2011.
július
30. 17:46

Igyunk elegendő vizet, az egészségünk függ tőle

Címkék:
víz A szomjúságérzet nem mind­annyi­unkban elég erős. A gyerekeknél és az idősebbeknél akár az is előfordulhat, hogy csak akkor jelentkezik, amikor szervezetüket már a kiszáradás fenyegeti. Ez a probléma nem csak a forró nyári napokon jön elő.

Ezt a veszélyt ráadásul kezdetben nehéz felismerni. Ki is csodálkozik azon, ha egy forró nyári napon megfájdul a feje, vagy fáradékonyabbnak érzi magát a szokásosnál? Márpedig mindkettő figyelmeztető jel lehet: kiszáradás fenyeget – int Tóth Tímea, a Nestlé dietetikusa.

Fontos tehát rendszeresen inni, még akkor is, ha nem érezzük magunkat szomjasnak. Ahhoz, hogy testünk megfelelően működjön, naponta pótolnia kell az elvesztett folyadékot. Ehhez pedig – ahogy azt már számos tanulmány kimutatta – még egy ülő munkát végző egészséges felnőtt számára is napi két liter vízre van szükség. Ez a mennyiség természetesen a körülményektől függően változhat. Várandósság és szoptatás alatt például megnövekszik a vértérfogat, amelyet a folyadékbevitel biztosít. A magzatvíz termelődéséhez és megfelelő hígításához, illetve a szoptatáshoz több mint 2 literrel több folyadék kell naponta! Több folyadékra van szükségünk akkor is, ha fizikai munkát végzünk, sportolunk, hiszen a szervezet ilyenkor hőt termel, s jóval több vizet párologtat, akárcsak meleg, száraz időben.

Testünk 60 százaléka

Agyunknak 85 százaléka, tüdőnknek és veséinknek 80 százaléka, a vér 79 százaléka, szívünk 77 százaléka, a máj és az izmok 73 százaléka, a bőr 71 százaléka, és talán meglepő, de csontjaink 22 százaléka és a fogak 10 százaléka áll vízből.

Nélküle nem működne a szervezet

A víznek szervezetünkben négy alapvető feladata van, amelyekkel a megfelelő működést biztosítja:
szállítja és elosztja a sejtek számára a fontos tápanyagokat (ásványi anyagok, vitaminok és glukóz)
eltávolítja a szervek által kiválasztott méreganyagokat, toxinokat szabályozza a testhőmérsékletet kenőanyagként szolgál az ízületekben.

Hogyan alakul ki a szomjúság?

Vízháztartásunk egyensúlyban tartásában legfontosabb feladata a vesénknek van, de szerepet játszik benne a bélrendszer és tüdőnk, valamint a bőrünk is.

A folyadékveszteség vérnyomáseséssel jár, a vese, a szív és a főbb erek nyomásérzékelői ezt az információt továbbítják az agynak, amely az agyalapi mirigyen keresztül fokozza a vese vízvisszatartását.
A vér nátriumion- és káliumion-koncentrációja közben csökken. Végül mindezek eredményeként jelentkezik a szomjúság.

Forrás: Blikk

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART