2011.
szeptember
15. 18:29

Improvizáció a végtörlesztési javaslat

Címkék:
Bod Péter Ákos Nem kellően átgondolt, rögtönzött intézkedésnek tartja a devizahitelek végtörlesztésének lehetőségét Bod Péter Ákos. Az egyetemi tanár, korábbi jegybankelnök szerint a bankszektor, a PSZÁF és a Magyar Nemzeti Bank is felelős azért, hogy a devizahitelesek helyzete ilyen súlyossá vált.

A devizahitelek végtörlesztéséről szóló kormányzati javaslat egy gyorsan meghozott, a hatásokat tekintve kellően nem elemzett ügy, amelyben improvizációs elemet is látni lehet - mondta az InfoRádiónak Bod Péter Ákos. A közgazdász kiemelte: a nagy horderejű ügyekben az alapos jogi, pénzügyi, gazdaságszerkezeti vonatkozásokat végig kellene gondolni.

Az egyetemi tanár szerint a gazdasági növekedést fékezi, a közvéleményt megterheli, valamint szociológiai és politikai problémákat is jelent az adósságok felduzzadása és kiszámíthatatlan alakulása. Ez egy néhány éve forrongó és megoldatlan ügy, amiben valaminek történnie kellett - vélekedett.

Bod Péter Ákos szerint mindebben benne van a pénzügyi intézményrendszer, vagyis a bankszektor, a PSZÁF és a Magyar Nemzeti Bank kritikája is, mert a devizában való eladósodásból származó gondokat már 2008 óta tudni lehetett.

Ha az Európai Bíróság a bankok javára ítél majd, akkor a költségvetésnek állnia kell a következményeket - emelte ki a közgazdász, aki szerint elképzelhető, hogy hamarosan a válságadók ügyében is a zsebébe kell nyúlnia az államnak.

Forrás: Inforádió/Napi Gadaság

Vissza
2011.
szeptember
09. 15:37

Árfolyamfixálás: a bankoknak senki sem szólt

Árfolyamfixálás: a bankoknak senki sem szólt A Bankszövetség közleménye szerint nekik senki nem szólt arról a Lázár János által tett bejelentésről, amelyben a Fidesz frakcióvezetője vázolta a devizahitelesek helyzetének könnyítése érdekében tervezett lépéseket. Ezek értelmében az adósok rögzített árfolyamon válthatnák át devizaalapú hiteleiket forinthitelekre, méghozzá a jelenlegi árfolyamszintekhez képest meglepetősen kedvezően 180-as CHF/HUF, illetve 250-es EUR/HUF árfolyamon).
Tovább
2011.
augusztus
11. 11:31

Bod Péter Ákos a pánikról: a kormány tehetetlen

Bod Péter Ákos a pánikról: a kormány tehetetlen Annyiban kiszámítható volt az, ami történt, hogy a világ legtöbb államának adósságproblémája nem volt ismeretlen. A 2007–2008-as eseményeket látom ismétlődni, csak ezúttal a három-négy évvel ezelőtti válság kezelésére fordított állami kiadások tolták egyre feljebb az adósságmutatókat – mondta a jelenlegi krízisről a Népszabadságnak Bod Péter Ákos.
Tovább
2011.
szeptember
14. 20:00

Devizahitel - Vizsgálódik a felügyelet

Devizahitel - Vizsgálódik a felügyelet Akár egymillió olyan család is élhet a kedvezményes végtörlesztés lehetőségével, akik eddig rendben fizették a részleteiket - mondta az InfoRádióban a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének szóvivője.
Tovább
2011.
május
30. 16:18

Devizahitelek - Elemzők szerint csak haladékot jelent az akcióterv

Devizahitelek - Elemzők szerint csak haladékot jelent az akcióterv Csak átmeneti segítséget nyújt a kormány Otthonvédelmi Akcióterve az MTI által megkérdezett elemzők szerint, akik úgy vélik a bejelentett intézkedések csak haladékot adnak azoknak, akik még képesek törleszteni. Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn azt jelentette be, hogy öt pontos megállapodás született a kormány és a bankszövetség között a devizahitelesek megsegítéséről.
Tovább
2011.
szeptember
12. 09:57

Kiderült, mit gondolnak a devizahitelesek Lázár javaslatáról

Kiderült, mit gondolnak a devizahitelesek Lázár javaslatáról A Portfolio.hu több mint 11 ezer Olvasója válaszolt arra a kérdésünkre, devizahitelesként végtörlesztené-e tartozását a Fidesz-frakció által pénteken javasolt 180 forintos frank-, illetve 250 forintos euróárfolyamon. A felmérés nem reprezentatív, de eredménye sokatmondó: a válaszadók mindössze 18%-a válaszolta azt, hogy nem végtörlesztene még a kedvezményes árfolyamon sem. Döntő többségük azonban megtenné ezt, legnagyobb arányban forinthitelből.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART