2011.
március
02. 17:27

Ilyen lesz nyugdíjasnak lenni

Címkék:
magány Virtuális egyéni számlák jönnek, de még nem dőlt el, hogy az egyenleget mi magunk nézegethetjük vagy kiküldik nekünk. A jövő januárban induló rendszer kezdetben alig közöl információt, a 2012 előtti adatbázis feldolgozása évekig húzódik majd. Megszűnhet a magasabb jövedelműeket rosszul érintő degresszió, és egy alapnyugdíj bevezetése is felmerült.

December végéig készíti el a kormány az új állami nyugdíjrendszer működési szabályait – hangzott el az Orbán-csomag keddi bemutatásán. A részletekről akkor semmi nem derült ki, de háttérbeszélgetéseken a körvonalazódó tervek néhány elemét megismerhettük.

Jön a virtuális számla

A kormányzat első és legfontosabb célja az egyéni nyugdíjszámlák kialakítása. Ezzel az a kabinet célja, hogy a járulékfizetők elhiggyék: nem feneketlen kútba dobálják a befizetéseiket. A tervek azonban csak egy úgynevezett virtuális nyilvántartásról szólnak. A számlák mögött tehát nem lesz valós pénz, mert a befizetéseket az állami rendszer a folyó nyugdíjkifizetésekre költi el.

A nyugdíjfolyósító adatbázisában az 1988-at megelőző időszakból csak a szolgálati idő ismert (pontosabban a munkáltatók és a munkakörök), a bérek és a befizetett nyugdíjjárulékokat csak ekkortól kezdték vezetni. Most ezt a huszonhárom évnyi adatbázist kell mindenki számára láthatóvá tenni.

Úgy tudjuk, a virtuális számlánkból három információt kapunk majd. Látható lesz a az összes nyilvántartott szolgálati idő, az összes befizetett járulék, illetve, hogy az adott évben (vagy az azt megelőzőben) a munkaadó pontosan mennyi járulékot fizetett be utánunk az ONYF-hez.

A nyugdíjbiztosító szakértői a számla megmutatásával kapcsolatban két alternatívát mérlegelnek: az egyik az e-ügyintézést lehetővé tevő úgynevezett Kelen-rendszer megnyitása lenne, ezzel mindenki az ügyfélkapun keresztül böngészhetné a rá vonatkozó adatokat, sőt, jelezhetné, ha bármi hibát talál, például kevesli a munkaadó befizetését. A másik megoldás szerint helyettünk a nyugdíjbiztosító böngészgetné az adatainkat és a számlaegyenlegről bizonyos időközönként hivatalból tájékoztatna mindenkit.

A tervek között szerepel, hogy a virtuális számla mellé csatolva mindenki kapna egy elvi kalkulációt arról, ha éppen most menne el nyugdíjba, mekkora járandóságra számíthatna. Úgy tudjuk, ez a kalkuláció azt is megmutatná, hogy mennyi járna 10-20 százalékkal több, illetve kevesebb befizetés alapján. Az elképzelés elsődleges célja a minimálbéresek (köztük az adóelkerülők) ráébresztése arra, hogy hosszabb távon rosszul járnak a járulékfizetés elkerülésével.

Egyik beszélgetőtársunk szerint a rendszer fejlesztése egy-másfél milliárd forintba kerül, és durván másfél éve tucatnyian dolgoznak rajta. A struktúra már megvan (ez több nyugdíjilletékes korábbi nyilatkozatából is kiderült), a fejlesztés inkább humánerőfforrás-problémák miatt lassult le.


Kis lépésekben

A fejlesztés következő fázisa az adatfeldolgozás lesz. A nyugdíjbiztosító óriási adatmennyiséget kezel, a tavalyi számok alapján a dolgozók több mint 50 millió papír alapú nyilvántartó lapról szkennelt okmány és körülbelül 80 millió elektronikusan tárolt dokumetnum között kell eligazodjanak. Forrásaink szerint kizárt, hogy egy ekkora adathalom feldolgozása januárra, a rendszer beígért élesedésére befejeződik.

Az egyéni számlás rendszer elstartolásakor csak egy lebutított változat élesedhet. Ez azt jelenti, hogy a kezdetekkor az adatainkat csak előrefele láthatjuk majd, ezt követi majd a korhatárhoz közeliek visszairányú (tehát 2012 előtti) adafeldolgozása, majd fokozatosan lejjebb lehet tolni azt a határt, akiknek vissza-irányban is elindul az adatfeltöltés. Mindez több évet vehet igénybe, a következő parlamenti ciklusra is simán áttolódhat a munka.


Alapnyugdíj jön, degresszió megy

Az elképzelések között szerepel az alapnyugdíj-intézményének bevezetése, de végleges döntés még nincs. Az alapnyugdíj egy bizonyos életkortól (65-70 évről is hallottunk) mindenkinek alanyi jogon járna, aki magyaroszági lakcímmel rendelkezik. Ez a juttatás gyakorlatilag az időkori segélyezést váltaná fel, azaz jó kevés pénzről beszélünk.

Az alapnyugdíj ugyanakkor nem passzol ahhoz az utóbbi időben sokszor hangoztatott kormányzati alapelvhez, hogy mindenki csak annyi pénzt vehessen ki a rendszerből, amennyit járulékként befizetett. Ez az elv amúgy zsákutcának tűnik – fogalmazott egyik forrásunk –, a rendszer ugyanis nem működhet szolidaritási elemek nélkül, valamekkora újraelosztást mindenképpen fenn kell tartani (külünben hogyan kapna nyugdíjat például egy 90-100 éves nyugdíjas, aki jó eséllyel régen felélte a befizetéseit), ebbe a képbe pedig az alapnyugdíj is beleillene.

A degresszió kivezetésében is gondolkodik a kormány, ami szintén megfelelne az annyit kapsz vissza, amennyit betettél elvnek. A szabály miatt ma egy bizonyos szint fölötti fizetésrész csak kisebb súllyal számít a nyugdíjmegállapításánál, ez a szabályozás az elért átlageresetet (tehát a kezdő nyugdíj szintjét) mesterségesen lenyomja. Az eljárás a kevesebbet keresőket nem hozza kedvezőbb helyzetbe, miközben a járulékfizetésben ellenérdekeltté teszi a magasabb jövedelműeket.

Úgy tudjuk, felmerült az ötlet, miszerint bónuszt kaphatnának a rendszerbe legtöbbet befizetnő munkavállalók. Az egyéni számlák bevezetésével ez is könnyebben kivitelezhetőnek tűnik, az elképzelés részleteit azonban nem tudjuk.


Ki fogja megcsinálni?

Mint föntebb is írtuk, úgy tudjuk, a nyugdíjbiztosítónál a legnagyobb gondot a munkaerőhiány jelenti. Nem csak a fejlesztéseken dolgozókra nincs elég pénz, a végrehajtás is akadozik, miközben az új, egyéni számlás rendszer az egész szervezetnek igen komoly többletmunkát jelentene.

Több forrásunk is megerősítette, hogy a dolgozók eléggé le vannak terhelve. A fővárosban 36 ezer budapesti magánnyugdíjpénztári tag anyagát 100 ember dolgozta fel, erre ráadásul nem volt külön pénzügyi keret.

A nők kedvezményes nyugdíjazási lehetősége miatt rendszeresen előfordult, hogy a megszokott napi 6-700 ügyfél helyett 2400-2600 jelent meg. Úgy tudjuk, az elbíráláson dolgozók bére négy éve nem nőtt, jutalmat két éve nem kaptak, miközben a hétvégi túlórázás sem ritka. Forrásunk szerint előfordult, hogy hivatalból hat óra túlmunkát rendeltek el szombatra, de plusz pénz ezért sem járt.

Forrás: index.hu

Vissza
2010.
november
01. 15:41

A nyugdíjterv rövid távon jó, hosszú távon viszont fenntarthatatlan

A nyugdíjterv rövid távon jó, hosszú távon viszont fenntarthatatlan A magyar magán-nyugdíjpénztári rendszer esetleges "teljes körű államosítása" rövid távon jelentősen javíthatja Magyarország költségvetési és államadósság-mutatóit, hosszabb távon azonban - csakúgy, mint a nyugat-európai állami nyugdíjrendszerek - a demográfiai folyamatok miatt jó eséllyel fenntarthatatlannak bizonyulna - áll londoni feltörekvő piaci elemzők hétfői helyzetértékelésében.
Tovább
2011.
március
01. 17:58

A szakszervezetek kritizálják a kormány tervét, de egyeztetnének

A szakszervezetek kritizálják a kormány tervét, de egyeztetnének A szakszervezetek azt várják a kormánytól a Széll Kálmán Terv bejelentése után, hogy a legrövidebb időn belül kezdjen tárgyalásokat velük a tervezett változtatások értelmezéséről és részletszabályairól - mondták egybehangzóan a kedden bejelentett intézkedésekről az MTI által megkérdezett szakszervezeti vezetők.
Tovább
2010.
december
10. 10:08

Andor László: a kormányra fájó kijózanodás vár

Andor László: a kormányra fájó kijózanodás vár A Napi Gazdaságnak adott interjújában Andor László munkaügyi biztos azt mondta, hogy nem jó ötlet a nyugdíj-megtakarítások átcsatornázása, főleg akkor, ha abból folyó kiadásokat finanszíroz a kormány. A biztos aránytalanságokat lát a választási opciók kapcsán, miközben úgy véli, hogy fájó lesz a kijózanodás, hiszen az állam a jövőben nagyobb terhet vállalt magára a rövid távú előnyökért cserébe.
Tovább
2010.
november
30. 14:20

CIB: elszegényedéssel fenyeget a nyugdíj-helyzet

CIB: elszegényedéssel fenyeget a nyugdíj-helyzet Az állami nyugdíjak jelenlegi átlagosan havi 88 ezer forintos reálértékének jövőbeni alakulása elszegényedéssel fenyeget, öngondoskodás nélkül nem akadályozható meg az elszegényedés - hangzott el a CIB Bank sajtótájékoztatóján.
Tovább
2010.
november
25. 09:26

Ellehetetlenülnek a magyar nyugdíjpénztárak

Ellehetetlenülnek a magyar nyugdíjpénztárak Részletesen beszámoltak a világ vezető gazdasági lapjai és internetes oldalaik a magyarországi nyugdíjrendszer szerdán bejelentett változásairól. Egyöntetűen ellehetetlenülő magyar nyugdíjpénztárakról írnak.
Tovább
2011.
március
01. 16:41

Ellenzéki össztűz a Széll Kálmán programra

Ellenzéki össztűz a Széll Kálmán programra Az ellenzék élesen bírálta a kormány strukturális programtervét, a Széll Kálmán tervet, amely részletes hiány- és államadósságpályát vázol fel a következő évekre. A LMP szerint ködösítés, a Jobbik szerint viszont brutális megszorítást jelent a program. A szocialisták szerint Matolcsy Györgynek távoznia kell a posztjáról.
Tovább
2010.
november
29. 22:20

Fidesz: mindenki jól jár a változtatásokkal

Fidesz: mindenki jól jár a változtatásokkal A Fidesz szerint mindenki, vagyis a mai nyugdíjasok, illetve az állami nyugdíjrendszerbe most visszalépők is jól járnak a szabad nyugdíjpénztár-választás lebonyolításával összefüggő törvénymódosításokkal - mondta Selmeczi Gabriella a párt vezérszónoka, a javaslat hétfő esti általános parlamenti vitájában.
Tovább
2010.
december
23. 20:59

Fitch-igazgató: "sajnálatos a magyar nyugdíjreform visszafordítása"

Fitch-igazgató: "sajnálatos a magyar nyugdíjreform visszafordítása" ”Sajnálatosnak" nevezte a magyarországi nyugdíjreform „visszafordítását" az MTI-nek adott csütörtöki nyilatkozatában a Fitch Ratings illetékes igazgatója, miután a legnagyobb európai hitelminősítő bejelentette Magyarország visszaminősítését.
Tovább
2011.
január
19. 08:35

IMF: a nyugdíjpénztárak megmarkolása csak könyvelési lépés

IMF: a nyugdíjpénztárak megmarkolása csak könyvelési lépés Aggodalomra ad okot a Magyarországon - és kisebb mértékben Lengyelországban -tapasztalt könyvelési trükkök sora, és a költségvetési reformok hiánya a Nemzetközi Valutaalap (IMF) Európai Osztályának egyik vezető tanácsadója szerint.
Tovább
2010.
szeptember
28. 14:41

Inflációkövető nyugdíjemelést ígért Orbán Viktor

Inflációkövető nyugdíjemelést ígért Orbán Viktor "Idén januártól módosult a nyugdíjszámítás módszere. Alaphelyzetben az emelés már csak az inflációhoz igazodik, tehát a képletből teljesen kikerül a nettó átlagkereset növekedése. Az idei költségvetési terv 4,1 százalékos drágulással számolt, így a nyugdíjak is pontosan ennyivel emelkedtek."
Tovább
2011.
március
01. 13:11

Matolcsyék kibontották Orbán csomagját

Matolcsyék kibontották Orbán csomagját A következő két évre tervezett kiigazítási csomagot kedd délelőtt ismertette Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter és Navracsics Tibor. Látszólag sok konkrétum hangzott el, valójában azonban semmi érdemleges: a kormánytagok csak a kétéves reform ütemtervét sorolták el, a kiigazítás pénzügyi-költségvetési hatásairól egyetlen szó sem esett. A kormányfő ott volt a rendezvényen, de csak a zárt ülésen beszélt a csomagjáról.
Tovább
2011.
február
28. 05:48

Megrázó: szinte minden bányász meghal még a nyugdíj előtt

Megrázó: szinte minden bányász meghal még a nyugdíj előtt Drasztikusan magas azoknak a volt bányászoknak száma, akik nem érik meg a nyugdíjas éveket - derült ki az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság 2011-es legfrissebb adataiból. 2008 és 2011 januárja között a volt bányamunkások majd 91 százaléka, a 225-ből 203 fő nem került át az egészségkárosodási járadékosok rendszeréből a nyugdíjrendszerbe, ami egyet jelent azzal, hogy 62. életévük előtt elhunytak.
Tovább
2010.
augusztus
27. 20:08

Megrokkant a rokkantnyugdíj-rendszer

Megrokkant a rokkantnyugdíj-rendszer Mintegy 61 ezer nyugdíjkérelmet utasítottak vissza idén az első félévben. A rokkantsággal összefüggő kérelmeknél az elutasítások aránya több mint kétszerese volt az elfogadottakénak. Különösen az ötven éven felülieket érinti most hátrányosan a jelentősen megszigorított nyugdíjtörvény. ők azok, akik amúgy is egyre nehezebben tudnak elhelyezkedni a munkaerőpiacon.
Tovább
2011.
február
24. 10:58

NGM: további reformra szorul a nyugdíjrendszer

NGM: további reformra szorul a nyugdíjrendszer További reformra szorul a magyar nyugdíjrendszer - áll a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) nyugdíjrendszerről szóló tanulmányában, amely szerint a kormány a foglalkoztatottság növelésére és a népességfogyás megállítására fókuszál.
Tovább
2010.
december
02. 19:53

Nyugdíj: csak a pénztárak harmada maradhat életben

Nyugdíj: csak a pénztárak harmada maradhat életben Nemcsak az a kérdés, hogy menni vagy maradni, hanem az, hogy egyáltalán lesz hol maradni. A kormány ugyanis olyan keretfeltételeket teremtett, amelyek a nyugdíjkasszák teljes ellehetetlenítéséhez vezethetnek. 18 magánnyugdíjpénztár biztosan nem marad talpon, többen valószínűleg összeolvadnak. A Stabilitás Pénztárszövetség szerint legalább öt kassza az államosítás után is működni fog.
Tovább
2010.
november
22. 20:06

Nyugdíj: kőkemény kritikát kapott a kormány

Nyugdíj: kőkemény kritikát kapott a kormány A magyar kormány nyugdíjpénztár-intézkedéseiről közöl bíráló cikket hétfői kiadásában a Financial Times. Nem értik, miért nincs nagyobb tiltakozás az "elkobzás" ellen
Tovább
2011.
február
28. 11:31

Nyugdíj: miért vettek ilyen irányt a reformok?

Nyugdíj: miért vettek ilyen irányt a reformok? "Sajnálatos és retrográd" intézkedésnek nevezi hétfői szerkesztőségi elemzésében a Financial Times a magánnyugdíj-pénztári pillérek több közép-kelet-európai országban elkezdett részleges visszafejlesztését, illetve "magyarországi lebontását".
Tovább
2011.
március
01. 16:23

Nyugdíjasok, munkanélküliek: vége a jó világnak!

Nyugdíjasok, munkanélküliek: vége a jó világnak! Nem lesz könnyű az elkövetkező néhány év azok számára, akik nem dolgoznak. A kormány a Széll Kálmán terv alapján 2013-ig 902 milliárd forintot szeretne megtakarítani. Bár arról, hogy ezt pontosan hogyan szeretné elérni, csak találgatások vannak, de az eddig kiszivárgott elképzelések szerint a nyugdíjasoknak és a munkanélkülieknek mindenképpen fájdalmas változásokra kell felkészülniük.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART