2010.
június
07. 20:22

Ingyen segít: Senior Mentor Program

Címkék:
Kisdiák A tanulási nehézségekkel küzdő nebulók sokasága törődésre vár. Nem kevés nyugdíjas szívesen segítene nekik. Egymásra találásukat szolgálja a Senior Mentor Program.

– Megdöbbentő, hogy a csaknem nyolcszázezer általános iskolás gyerek mintegy hatvan százaléka nem jár délutáni egyéni foglalkozásra, miközben ijesztő méreteket ölt az olvasási és szövegértési nehézségekkel küszködők száma. Nekik kell valaki, aki csak velük törődik, csak rájuk figyel – mondja Aichelburg Márton, a Senior Mentor Program kitalálója.

A külföldi tapasztalatok is azt bizonyítják, hogy az ötvenöt év feletti korosztály átlagon felüli elkötelezettséggel figyel a diákokra. Őket keresik meg, hogy tudásukat és újonnan támadt szabadidejük egy részét a nebulók szolgálatába állítsák.

– Jelenleg negyven tagot számlálunk és nyolc általános iskolában működünk – mondja Aichelburg Márton. – A mentorok nem helyettesítik a tanárokat, hanem újfajta együttműködésbe fognak. Vannak egyfelől a jól képzett nevelők, akiknek nincs lehetőségük minden rászoruló gyerekkel külön foglalkozni, másrészt pedig a nyugdíjasok, akik két-három gyereknek kapaszkodót nyújtanak a tanulásban, a kapcsolatteremtésben.

A mentorok, ha szükséges, részt vesznek a tanórákon, tanári értekezleteken. Mindegyikük maga határozza meg a foglalkozás időtartamát és gyakoriságát, a hangsúly a rendszerességen van. A mentor vállalja, hogy a tanévben mindvégig foglalkozik a rábízott gyerekkel.

Ahhoz, hogy valaki mentorrá váljon, nem feltétlenül szükséges pedagógiai tapasztalat. Található közöttük orvos, közgazdász, atomfizikus, szociológus. Természetesen kapnak segítséget: szakemberekkel konzultálnak, havonta egyszer kötelező tréningen vesznek részt.

Aichelburg Márton úgy tapasztalja: a tanárokban erős az ellenérzés a program iránt. Úgy érzik, a külső segítség szükségessége a munkájukat minősíti.

Nagy szerencse, ha az igazgató nyitott a programra – mint Székely Zsuzsanna, a kőbányai Kápolna Téri Általános Iskola vezetője:
– Nevelőinknek egyszerre sok tanítvánnyal kell foglalkozniuk, kevés a lehetőségük pluszfigyelemre. S nem csupán az olvasás, számolás gyakorlásáról beszélhetünk: a mentorok szinte pótanyaként működnek.

A programban részt vevő gyerekeket az osztályfőnök jelöli ki:
– Nehéz a választás, mert szinte mindegyikük segítségre szorul – mondja Bartók Klára osztályfőnök. – A szülők részéről nem éreztem ellenállást, bár eleinte tartottam tőle.

A mentorok írott „szerződést” kötnek a gyerekekkel, célokat tűznek ki maguk elé. Hogy mennyi időt töltenek együtt, megállapodás kérdése:
– Úgy látom, napi fél óránál többet nem érdemes – mondja Ráczkevi Ágnes mentor. – Délután már fáradtak, ezért is próbálok játékot csempészni a foglalkozásokba. Mesekönyveket olvasunk, gyakran játsszuk, hogy én vagyok a diák, ők a tanárok. Hétfőtől csütörtökig négy gyerekkel foglalkozom.

Nehéz más utat mutatni a nebulóknak, mint amit otthon látnak:
– A nagyobb testvérnek gyakorta erős a visszahúzó ereje. Ciki tanulni, olvasni, s ezt gyakran hangoztatják is a kicsik. Beszéltem idősebb testvérekkel, meglátjuk, milyen eredménnyel – teszi hozzá Ágnes.

A mentorok a munkájukért nem kapnak fizetést, jutalmuk a gyerekek sikere. Egyikük azt vallja: „Nagyon kell szeretni a tanítványokat, hogy fejlődést érjünk el. S nálunk szeretetben nincs hiány.”

Ki lehet mentor?
Mindenki, aki betöltötte az 55. életévét, s kedvet, elkötelezettséget érez ahhoz, hogy egy éven át segítsen a rábízott gyermekeknek. Rendszeresen meg kell jelennie a foglalkozásokon, együttműködnie az osztályfőnökkel, részt vennie a tréningeken, csoportgyűléseken.

Ki lehet pártfogolt?
Az a másodikos-harmadikos kisdiák, akit a programban részt vevő iskola tanárai kijelölnek, s akinek nincs más lehetősége a korrepetálásra. A szülő beleegyezése is feltétel.

Forrás: Szabadföld

Vissza
2010.
január
01. 16:47

"A nyugdíjasok hazamehetnek!" - ezrével rúgják ki a tanárokat Romániában

 "A nyugdíjasok hazamehetnek!" - ezrével rúgják ki a tanárokat Romániában Augusztusig, azaz az idei tanév végéig még minden tanügyi dolgozó megtartja az állását, utána viszont a közoktatásban finanszírozott állások száma 321 ezerről 306 ezerre csökken - döntötte el a román kormány.
Tovább
2010.
január
09. 14:32

Miért tiszteletet parancsoló az idősek szava?

 Miért tiszteletet parancsoló az idősek szava? Francia kutatók szerint az idősek szava evolúciós és valószínűleg genetikai okok miatt kelt tiszteletet a fiatalabbakban.
Tovább
2009.
december
24. 07:47

A belső békesség a legnagyobb ajándék

A belső békesség a legnagyobb ajándék Az emberi élet szakaszainak értelméről és küldetéséről beszélt Várszegi Asztrik püspök, pannonhalmi főapát a győri városházán, a Nyitott nemzedék nyugdíjasok szabadegyetemén.
Tovább
2009.
november
23. 16:54

A magány elkerüléséért interneteznek az idősek

A magány elkerüléséért interneteznek az idősek A Silver Surfer, vagyis az 50 éves vagy annál idősebb internetezők főleg azért szörfölnek a világhálón, hogy ne váljanak életük utolsó szakaszában magányossá. Megdőlni látszik tehát az a korábbi vélemény, miszerint a nyugdíjasokat egyáltalán nem, vagy csak alig érdekli az internet világa.
Tovább
2010.
január
24. 07:33

A nemzedékek közötti kölcsönös felelősség

A nemzedékek közötti kölcsönös felelősség A nemzedékek közti együttműködésről hazánkban mostanában főleg mint „nyugdíjkérdésről”, legújabban mint „nyugdíjkatasztrófáról” beszélnek. Ezeken a hasábokon szándékosan kerülünk minden napihírt, mélyebb kapcsolatokra, hosszabb lélegzetű folyamatokra figyelünk.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART