2011.
augusztus
01. 08:58

Így spórolhat a villannyal

Címkék:
villanyóra A titok az apróságokban rejlik: használja ki a legegyszerűbb ötleteket a megspórolt forintokért.

Léteznek semmiségnek tűnő takarékos tippek, amelyek bevetésével évente akár egyhavi villanyszámla összegét megspórolhatja.

Így gazdálkodjon a fénnyel

Nem kell feltétlenül sötétben vagy gyertyafénynél ücsörögni ahhoz, hogy valós eredményt tapasztaljon. A legtöbb energiát azzal spórolhatja meg, ha a legtöbb helyiségben lecseréli a hagyományos izzókat energiatakarékos változatra vagy kompakt fénycsövekre.

Kicsit már elkoptatott tanács, de nem véletlenül hangsúlyozzák annyiszor: akár 80%-kal kevesebb áramfogyasztást is jelenthet ez a korszerűsítés.

Az sem mindegy, hová milyen izzó kerül: szereljen kompakt fénycsöveket azokba a helyiségekbe, ahol a legtöbb időt tölti, ugyanis ezeknek hosszabb idő kell a bemelegedéshez, így a sok fel-le kapcsolással, vagy, ha csak néhány percig használja, növeli a fogyasztást - akkor éri meg, ha a nappali vagy a dolgozószoba bevilágítására használja.

A vécébe, kamrába és hasonló helyiségekbe mehet a halogénizzó. Olvasáshoz ne a nagyszoba áramfaló csillárját használja, hiszen nincs szükség fényárra, csupán helyi világításra, hogy jól lássa a sorokat.

A LED-eket, mivel szórt helyett koncentrált fényt biztosít, helyi fényforrásként használja, és ne egy egész szoba bevilágítására.

Olykor nincs is szükség szikrázó fényre: ha beveti a fényerősség-szabályozót, 25%-kal csökkentheti a fogyasztást. Hasonlóan hasznos a mozgásérzékelő, ami 30%os megtakarítást jelenthet.

Szabályozza a konyha áramfalóit

A régi, áramzabáló hűtőszekrények valósággal pörgetik a villanyórát, ezért, ha teheti, minél előbb váltsa le egy energiatakarékos, önleolvasztós változatra. Ha erre még várnia kell, a legegyszerűbb minél gyakrabban leolvasztani, ugyanis a megvastagodott jégréteg nehezíti a hűtő dolgát, így 5%-kal több áramot nyel majd el.

Apró, de áramkímélő megoldások, ha nem tömi tele a polcokat, a készételeket fedővel, szobahőmérsékletű állapotban teszi a hűtőbe, és arra is figyeljen, hogy öt foknál ne állítsa alacsonyabbra a hűtő, -18-nál a fagyasztó hőmérsékletét. Ne torlaszolja el a hűtő szellőzőnyílását, és legyen minél távolabb a tűzhelytől: ha nem bástyázza körbe bútorokkal, 10%-ot nyerhet.

Nem biztos, hogy megéri a jegesedésgátló no-frost fagyasztó: a szellőztető ventilátor ugyanis megnyomja a fogyasztást - helyette low- vagy stop-frostos változatot válasszon.

A mosogatógép belső helykapacitását mindenképp használja ki: ne indítsa el programot, míg nem pakolta tele. Az is megfontolandó, milyen hőfokon pusztítja az ételmaradékokat: több tisztítószerrel alacsonyabb hőfok mellett is tiszták lesznek az edények, nem kell mindjárt forróval indítani. Ne használja a szárító funkciót!

Cserélje le a régi lábast zománcozott vasedényre: jócskán rövidül a főzési idő, ha pedig az étel elkészülte előtt öt-tíz perccel lekapcsolja a villanytűzhelyt, még marad annyi hő a kerámialapban, ami elegendő lesz a készre főzéshez - áramfogyás nélkül. A kisebb mennyiségű ételeket inkább készítse mikróban.

Áramos útvesztők a fürdőben

Az igazán piszkos ruhákat nem tudja makulátlanra mosni rövid programmal, ám minél hosszabb a mosás, annál több energia fogy. Bár nagyon csábító és kényelmes, felejtse el a pazarló előmosás funkciót, inkább áztasson, és vesse be a durvább szennyeződésekre a folttisztítót - így elég lesz 30-40 fokon mosni egyórás programmal.

Ha csupán félig tölti meg a dobot, akár kétharmaddal több áramba kerülhet, ezért ne vásárolj túl nagy mosógépet: ha nem többgenerációs nagycsalád holmiját kell tisztán tartania, legyen a plafon az ötkilós töltetmennyiségű gép. Apró trükk: minél magasabb fordulatszámra állítja a centrifuga sebességét, annál kevesebb energiát fogyaszt.

Forrás: Femina

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART