2011.
augusztus
28. 11:11

Íme a legegészségesebb alvópóz

Címkék:
Az alvás világnapja Köztudomású, hogy a pihentető éjszakai alvás számos egészségügyi előnnyel jár. Mi azonban a legjobb alvási testhelyzet ahhoz, hogy valóban kipihenje magát?

Egy új tanulmány szerint az a legjobb, ha háton fekve alszunk. Ezzel megelőzhetjük a nyak- és a hátfájdalmat, visszaszoríthatjuk a savrefluxot és minimálisra csökkenthetjük a ráncosodást. A háton fekvés megkönnyíti, hogy a fejünk, a nyakunk és a gerincünk semleges tartásban maradjon.

A súlyos horkolástól vagy alvási apnoétól szenvedő embereknek azonban kerülniük kell a háton fekvést. Ez a testhelyzet nyakfájdalomtól szenvedőknek ajánlott, nyakpárnával együtt.

A következő jó testhelyzet az oldalfekvés, amely jót tesz az általános egészségi állapotnak. Megelőzi a nyak- és hátfájdalmat, továbbá visszaszorítja a savrefluxot és a horkolást. Terhes nőknek ideális alvási pozíció. A terhesség utolsó hónapjaiban a bal oldalon érdemes feküdni, ami serkenti a magzat vérellátását – tudtuk meg a MediPresstől.

Az oldalfekvés ugyanakkor általában összehúzza a váll- és a nyakizmokat, ezért az ilyen testhelyzetben alvóknak érdemes vállnyújtó gyakorlatokat végezniük, hogy kilazítsák a hátukat és megelőzzék a fájdalmat.

Az oldalfekvés az arc ráncosodását is fokozhatja, és hosszú távon az emlők elernyedését is elősegítheti. Ez a testhelyzet hátfájdalomtól szenvedőknek ajánlott, és ilyen esetben érdemes egy kispárnát helyezni a térdek alá az ágyéki gerincszakasz kímélése érdekében.

Forrás: Ötvenentúl

Vissza
2011.
április
04. 22:52

Az álmatlanság ellen - Gyógyszer nélkül

Az álmatlanság ellen - Gyógyszer nélkül Németországban hovatovább népbetegséggé válik az álmatlanság. Kiváltképpen az idősebb nemzedék küzd ezzel a problémával. A német betegbiztosító intézetek most közzétett tanulmánya szerint immár négy millióra tehető az álmatlanságban szenvedők száma, vagyis egyre több ember életét árnyékolja be ez a tünet.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART