2012.
június
02. 16:36

Így szabadulna meg a nyugdíjasaitól a General Motors

Címkék:
General Motors Érdekes iparági trend kezd kibontakozni az autógyártók között. A Ford után ugyanis a General Motors is bejelentette, a korábbi havi kifizetés helyett egyösszegű nyugdíjkifizetést ajánl fel korábbi, már nyugdíjba vonult dolgozóinak. Ez jelentős egyszeri terhet jelent, de a későbbiekben rugalmasabbá teszi a vállalatokat és csökkenti a nyugdíjfizetéssel kapcsolatos kockázatokat is, írja a Handelsblatt.

A General Motors vezetése úgy döntött, annak a mintegy 42000 korábbi munkavállalójának, akik már nyugdíjba vonultak, egyszeri kifizetést ajánlana fel. Ez azt jelenti, hogy a vállalat nyugdíjasai a következő években nem havonta kapnák meg járandóságukat, hanem egy nagyobb összeggel lennének gazdagabbak, ez pedig a vállalatnak komoly megtakarítást jelentene.

A nyugdíj jellegű kifizetések ezzel a lépéssel éves szinten mintegy 200 millió euróval csökkennének, azonban az egyszeri kifizetés jelentős terhet jelentene idén és jövőre a vállalatnak. A menedzsment kalkulációja alapján az idei üzleti év második felében 2,5-3,5 milliárd dolláros negatív tételt jelentene a vállalatnak a nyugdíjkifizetés.

Forrás: portfolio.hu

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART