2011.
augusztus
15. 12:43

Így menekülhet meg az euró Soros szerint

Euró Az euróválság átfogó megoldása három pillérre kell épüljön: a bankrendszer reformjára és feltőkésítésére, a közös eurókötvényre és egy kilépési mechanizmusra - írja Soros György a Financial Times hasábjain megjelent cikkében.

Az Európai Unió Maastrichti Szerződése csak az államháztartásban keletkező egyensúlytalanságokkal foglalkozik, ám a bankrendszer felől érkező veszélyek sokkal nagyobbak lehetnek. Az euró bevezetése lakáspiaci buborékot okozott Spanyolországban és Írországban - emlékeztet a befektető, aki szerint jelenleg jelentős feltőkésítésre lenne szükség az európai bankszektorban. Egy erős európai, bankszektort felügyelő ügynökség véget vethetne a bankok és szabályozók közötti "vérfertőző" viszonyra - fogalmaz Soros.

A második pillér a magyar származású befektető guru szerint az eurókötvények rendszerének felállítása lehetne. Soros György ennek kapcsán úgy vélekedett, hogy az euró bevezetése nem konvergenciát eredményezett, hanem divergenciát az egyes euróövezeti tagállamok között. Ha a súlyosan eladósodott országok magas prémium mellett kell refinanszírozniuk adósságukat, akkor államadósságuk fenntarthatatlan pályára kerül. Ez történik most - magyarázza a szakember. A legjobb megoldás tehát az eurókötvények rendszerének létrehozása lehetne, amely mögött ott állna minden eurótagállam.

Mivel Európa jövője Németország kezében van és mivel az eurókötvényekkel Németország adósminősítése kerülhet veszélybe, ezért minden kompromisszum Európa legnagyobb gazdaságának vezetésére kell épüljön - írja Soros, aki hozzáteszi: Berlinnek hibás ötletei vannak a makrogazdasági politikáról és ezeket rá akarja erőltetni a többi államra. Ám ami Németországnak megfelel, az nem biztos, hogy jó a többi országnak - mutat rá. Az üzletember szerint a jövőben minden kötvénykibocsátást az eurókötvény rendszer keretében kellene lebonyolítani

Az európai adósságválság megoldásának harmadik alapköve egy kilépési mechanizmus létrehozása lenne. Mi történik akkor ugyanis, ha valamelyik ország nem képes, vagy nem akar bent maradni az eurózónában? - teszi fel a kérdést Soros. Egy kilépési mechanizmus hiányában katasztrofális hatással járna egy államcsőd.

Soros György hangsúlyozza, hogy egy dolog biztos: a fent jelzett három problémát meg kell oldani, hogy az euró életképes maradjon.

A neves befektető hétvégén a Spiegel német magazinnak is adott interjút. Ebben kifejtette, hogy Görögországnak és Portugáliának el kellene hagynia az euróövezetet. Azt is elárulta, hogy nem fog az euró ellen fogadni.

Forrás: portfolio.hu

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART