2012.
január
24. 10:00

ILO: tíz év alatt 600 millió új munkahelyet kellene létrehozni

Címkék:
adósság A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) globális foglalkoztatásról szóló éves jelentése szerint a fenntartható növekedés beindításához és a társadalmi kohézió megőrzéséhez a világra 600 millió új produktív munkahely megteremtésének sürgősen megoldandó feladata hárul a következő évtizedben.

A kedden közzétett jelentés szerint a túl szigorú költségvetési politikák negatív hatással vannak az aggregált keresletre, így a fejlett gazdaságokban és az Európai Unióban a megszorító intézkedések kizárólagos előtérbe helyezése tovább árthat a munkaerőpiacoknak.

Az ILO kiadványa szerint a költségvetés konszolidálására irányuló erőfeszítéseket társadalmilag felelős módon kell kifejteni, úgy, hogy a növekedési és foglalkoztatási kilátások szolgáljanak irányelvekként.

A szervezet megítélése szerint a döntéshozóknak összehangoltan kell fellépniük a magánbefektetéseket akadályozó bizonytalanság enyhítése érdekében, hogy a magánszektor világszerte újra beindíthassa a munkahelyteremtés gépezetét.
A jelentés szerint még mindig 27 millióval több munkanélküli van, mint a válság kezdetén. Ugyanakkor a munkaerőpiacon csaknem 29 millióval kevesebb ember van annál, mint amire a válság előtti trendek alapján számítani lehetett. Ha ezeket a gazdaságilag inaktívakat is a munkanélküliek közé sorolnánk, akkor a globális munkanélküliek száma a jelenlegi 197 millióról 225 millióra duzzadna, és a munkanélküliségi ráta 6 százalékról 6,9 százalékra emelkedne.

Riasztó tendencia

A jelentés 2012-re alapesetben 3 millió új munkanélkülit jelez, és azt jósolja, hogy a számuk 2016-ra 206 millióra fog emelkedni. Ha azonban a globális növekedési ráták 2 százalék alá esnek, akkor a munkanélküliek száma 2012-ben 204 millióra emelkedik. Egy kedvezőbb, az euró-adósságválság gyors megoldását feltételező szcenárió szerint a globális munkanélküliség 2012-ben körülbelül egymillióval kevesebb dolgozót érintene.
A jelentés arra is rámutat, hogy a foglalkoztatási válság továbbra is a fiatalokat érinti a legsúlyosabban, és kevés remény van arra, hogy a közeljövőben jelentősen javulhatnak az elhelyezkedési kilátásaik. 2011-ben 74,8 millió 15 és 24 év közötti fiatal volt munkanélküli, ami több mint 4 milliós növekedést jelent 2007 óta. A globális munkanélküliségi ráta a fiatalok körében 12,7 százalékos, és esetükben a munkanélküliség esélye világszerte közel háromszorosa a felnőttekének.

Forrás: MTI

Vissza
2012.
január
22. 12:10

Az idén világszerte 200 millióra emelkedik a nyilvántartott munkanélküliek száma

Az idén világszerte 200 millióra emelkedik a nyilvántartott munkanélküliek száma Az ILO (Nemzetközi Munkaügyi Szervezet) felmérése szerint az országok túlnyomó többségében a foglalkoztatottság messze elmarad a 2008-ban elmélyült válság előtti szinttől. A legfejlettebb ipari államok közül csupán Ausztráliában és Németországban sikerült növelni a munkaviszonyban állók arányát a válságot megelőző időszakhoz képest a legutóbbi, 2011-es adatok alapján. Minden más fejlett országban a globális recesszió előtti szint alatt, vagy éppen azon a szinten áll foglalkoztatottság.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART