2011.
december
29. 20:36

Idősek otthonát avatott a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség

Iványi Gábor Több mint félszáz idős ember bentlakásos ellátását oldja meg és csaknem harminc munkahelyet is teremt az az új otthon, amelyet egy használaton kívüli iskolaépületből alakított ki Szolnokon a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség - közölte a csütörtöki megnyitón az egyház elnöke.

Iványi Gábor elmondta: az ingatlant még 2006-ban kapták meg térítésmentesen a helyi önkormányzattól. Ezután kezdődött el az évtizedeken át a városrész általános iskolájaként működő, de annak megszűnése óta üresen álló, 1040 négyzetméter alapterületű épület átalakítása és korszerűsítése.

Az egyház önerőből és adományokból finanszírozta a beruházást, költségvetését eredetileg 100 millió forintra becsülték. Végül mintegy 250 millió forintba került az építkezés, és így a korábban tervezett 44 helyett 54 férőhely kialakítása vált lehetővé, és az otthon 28 új munkahelyet is teremtett Szolnok kertvárosában.

A házi segítségnyújtást, étkeztetést és bentlakásos idősgondozást biztosító létesítmény az átalakításnak köszönhetően új funkciókkal is gazdagodott: a 15 hálószobán és az alaptevékenységhez szükséges helyiségeken túl a hajdani tornateremből például ebédlő, a játszóudvarból és sportpályából pedig kert lett. Az étkező mellett egy új épületrészt is felhúztak a kivitelezők, ezt kápolnaként használják majd - jelezte a vezető.

Kállai Mária alpolgármester (Fidesz) méltatta a fejlesztés jelentőségét, hangsúlyozva, hogy ezzel a Tisza-parti megyeszékhely szociális ellátórendszere is gazdagodik. Mint mondta, míg országos átlagban a népesség 20 százaléka 60 év feletti, addig Szolnokon 22 százalék ez az arány, ráadásul az idősek csaknem egyharmada egyedül él.

Jelenleg 1800 ember részesül valamilyen szociális ellátásban a településen, közülük 262-t gondoznak bentlakásos intézményben. A várólista is jelentős, hiszen további 71 ember szeretne igénybe venni ilyen szolgáltatást Szolnokon, közülük 37-en sürgősséggel várnak felvételre - tette hozzá.

Forrás: MTI

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART