2013.
május
09. 09:49

Irtják a szúnyogokat Budapesten és a Balatonon

Címkék:
szúnyogirtás Megkezdődik a szúnyogirtás szerda este a fővárosban; az irtást - szükség szerint - további két-nyolc alkalommal megismétlik nyáron. A Balatonnál csütörtök reggel szálltak fel a repülőgépek.

A légi irtás este hat órától napnyugtáig, a földi irtás este 10 órától hajnali 3-ig tart szerdától péntekig.

A közlemény szerint a kezelendő területeket rovartani szakértő irányításával jelölték ki csípésszám-vizsgálat alapján. Nyáron további két-nyolc irtást tartanak indokoltnak Budapesten, a következő alkalom a tervek szerint május 20-án lesz.
Az önkormányzat jelezte: a szúnyoghelyzetet minden évben áprilistól szeptember végéig követik nyomon; a Duna vízállása és a meteorológiai adatok regisztrálása mellett a tenyésztőhelyeken vizsgálják a lárvaszámot, valamint mérik a már kirepült szúnyogok számát.
A főváros az idei költségvetésében mintegy 300 millió forintot tervezett csótány-, patkány- és szúnyogirtásra.


Megkezdődött a kémiai szúnyogirtás a Balatonon

  Megkezdődött csütörtök reggel a kémiai szúnyogirtás a Balatonon. Az irtást - szükség szerint - további öt-hét alkalommal megismétlik nyáron.

A légi irtás kevéssel reggel nyolc óra előtt kezdődött és délelőtt tíz óráig tart.
Összesen három repülővel 5700 hektáron hajtják végre a kémiai beavatkozást, amely várhatóan a korábbi biológiai irtással együtt hatékonyan csökkenti a csípésszámot.
Az irtás után 48 órával elvégzett csípésszám-vizsgálatot követően mérhető lesz az irtás eredményessége, ennek alapján döntenek a további védekezésről.

Forrás: MTI, FOTÓ: Szigetváry Zsolt

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART