2011.
július
20. 00:53

Így szabják át a katonanyugdíjat: élet a korkedvezmény eltörlése után

Címkék:
katonák A katonáknak sem kellene az öregségi nyugdíjkorhatár eléréséig dolgozniuk - derül ki a Honvédelmi Minisztérium honlapján közzétett stratégiából. Öt évvel korábban rendelkezési állományba vonulhatnának, és csak veszélyhelyzet, megelőző védelmi helyzet vagy rendkívüli állapot kihirdetése esetén mozgósítanák őket. Tizenöt év tényleges szolgálati idő után 52 éves korukban választhatnák a könnyített szolgálatot.

Kompromisszumos ajánlattal próbálja meg felszámolni a korhatár előtti nyugdíjazást a kormány. Ez derül ki a Pénzcentrum.hu által korábban megszellőztetett rendészeti életpályamodell-tervezetből, és ezt támasztja alá a Magyar Honvédség 2012-2021. közötti időszakra vonatkozó humánstratégiája is.

Mint ismeretes, a kormány a Széll Kálmán Tervben és a korábban a Pénzcentrum.hu által ismertetett nyugdíjátalakítási koncepcióban is rögzítette, hogy csak a mindenkori öregségi nyugdíjkorhatár elérésekor jár nyugdíj. A korábban korkedvezménnyel, korengedménnyel nyugdíjba vonultak ellátása jövedelempótló juttatássá alakul át.

Rendelkezési állomány nyugdíj előtt öt évvel - csak vészhelyzet esetére

A Honvédelmi Minisztérium honlapján közzétett dokumentum szerint a hivatásos állomány meghatározott tényleges szolgálati idővel rendelkező tagja számára biztosítani kell a nyugdíj előtti rendelkezési állományba vonulás lehetőségét, ha öt éven belül eléri az öregségi nyugdíjkorhatárt.

Az érintett katonát szolgálati feladatra kizárólag veszélyhelyzet, megelőző védelmi helyzet vagy rendkívüli állapot kihirdetését követően lehetne igénybe venni. Ellenben szabadságra nem lenne jogosult.

Könnyített szolgálat idősödő bakáknak

Tizenöt év tényleges szolgálati idő után 52 éves korukban választhatnák a katonák a könnyített szolgálatot. Ez elsősorban alacsonyabb fizikai követelményszint meghatározását, és az ebből adódó könnyített szolgálatellátását jelentené.

A jelenlegi tervek szerint a katonák nagyobb kedvezményt kapnának, mint a rendőrök. A rendészeti életpályamodell-tervezet szerint a rendőröknek 52 éves korukig 25 év szolgálati viszonyt kellene felmutatniuk ahhoz, hogy - ha azt a szolgálat, munkakör sajátosságai lehetővé teszik - a beosztásában, vagy erre kijelölt munkakörökben könnyített feltételekkel láthassák el a munkájukat.

Veterán program az "áldozatos" szolgálatteljesítésért

Tartalékállományba kerülnek azok a legalább százados, altiszt esetén főtörzsőrmester rendfokozatban lévő katonák, akiket - nem egészségügyi, pszichikai vagy fizikai ok miatt - fel kell menteni a katonai szolgálat alól, de a továbbiakban számítanak rájuk a közszféra más területein. Esetükben állás-felajánlási kötelezettséget és továbbfoglalkoztatási garanciát vállal az állam.

Az a katona, akit 25 év tényleges szolgálati viszonyban töltött időt követően, neki fel nem róhatóan - egészségügyi, pszichikai vagy fizikai ok miatt - mentenek fel, és a Magyar Honvédségnél más közszolgálati jogviszony keretében vagy a közszolgálat más területein nem tudják foglalkoztatni, meghatározott ideig juttatásra jogosult.

Veterán program keretében kiemelt ellátást kapnak a szolgálatteljesítéssel összefüggésben, külön jogszabályban meghatározott esetben megsérülő vagy megbetegedő, és ezért szolgálatra alkalmatlanná válók. A program keretében a szolgálatteljesítés során elhunytak hozzátartozói is támogatásban részesülnének.

Bérezés rendfokozat és szolgálati idő alapján

A rendfokozat (beosztás) és a szolgálati idő lesz a meghatározó eleme a jövőben a hivatásos állomány illetményrendszerének - mondta el az MTI-nek adott interjújában Hende Csaba, honvédelmi miniszter. Emellett jelentősen átalakul a pótlékok rendszere is.

A kormány jövő januártól vezeti be a közszolgálati életpályák összehangolt rendszerét. A modell egyik legfontosabb eleme, hogy megteremti a közszolgálat különböző ágai közötti átjárhatóságot - hívta fel a figyelmet a miniszter. Ebben a katonák is lehetőséget kapnak arra, hogy ha már nem tudnak a saját területükön előrelépni, a megszerzett tudásukat felhasználva aktív munkavállalóként helyezkedjenek el a közigazgatásban.

Ezt szolgálja az is, hogy a jövőre induló Nemzeti Közszolgálati Egyetemen azonos alapképzést kaphat a rendőr, a katona és a civil tisztviselő, ennek köszönhetően pedig később - továbbképzés után - más területen is elhelyezkedhetnek az ott végzők.

A rendszer része lesz a honvédség értékelő és vizsgaközpontja, ami a katonák teljesítményének, szakmai tudásának, felkészültségének objektív mérését szolgálja. Az új életpályamodell kialakításakor figyelembe vették a szakszervezetek és a katonaállomány véleményét is - hangsúlyozta Hende Csaba.

Forrás: Pénzcentrum

Vissza
2011.
július
14. 18:00

A Munkástanácsokkal egyeztetett a kormány a nyugdíjról

A Munkástanácsokkal egyeztetett a kormány a nyugdíjról A Munka törvénykönyvéről és a nyugdíjrendszerről is egyeztetett a kormány a Munkástanácsok Országos Szövetségének képviselőivel, a megbeszélésen a kormányzati célokkal a szakszervezetek egyetértettek, vitatták azonban az ehhez rendelt kormányzati lépések egy részének helyességét.
Tovább
2011.
március
25. 17:52

A munkát kell díjazni, nem a korai nyugdíjazást támogatni a rendészetnél

A munkát kell díjazni, nem a korai nyugdíjazást támogatni a rendészetnél A Belügyminisztérium közigazgatási államtitkára szerint a korai nyugdíjba vonulás helyett az aktív, munkával eltöltött éveket kell díjazni a rendészeti dolgozóknál, akik esetében összességében 30 százalékos bérfejlesztésre lenne szükség. Felkai László erről pénteken, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat (NBSZ) megalakulásának 15. évfordulója alkalmából tartott díszünnepségen beszélt.
Tovább
2011.
július
08. 20:10

Nyugdíjháború: nem áll meg a kormány

Nyugdíjháború: nem áll meg a kormány Nem áll meg a kormány az eddigi intézkedéseknél, azaz a magánnyugdíj-pénztárak államosításánál és a korhatár előtti nyugdíjak megszüntetésénél, hanem az öregségi nyugdíjrendszer teljes átalakítását is napirendre tűzi. Ha a NEFMI koncepciója megvalósul, akkor a jelenleg aktív korúak nyugdíjasként vagy munkanélküliként biztos éhezésnek nézhetnek elébe, hacsak nem gondolnak valamilyen formában az öngondoskodásra - írja a HETEK.
Tovább
2011.
július
15. 09:53

Nyugdíjháború: sztrájkolnának, de nem tudnak

Nyugdíjháború: sztrájkolnának, de nem tudnak Tárgyalnának, de nem kíváncsi rájuk senki. Sztrájkolnának is, de azt se tudnak – állítják a szakszervezetek. A vasutasok és a tömegközlekedési dolgozók a korengedményes illetve korkedvezményes nyugdíj eltörlése ellen tiltakoznak, vagyis tiltakoznának, de azt mondják, a kormány az új sztrájktörvénnyel béklyót kötött a kezükre. A jogszabály decemberi módosítása óta már kilencszer akartak sztrájkolni, de egyikre sem kaptak engedélyt.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART