2011.
április
19. 17:18

Így lehetne olcsóbb az élelmiszer - Durva áfacsökkentést szorgalmaznak

hús Akár a jelenlegi felére-harmadára kellene csökkenteni az alapvető élelmiszerek áfáját az ágazati szervezetek szerint. Ma a sütőipari és a tejtermékekre 18 százalékos, az összes többi élelmiszerre 25 százalékos áfa vonatkozik, amivel Magyarország - Dániával holtversenyben - a legmagasabb kulcsot alkalmazza az Európai Unió tagországai közül, ráadásul a hazai áfaterhelés jóval meghaladja a 10 százalék körüli átlagos uniós mértéket is.

Elkerülhetetlen a magyar piacon az alapvető élelmiszerek - a baromfi-, a tojás-, a sertés-, a tej- és a sütőipari termékek - áfakulcsának csökkentése, mert a hatályos adómértékek a legális agrárgazdasági szereplők számára jelentős versenyhátrányt és értékesítési nehézségeket okoznak, így további munkahelyek elvesztésével fenyegetnek - ez áll abban a közös közleményben, amelyet a Baromfi Termék Tanács, a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, a Tej Terméktanács és a Magyar Pékszövetség jegyez.

A dokumentum aláhúzza: ma a sütőipari és a tejtermékekre 18 százalékos, az összes többi élelmiszerre 25 százalékos áfa vonatkozik, amivel Magyarország - Dániával holtversenyben - a legmagasabb kulcsot alkalmazza az Európai Unió tagországai közül, ráadásul a hazai áfaterhelés jóval meghaladja a 10 százalék körüli átlagos uniós mértéket is.

Nagyot vágnának

Az aláíró ágazati szakmai szervezetek szorgalmazzák, hogy a kormány az alapvető élelmiszerek áfatartalmát drasztikus módon,
legalább 5-10 százalékra csökkentse. Egyetértenek a Vidékfejlesztési Minisztérium eddig megismert háttértanulmányaival, amelyek e termékkörben ugyancsak 5 százalékos áfa bevezetését tartanák indokoltnak.

Mindez rímel Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkárának korábbi véleményére. Vámos szerint ahhoz, hogy jobb legyen a fogyasztóknak, jelentősebb, akár 10 százalékpontos mérséklésre lenne szükség. Szerinte mindennek persze csak akkor lenne értelme, ha szigorúbb APEH- és VPOP-ellenőrzéssel járna, mára ugyanis olyan mértékű a feketegazdaság az élelmiszer-kiskereskedelemben (is), hogy ennél kisebb áfacsökkentés nem érződne sem a fogyasztói árakban, sem a költségvetési bevételeken.

Varga László, a Magyar Pékszövetség elnöke elismerte: ahhoz, hogy az esetlegesen 5 százalékra csökkentett áfa mérsékelje a fogyasztói árakat, az is kellene, hogy a kereskedelem ne nyelje le az csökkentés jelentős részét, illetve ne emelje 20 százalék feletti saját árrését.

A szervezetek a megalapozott változtatások érdekében olyan munkacsoport létrehozását sürgetik, amely az érintett minisztériumok, ágazati szervezetek és szakértők részvételével a teljes adórendszert áttekintené, az adómérséklést
pedig korrekt számításokkal előkészítené. Ennek eredményeként a kormány az alapvető élelmiszereknél legkésőbb 2012 január 1-jétől átgondolt áfacsökkentést hajthatna végre.

Fékeznék az inflációt

Az aláírók szerint az adómérséklés ma az egyetlen hatásos eszköz lenne arra is, hogy fékezni lehessen a belföldi élelmiszerdrágulást, amelyet a tavaly óta tartó alapanyagár-emelkedés idéz elő.

Amint arról lapunk beszámolt, a legutóbbi inflációs adatban is az élelmiszerárak növekedése okozta a vártnál tempósabb drágulást. A szakmai szervezetek úgy vélik, a további drágulás áfacsökkentésen keresztüli megfékezését a várható fogyasztáscsökkenéssel együtt járó költségvetésibevétel-apadás is indokolja.

A szervezetek hangsúlyozzák, hogy a további élelmiszerdrágulás leginkább azokat az alacsony jövedelmű rétegeket érintené, akik keresete az idén bevezetett, 16 százalékos szja és az egyéb adózási változások miatt egyébként is csökkent. Így a kormány e fogyasztói körben az élelmiszerek áfájának mérséklésével kompenzálhatná az adórendszeri átalakítás kedvezőtlen hatásait.

Ellenérvek

Az agrár érdekcsoportok régóta szeretnék elérni a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) által korábban szorgalmazott, alapvető élelmiszerekre és gabonafélékre vonatkozó áfatörvény-módosítását.

Az áfacsökkentési javaslatok megvalósulásának esélyét egyrészt a költségvetés helyzete nehezíti: az NGM szerint az áfabevételeknél már így is 50-60 milliárdos elmaradás várható a tervezetthez képest, a kulcs visszavágásának pedig csak az azonnali bevételcsökkentő fele a biztos, a járulékos, a gazdaság fehéredésén keresztüli esetleges pozitív hatása viszont egyrészt bizonytalan, másrészt csak késleltetett lehet.

Az áfacsökkentés melletti másik érv - jelesül, az árfékező hatás - ellen szól, hogy az alapvetőnek mondott élelmiszereknél alkalmazott jelenlegi kedvezményes, 18 százalékos áfakulcs korábban sem jelentett érzékelhető fogyasztói árcsökkenést, a piac lenyelte a különbözetet. Emlékezetes, hogy a fogyasztói árakat csak alig mérsékelte a Gyurcsány-kormány 2006-tól bevezetett, 5 százalékpontos áfamérséklése, a bevételeket viszont annál inkább - nem véletlen, hogy ma már újra 25 százalék az alapkulcs.

Forrás: Napi Gazdaság

Vissza
2011.
március
09. 16:48

Ármozgásokat figyelnek a somogyi nyugdíjasok

Ármozgásokat figyelnek a somogyi nyugdíjasok Árfigyelő mozgalmat indít a Nyugdíjasok Szervezeteinek Somogy Megyei Szövetsége; az adatokat fél év elteltével összegzik majd és átadják az országgyűlési képviselőknek - közölte a szövetség elnöke.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART