2011.
szeptember
10. 10:40

IMF: a jelenlegi bankrendszer árt a világnak

Címkék:
IMF A bankrendszer akkorára nőtt, hogy az már nem szolgálja se a világ jólétét, se a reálgazdaság növekedését - jelentette ki Mark Allen, az IMF regionális képviselője pénteken a lengyel Krynicában rendezett gazdasági fórumon.

Az elmúlt negyven évben dinamikusan nőtt a világ pénzügyi rendszere, a mérlegek összege megsokszorozódott, az amerikaiak adóssága hatvan év alatt a GDP hatvan százalékáról annak 300 százalékrára emelkedett. "Ez a méret már nem szolgálja a reálgazdaság növekedését és a jólétet a világban, sőt, a hatalmasra duzzadt profitok miatt kifejezetten ártalmassá vált" - mondta Allen.

"A rendszer mérete túllépte az optimális határt. Ez a trend nem tud tovább folytatódni, a következő évtizedekben vissza fog fordulni, és kisebbé válik a bankrendszer. A tőkeáttétel a következő ötven évben várhatóan nem fogja elérni a mostani szintet" - vélte az IMF képviselője. Kivételt csak azok a fejlődő országok jelentenek, ahol még annyira fejletlen a bankrendszer, hogy a gazdaságnak inkább az jelent problémát, hogy nem jut megfelelő hitelekhez a beruházások végrehajtására.

A méret csökkenésével együtt fog járni a szabályozás szigorítása is. Példaként a nyugdíjrendszert hozta fel, "nem tehetjük meg, hogy bizonytalan piacokra bízzuk az emberek nyugdíját. Olyan termékekre van szükségünk, amik lehetővé teszik, hogy az emberek biztonságosan fektessenek be. Ehhez szigorúbb szabályozásra van szükség, aminek a kidolgozása kéz a kézben jár a nyugdíjrendszer átalakításával."

Forrás: mno.hu

Vissza
2011.
január
19. 08:35

IMF: a nyugdíjpénztárak megmarkolása csak könyvelési lépés

IMF: a nyugdíjpénztárak megmarkolása csak könyvelési lépés Aggodalomra ad okot a Magyarországon - és kisebb mértékben Lengyelországban -tapasztalt könyvelési trükkök sora, és a költségvetési reformok hiánya a Nemzetközi Valutaalap (IMF) Európai Osztályának egyik vezető tanácsadója szerint.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART