2012.
szeptember
28. 19:41

Így enyhítenék a háziorvoshiányt

Címkék:
orvos A súlyos háziorvoshiány enyhítésének érdekében a jövőben háziorvosi szakképesítés nélküli orvosok is vállalhatnának praxist.

Száz-kétszáz háziorvosi állás betöltetlen ma Magyarországon. Sokan nyugdíjasként végzik a munkát, vagy több praxist vállalnak. A háziorvos hiány csökkentésére megoldás lehet a praxisközösség, valamint az, hogy a jövőben a nyolcvan orvosi szakma közül 34 gyakorlói vállalhatnak háziorvosi szolgálatot.

Magyarországon 44 alap szakképesítés létezik, 34 magában foglal klinikai ellátó gyakorlatot is. Ezek az orvosok posztgraduális szinten megtanulják a betegellátást, s minimális kiegészítéssel - főleg az adminisztratív, társadalombiztosítási ismeretek elsajátításával - jó minőségben tudnak ellátni háziorvosi feladatokat, magyarázta Hajnal Ferenc, az Egészségügyi Szakképzési és Továbbképzési Tanács háziorvosi szakmai kollégiumának elnöke a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Korábban több hónapos előgyakorlathoz és vizsgához kötötték azt, hogy a klinikai szakvizsgával rendelkezők háziorvosként dolgozzanak, most ezt megelőlegezték, aki a feltételeknek megfelel, elkezdhet dolgozni, s egy egyéni képzési tervnek megfelelően kell majd teljesítenie a követelményrendszert, hogy letegye a szakorvosi vizsgát.

Forrás: hirado.hu,profession.hu

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART