2011.
április
25. 08:48

Így hosszabbítsa meg az életét 20 évvel

Címkék:
őszibarack 3 titkos recept a hunzák földjéről Szeretne egészségesen, akár száz évig is elélni? Kövesse a hunzák példáját! Avagy, egy egészséges népcsoport a világ végéről.

Hunza népe Pakisztán legészakibb csücskében, egy különlegesen termékeny völgyben él, amely a sziklás vonulatok közé ékelődik. A völgy népessége kétezer évig csaknem teljesen el volt zárva a világ többi részétől. Dr. Robert McCarrison brit orvos az elsők között volt, aki a Hunza-völgy népességének egészségi állapotáról beszámolt.

Különösen meglepte a nagyon magas kort megélt emberek fizikai és mentális állapota. A pakisztáni nép egészségének titkát több tudós is kutatta az elmúlt évtizedekben, cikkünkből megtudhatod, mire jutottak.

A talaj titka, organikus ételek

J. I. Rodale az organikus étkezés elkötelezett híveként írta be magát a történelembe. Meggyőződése volt, hogy az emberek egészsége az általuk fogyasztott ételek minőségétől függ, az ételek minősége pedig attól a talajtól, amelyen az megterem.

Egy Rodale nevű kutató könyvet is írt Az egészséges Hunzaiak címmel. Írásában azt részletezi, hogyan tudtak az itt lakók kétezer év alatt ilyen látványos és termékeny teraszokat kialakítani.

Hitte, hogy Hunza népének legendás egészsége és magas életkora egyenesen a hunzai talajból nő ki, a talaj életereje pedig egyértelműen a hunzák mezőgazdasági gyakorlatából fakad.

Hosszú századokon át a hunza mezőgazdaság tökéletesen organikus volt, sem tápok, sem növényvédő szerek nem álltak rendelkezésre. Ugyan volt egy év, amikor a pakisztáni kormány rovarirtó szereket ajánlott fel a közelgő rovarinvázióra, azonban a hunzák elutasították a segítséget.

Sok gyümölcs és zöldség, kevés hús

De vajon mit termelnek a hunzák ezen a talajon? Rengeteg gyümölcsöt, többek között sárga- és őszibarackot, körtét, almát, szilvát, szőlőt, cseresznyét, szedret, fügét, és sokféle dinnyét. Mindezeket nem csak frissen, hanem aszalva is fogyasztják. A leghíresebb azonban a barackültetvényük, közel húsz féle barackfajtát termelnek. Ezenkívül fő élelmiszerként búzát, árpát, kölest és hajdinát fogyasztanak.

Igen kevés itt a legelő, ami az állattenyésztést lehetetlenné teszi, ezért meglehetősen kevés húst esznek. Általában ünnepnapok alkalmával kerül az asztalra kecske- vagy birkahús, vagy ezekből készült erjesztett tejtermék. Azonban ez étrendjüknek mindössze egy százalékát teszi ki.

 

Nyersen vagy párolva

Hunza-völgyben az ételek nagy része nyers. Ha mégis megfőzik a zöldségeket, akkor is csak kevés vízben párolják meg őket, a főzővizet pedig mindig elfogyasztják a zöldséggel együtt, így mentik meg a vízben oldódó táperőt. Ezzel nem csak tüzelőanyag fogyasztást csökkentik minimálisra, hanem a zöldségek energia- és vitamintartalmát is megőrzik.

Hátrányból előny

A hunzák azokra a dolgokra, amelyek számunka nehézséget, szenvedést jelentenek, bátran és kreatívan reagálnak. Adottságuk van hozzá, hogy a hátrányokat könnyedén a saját javukra fordítsák. Például nincs hűtőszekrényük, így az élelmiszert közvetlenül az étkezés előtt szedik le, ezzel is tápértéket nyernek. Nem beszélve arról, hogy jóformán vegetárniánus életmódjuk igazán egészséges.

Mivel nincs villany, télen tovább alszanak, így őrzik meg energiájukat. Ráadásul a modern világ rengeteg munkát és időt megtakarító eszközei hiányoznak a háztartásokból, ezért különlegesen aktívak. Így tesznek szert olyan vitalitásra és edzettségre, amely csaknem összehasonlíthatatlan azzal, amihez a civilizált ember hozzászokott.

Forrás: Femina (A cikk John Robbins Százévesen egészségben című könyve alapján készült.)

Vissza
2011.
április
18. 14:38

Szépít és erősít: mindent az antioxidánsokról

	 Szépít és erősít: mindent az antioxidánsokról Kívülről fiatalít, belülről energiával tölt fel, lassítja az öregedést, és még a betegségektől is távol tarthat. Mi az, ami minderre képes lehet? Ismerjük meg az antioxidánsok világát!
Tovább
2010.
január
28. 10:23

Így öregedhetünk egészségesebben

 Így öregedhetünk egészségesebben Az Archives of Internal Medicine szaklapban közzétett négy tanulmány szerint a rendszeres testedzés segít abban, hogy idősebb korunkig megőrizzük testi és szellemi egészségünket.
Tovább
2011.
április
08. 02:39

A böjt nem jelent éhezést

A böjt nem jelent éhezést Napjainkban egyre kevesebben vannak, akik a húsvét előtti nagyböjtöt komolyan veszik, ám akadnak olyanok is, akik ezt a hat hetet valóban a bűnbánat, az öröm és a megújulás időszakának élik meg.
Tovább
2009.
december
04. 14:32

A hasi zsírréteg korai elbutulást okozhat

A hasi zsírréteg korai elbutulást okozhat A kövérség = butaság? Egy friss svéd kutatás szerint azoknál a nőknél, akik súlyfeleseget hordoznak a derekukon középkorukban, több mint kétszer olyan gyakran fordul elő az időskori elbutulás (demencia).
Tovább
2010.
április
27. 20:45

A túlsúly idősebb korban sem törvényszerű

A túlsúly idősebb korban sem törvényszerű A kor előrehaladtával a kilók elleni küzdelem szélmalomharcnak tűnhet. A huszonévesen még látványos eredményeket hozó diéta az évek múlásával hatását veszti, úgy érezzük a plusz kilóktól már csak a koplalás menthet meg.
Tovább
2011.
március
20. 04:21

Több növényi rost, jobb egészség

Több növényi rost, jobb egészség Egy új vizsgálat részletes adatokkal erősítette meg a korábbi tapasztalatokat: a növényi rostban bőséges táplálkozás minden szempontból egészséges. Az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet a világ legnagyobb orvostudományi kutatóközpontja, melynek 27 osztálya a legkülönbözőbb betegségek vizsgálatát végzi. Vizsgálatukban az amerikai nyugdíjasok egyesülete (AARP) által kiküldött kérdőívekre leadott válaszokat elemezték. A szervezet 1995-96-ban 3,5 millió, a táplálkozási, életmódbéli szokásokról szóló kérdőívet küldött ki hat államban élő tagjainak.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART