2011.
március
05. 08:41

Igazolták, hogy az alma lassítja az öregedést

Címkék:
alma Az öregedés egyik fő oka, hogy az élet előrehaladtával egyre több halmozódik fel az anyagcsere-folyamatok során keletkező szabadgyökökből, amelyeknek szövetroncsoló hatása van. A szabadgyökök ellen az őket hatástalanító antioxidánsok nyújtják a legfőbb védelmet, amelyek egyrészt a szervezetben termelődnek, másrészt a táplálékkal vesszük fel őket.

Először sikerült igazolni, hogy az almában található antioxidáns hatású vegyületek akár tíz százalékkal meghosszabbíthatják az átlagos élettartamot muslicákban. Az alma legújabb előnyös hatásáról a Journal of Agricultural and Food Chemistry című mezőgazdasági és élelmiszer-tudományi szaklapban számoltak be.

A gyümölcsök és zöldségek, különösen az élénk színűek, mint a paradicsom, a brokkoli, az áfonya és az alma, nagy mennyiségben tartalmaznak antioxidáns vegyületeket. A Hongkongi Kínai Egyetem kutatói azt vizsgálták, milyen hatása van az almában található, antioxidáns hatású polifenoloknak az élettartamra. Kísérleti alanyként az ecetmuslicát (Drosophila melanogaster) használták, amely az öregedéssel kapcsolatos kutatások egyik legnépszerűbb állatkísérletes modellje - írta az origo.hu.

Zhen-Yu Chen és kollégái azt találták, hogy az almában található polifenolok nem csak a muslicák átlagos élettartamát hosszabbították meg, de hatásukra az állatok tovább megőrizték járó- és mászóképességüket és mozgékonyságukat. Ezen kívül az alma-polifenolok növelték a muslicák szervezetében termelődő antioxidánsok koncentrációját, és csökkentették a methuselah (matuzsálem) nevű, a szervezet elöregedésében szerepet játszószabályozó fehérje mennyiségét.

Az alma szabadgyök-gátló hatását korábban emberekben is igazolták: egy vizsgálatban az almalé fogyasztását követő 30 percen belül kimutatható volt a kedvező hatás, ami további másfél órán át fennmaradt.

Forrás: 168 óra

Vissza
2011.
február
24. 15:39

A növekedési hormon csökkentésével megelőzhető a rák

  A növekedési hormon csökkentésével megelőzhető a rák Aki az örök fiatalság titkát keresi, jó, ha kétszer is meggondolja, mielőtt a növekedési hormonhoz nyúl, mely futótűzként terjed az öregedés elleni iparágban. Ha az eldugott kis ecuadori település lakóival végzett megfigyelés eredményei beigazolódnak, a növekedési hormont inkább csökkenteni kell, mint növelni, hogy megelőzhető legyen a rák és a cukorbaj.
Tovább
2010.
december
08. 11:36

Az időseket ritkábban küldik szakrendelésre

  Az időseket ritkábban küldik szakrendelésre Egy új kutatás szerint az életkor, a nem és a vagyoni helyzet határozza meg, milyen valószínűséggel küld valakit specialistához a háziorvosa.
Tovább
2011.
február
08. 11:31

Hogyan öregednek meg a szerveink?

 Hogyan öregednek meg a szerveink? Az életkor előrehaladásával a különböző szervek és szervrendszerek (agy, vese, csont, tüdő, máj, szív, izom, stb.) alaki és működésbeli változáson mennek keresztül.
Tovább
2010.
január
28. 10:23

Így öregedhetünk egészségesebben

 Így öregedhetünk egészségesebben Az Archives of Internal Medicine szaklapban közzétett négy tanulmány szerint a rendszeres testedzés segít abban, hogy idősebb korunkig megőrizzük testi és szellemi egészségünket.
Tovább
2009.
december
04. 14:32

A hasi zsírréteg korai elbutulást okozhat

A hasi zsírréteg korai elbutulást okozhat A kövérség = butaság? Egy friss svéd kutatás szerint azoknál a nőknél, akik súlyfeleseget hordoznak a derekukon középkorukban, több mint kétszer olyan gyakran fordul elő az időskori elbutulás (demencia).
Tovább
2010.
szeptember
13. 22:41

A rendszeres séta az agyunkat is fiatalon tartja

A rendszeres séta az agyunkat is fiatalon tartja A szakemberek egy éven át kísértek figyelemmel hetven idősebb, 60 és 80 év közötti felnőttet. A rendszeres napi séta nem csupán a testünket tartja fiatalon, de az idő előrehaladtával egyre lassuló agyi áramköreink működésére is jótékony hatással van - derült ki egy nemrég megjelent tanulmányból.
Tovább
2009.
december
11. 13:54

A vörösbor gátolja az öregedést (is)

A vörösbor gátolja az öregedést (is) A minőségi vörösbor jó hatással lehet egyes betegségek megelőzésére, gyógyítására. Az aktuális kutatási eredményeket összegezték az idei Orvosi Bor-szimpoziumon Kőszegen és Szombathelyen, áll a Vas Népe csütörtöki számában.
Tovább
2010.
november
21. 06:27

Csontjainkat is védjük, ha sok gyümölcsöt és zöldséget eszünk

Csontjainkat is védjük, ha sok gyümölcsöt és zöldséget eszünk A gyümölcsökben, zöldségekben gazdag étrend a csontokat is megóvhatja, így az egészséges táplálkozás nem csupán a testsúly, hanem az időskori csonttörések megelőzése szempontjából is üdvös - hangsúlyozzák kanadai tudósok, akik kutatásaikról az American Journal of Clinical Nutrition című táplálkozástudományi szaklap online kiadásában számoltak be.
Tovább
2010.
december
29. 08:29

Együnk, igyunk színesen!

Együnk, igyunk színesen! Öregedésgátló táplálkozás, antioxidáns hatású készítmények – divatjelenség, vagy valóban léteznek ilyen hatóanyagok a természetben? A legfrissebb élelmiszer-kutatások egyre inkább fókuszba helyezik a növényi antioxidánsok jelentőségét, s hangsúlyozzák: ezek a források valóban védőhatással rendelkezhetnek.
Tovább
2010.
december
30. 21:13

Elbutulás ellen is jó a mediterrán étrend

Elbutulás ellen is jó a mediterrán étrend A mediterrán étrenden élő idős embereknél lassabban következik be a szellemi hanyatlás - állapították meg amerikai kutatók.
Tovább
2010.
október
08. 06:59

Gyógyszer helyett hagyma - kincset ér

Gyógyszer helyett hagyma - kincset ér A gyógyszerek uralmának korában lassanként megfeledkezünk a természetes megoldásokról. Amikor nem égető problémáról van szó, érdemes a régi tudást felidézni és alkalmazni. Az őszi-téli időszak egyik ilyen említésre méltó "gyógyszere" a magyar konyha legfőbb alappillére, a hagyma.
Tovább
2009.
november
15. 14:41

Idősek táplálkozása: több fűszer, sok folyadék

Idősek táplálkozása: több fűszer, sok folyadék Lényeg a tápanyaggazdagság! Az időseknek kevesebb kalóriára, ellenben ugyanolyan sok létfontosságú tápanyagra van szükségük, mint a fiatalabbaknak. Fogyasszon sok gyümölcsöt, zöldséget (különösen hüvelyeseket: babot, borsót, stb.), teljes kiőrlésű gabonaterméket, tejterméket, sovány húst (és hústerméket), halat, tojást, valamint növényi olajat.
Tovább
2010.
március
05. 23:55

Időskori napi torna

Időskori napi torna "Idősebbek is elkezdhetik" - volt az alcíme a televízióban egykor futó Tévétornának. Ma már helytállóbb lenne az "Idősebbek is kezdjék el" elnevezés, hiszen egyre több a bizonyíték arra nézve, hogy a mozgásszegény életmód a kor előrehaladtával törvényszerűen mozgásszervi betegségekhez vezet
Tovább
2011.
február
23. 13:10

Óvatosan a kalciummal!

Óvatosan a kalciummal! Az időskori csontritkulásra szedett kalcium, táplálékkiegészítő növeli a szívroham és a szélütés kockázatát.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART