2011.
április
02. 09:54

Így néz ki egy nem dohányzó és egy bagózó arca

Címkék:
dohányosok Nemcsak a tüdő, a szív, a csontok vannak veszélyben a dohány miatt, látványos jelei vannak egy idő után a dohányzásnak. Előnytelen hatást gyakorol a bőrre, a fogakra, a hajra, olyannyira, hogy meg lehet különböztetni egy dohányzó és nem dohányzó külsejét, ha alaposan szemügyre vesszük.

A képen látható ikrek közül a jobboldali naponta fél csomag cigarettát szívott el 14 éven át. A baloldali testvér azonban sosem cigarettázott.

A megereszkedett bőr a szem alatt árulkodik a dohányzásról, ahogyan a szeme feletti, jól látható ráncok is, melyek a testvérénél sokkal kevésbé látványosak, sőt szinte nem is észrevehetőek még.

Rugalmatlan bőr, mély ráncok

A dohányzás elveszi a bőr rugalmasságát, kevesebb oxigénhez és tápanyaghoz jut. Nem véletlenül tűnnek a dohányosok "fakónak". A változások már igen fiatalon is látványosak lehetnek - mondja Jonette Keri bőrgyógyász a Miami Egyetemről.

A nem dohányzóknál nem figyelhető meg a bőr tónusának egyenetlensége, a füstölgőknél azonban ez sokkal előbb előjön. A cigaretta összetevői rongálják az elasztint és kollagént, ezek azok, melyek a bőrt erőssé és rugalmassá teszik. Mindez mélyebb ráncokat és megereszkedett bőrt eredményez.

Sőt, nem is csupán az arcon jelentkezik, hanem a test többi részén is - megereszkedett lehet a bőr a melleknél, a karoknál, ami valljuk be, nem a legszebb látvány. Ahogyan az sem, hogy az ajkaink körül ráncok képződnek kis, jól látható vonalak formájában, mely a cigaretta szívásának köszönhető. A szemráncok is sokkal gyakoribbak a dohányosoknál.

Az öregségi foltok ugyancsak előbb jelentkeznek egy dohányosnál, mint annál, aki nem cigarettázott. Természetesen a sokat napon tartózkodóknál is előbb feltűnhetnek, de a dohányosoknak nagyobb rá az esélyük.

Egyéb bőrporblémákat is okozhat: a dohányosoknál nagyobb eséllyel alakul ki pszoriázis például, mely a térdeken, a homlokon, a könyökön, a kezeken, a lábakon is jelentkezhet, fehéres-vörös foltok formájában.

Sárga fogak

A sárga fogak a hosszas dohányzás eredményei. Nem túl mutatósak, sőt visszataszítóak is lehetnek. A szájban végzett pusztítás azonban nem áll meg itt - a cigaretta ínybetegséget, ínyproblémákat okozhat, az állandósuló rossz leheletről nem is szólva. A dohányosok nagyobb eséllyel veszítik el előbb fogaikat, mint a nemdohányzók.
 

Csúnya kezek

A dohány beszínezi az ujjakat és a körmöket - ha egy ideig úgy is véljük, szexis látvány az ujjak között tartott cigaretta, pár év múlva aligha fogjuk a kezünket szexisnek találni. A csúnya és sárgás sokkal jobb jelző lesz rá....

Hajhullás

A dohányzás meggyorsítja a hajhullást. Nőknél és férfiaknál is vékonyodik a hajszál a kor előrehaladtával, de a folyamat felgyorsul, ha valaki cigarettázik.

Veszélyezteti a látást

A dohányzás miatt a szemünk is károsodhat, ahogy idősebbek leszünk. A lencsén "felhős" részek képződhetnek, vagyis hályog, melyet súlyos esetben műteni kell, mert már a látást is zavarhatja.

Forrás: ma.hu

Vissza
2010.
január
03. 07:39

Az időskori dohányzás vakságot is okozhat

Az időskori dohányzás vakságot is okozhat Az újévi fogadalmak között gyakran szerepel a dohányzás elhagyása. Talán segít betartani, ha tudjuk, hogy a füstöléssel szemünk világát kockáztatjuk.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART