknak egyaránt. Valódi kávéházi hangulatot szeretnének az otthonokba varázsolni.

Forrás: szeged.hu

Vissza
2009.
november
15. 12:30

300 ezer forint komfortosításra Győrben

300 ezer forint komfortosításra Győrben Az otthonaikban lakó idős emberek mindennapi életének megkönnyítésére fordít négymillió forintot a győri önkormányzat. A képviselő-testület legutóbbi ülésén döntött arról, hogy az összeget a Máltai Szeretetszolgálaton keresztül, pályázat útján osztja szét a rászorulók között.
Tovább
2010.
április
22. 16:01

Agytorna a Nagyi-Neten

Agytorna a Nagyi-Neten Hódít a világháló Erzsébetváros nyugdíjasai között: az önkormányzati programok közül évek óta kitartóan vezeti a népszerűségi listát az ingyenes Nagyi-Net.
Tovább
2010.
június
03. 20:25

Akadálymentes lesz a nagylózsi otthon

Akadálymentes lesz a nagylózsi otthon Közel ötvenmillió forintból fejlesztette a Sopronhoz közeli Nagylózs idősek otthonát a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat. A megye 27 millió forintot adott a fejlesztéshez, míg különböző pályázatokon összesen húszmillió forintot nyertek e célra. A projekt augusztus végén zárul.
Tovább
2010.
január
09. 15:19

Az idősek éveket is várhatnak, hogy otthonba kerüljenek

Az idősek éveket is várhatnak, hogy otthonba kerüljenek Tolna megye huszonhét idősek otthonában a leendő lakóknak mindenhol várniuk kell arra, hogy bekerüljenek. Van ahol, csak hónapokat, van ahol éveket. Még az emelt szintű otthonokban is telt ház van.
Tovább
2009.
november
16. 14:04

Barátságos számítógép

Barátságos számítógép Az Egyesült Királyságban Linux-alapú számítógépekkel bátorítják az időseket az internet tanulásra
Tovább
2010.
március
28. 19:47

Egyedülálló beszélgetőhálózat működik Győrben

Egyedülálló beszélgetőhálózat működik Győrben Az országban páratlan beszélgetőhálózat működik Győrben a nyugdíjasok, az idős emberek javára. Az ötlet a WHO iroda koordinátorától, Miklósyné Bertalanfy Máriától származik, aki egy 2006-os felmérés tapasztalatait leszűrve kezdeményezte a hálózat létrehozását.
Tovább
2009.
december
15. 16:10

Ezerrel szörfölnek a 'netnagyik'

Ezerrel szörfölnek a 'netnagyik' Már 5 ezer időskorú 'nebuló' végezte el az internethasználat praktikáit bemutató Kattints rá, Nagyi! elnevezésű oktatóprogramot.
Tovább
2010.
február
23. 17:32

Idősbarát Önkormányzat Díj 2010

Idősbarát Önkormányzat Díj 2010 A szociális és munkaügyi miniszter és az önkormányzati miniszter az 58/2004. (VI.18.) ESZCsM-BM együttes rendeletben elhatározottak, és kapott felhatalmazás szerint közös pályázatot hirdet önkormányzatok számára a 2010. évi "Idősbarát Önkormányzat" Díj elnyerésére.
Tovább
2009.
november
11. 11:43

Kétszázasokkal fűthetnek az idősek Gyulán

A Magyar Nemzeti Bank a bevont papír kétszázasokból mintegy negyven tonna bankjegybrikettet készít, amit - a többi elhasználódott, megrongálódott bankjeggyel együtt – jótékony célra ajánlottak fel.
Tovább
2010.
február
24. 17:06

Nyolc év eredménye: menekülnek a befektetők a szociális ágazatból

Nyolc év eredménye: menekülnek a befektetők a szociális ágazatból A szociális ellátók szerint a kormányzat amellett, hogy az elmúlt öt évben radikálisan csökkentette az általa felügyelt ellátórendszerek költségvetési támogatását, a szabályok állandó és követhetetlen változtatásaival az ágazati befektetőket is elüldözte.
Tovább
2010.
március
09. 15:29

Nyugdíjasoknak szóló médiát akarnak a nyugdíjasok

Nyugdíjasoknak szóló médiát akarnak a nyugdíjasok Vajon nyugdíjuk megőrzi-e vásárlóerejét? Uniós összehasonlításban hogyan értékelhető a magyar nyugdíjrendszer? Miért nincs Magyarországon kimondottan a nyugdíjasokhoz szóló média? Ezekről a kérdésekről is szó esett az Idősügyi Tanács szervezte képzések során.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART