2011.
május
30. 16:10

Íme a devizahitelesek mentőcsomagja

Címkék:
devizahitel Napvilágot láttak a legfontosabb részletek a devizahiteleseket megmentő programról, de a kormány és a Bankszövetség között folytatódnak az egyeztetések és egyes intézkedések hatályosságában változást sem lehet kizárni.

A most bejelentett csomag legfontosabb pontjai:

- A svájci frank alapú hitelek esetében az árfolyamrögzítés 180 forintos szinten történik 2014 decemberéig (ami ez előzetesen ismert elképzeléshez képest féléves hosszabbítás). Az euró alapú hitelek esetében az árfolyamrögzítés 250 forinton történik, míg a japán jen hitelek esetében is árfolyamrögzítést vezetnek be: 200 forintos szinten - az árfolyamrögzítés terve régóta ismert volt a piaci szereplők körében, így csekély volt a bejelentés újdonságereje, piaci hatása semleges.

- A kilakoltatási és árverezési moratóriumot július 1-jével feloldja a kormány azoknak az ingatlanoknak az esetében, amelyek bizonyos érték vagy méretbeli határ fölé esnek. Egyelőre semlegesen értékeljük a bejelentést, viszont részletesebb tervnek még lehet hatása.

- Nemzeti Eszközkezelő felállítása, amelytől a bajba jutott hitelesek visszabérelhetik az ingatlanjukat, ha annak tulajdonjogát elveszítik. Illetve az eszközkezelő lakásépítési programot indít.

- Az euróalapú hitelezés újbóli engedélyezése, ugyanakkor csak abban az esetben lehet ilyen típusú kölcsönfelvétellel élni, amennyiben a havi nettó jövedelem eléri a minimálbér 15-szörösét - gyakorlatilag minimális kört érinthet a feloldás, hatás: nincs.

Amiről nem szólt a megállapodás a Bankszövetséggel:

- A pénzügyi szolgáltatók mérlegére kivetett különadó jövője nem képezte a mostani tárgyalások részét, vagyis 2012-őn túl is eredménykockázatként kell számolni a különadóval a két tőzsdén jegyzett hazai bank, az OTP és az FHB esetében.

- "Elsétálási opció" bevezetése: ha magasabb a tartozás az ingatlanon, mint annak a fedezeti értéke, abban az esetben az ügyfél szabadon választhatná, hogy a bankra hagyja az ingatlan kezelését, ami nyilvánvalóan veszteségként fog megjelenni a pénzintézet mérlegében. Ez negatív lenne a banki működésre, ha az állam legalább részben nem kompenzálná a kiesést. Ugyanakkor részletek hiányában nem világos még a hatás.

Equilor vélemény: Alapvetően nagyságrendjében és irányában, az eddig hallott elképzeléseknek megfelelően alakul a csomag, viszont sok témában maradtak még kérdőjelek. Az ebből fakadó bizonytalanság nem csupán a bankok működésében hanem a tőzsdei kereskedésben (OTP, FHB) is visszaüthet a következő hetekben.

Forrás: TőzsdeFórum

Vissza
2011.
május
24. 08:29

Devizahitelesek: további ötletek

Devizahitelesek: további ötletek Biztosítók fizethetnék a nyugdíjba vonult jelzálogadósok helyett a hitelek törlesztőrészleteit, aminek fejében fokozatosan tulajdont szerezhetnének az ingatlanon. Az ötletet az Egyesült Államokban próbálják ki.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART