2012.
november
08. 09:46

Influenza - Érkezik az oltóanyag

Címkék:
allergia Péntekig minden kistérségbe kiszállítják az influenza szempontjából rizikócsoportba tartozók számára ingyenes vakcinákat - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ).

Az ÁNTSZ szerint most érdemes kérni az influenza elleni vakcinát, mert az oltást akadályozó fertőzések még ritkák, s ilyenkor még a háziorvosok kevésbé leterheltek, mint a hűvösebb időjárással együtt járó megfázásos időszakban.

Az előttünk álló szezonban 1,3 millió térítésmentes oltóanyag áll a rizikócsoportokba tartozók rendelkezésére. A jogosultak köre megegyezik a múlt évivel, és egy új oltóanyagnak köszönhetően a vérzékenységben szenvedők is részesülhetnek influenza elleni ingyenes védőoltásban.

Az ÁNTSZ tájékoztatása szerint sok helyen már most is kérhető a védőoltás, de legkésőbb a jövő héten minden háziorvosi rendelőben lehetőség lesz a beadatására. A kisgyermekeknek, illetve a vérzékenyeknek szánt ingyenes vakcinák elérhetőségéről a háziorvos ad felvilágosítást.

Azoknak, akik nem jogosultak ingyenes vakcinára, a gyógyszertárakban többféle készítmény is elérhető. Az ÁNTSZ mindenkinek ajánlja a védőoltást, ugyanis "segíthet elkerülni a kellemetlen tüneteket okozó, de akár súlyos szövődményekkel is járó megbetegedést".

Az Országos Epidemiológiai Központ heti jelentése szerint a 44. héten negyedével csökkent az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz forduló betegek száma az előző héthez viszonyítva. Október 29. és november 4. között az országban mintegy háromezer influenzaszerű megbetegedést regisztráltak. Az influenzagyanús betegek virológiai vizsgálataikor egy mintában sem mutatták ki influenzavírus jelenlétét.

Forrás: MTI
 

Vissza
2012.
január
30. 16:03

Az influenza nem gyerekjáték

Az influenza nem gyerekjáték Közeleg az influenzajárvány. Hogy megóvjuk az egész családot a szokásos téli betegeskedéstől, érdemes ilyenkor kicsit jobban odafigyelni.
Tovább
2012.
október
01. 08:50

Influenza ellen nincs jobb a védőoltásnál

Influenza ellen nincs jobb a védőoltásnál Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) szerint az influenza elleni védőoltás megítélése a magyar lakosság körében nem megfelelő. Ócsai Lajos járványügyi főosztályvezető kiemelte: az influenza nagyon súlyos betegség is lehet. "Soha nem lehet tudni, hogy mikor, ki, milyen súlyosságú megbetegedésen fog átesni, ha megkapta a fertőzést" - tette hozzá, kiemelve, hogy az influenza elleni védekezésben a védőoltásnál hatékonyabb módszer nincs.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART