2012.
november
02. 08:50

Ismét lehet 60 évesen nyugdíjba menni Franciaországban

Címkék:
Párizs Ismét lehetővé vált 60 éves korban nyugdíjba vonulni Franciaországban, miután csütörtökön életbe lépett az a rendelet, amelynek értelmében a 18-19 éves korukban munkába álltaknak nem kell megvárniuk, hogy elérjék a 62 éves hivatalos nyugdíjkorhatárt.

Nicolas Sarkozy előző államfő nyugdíjreformjának egyik legfőbb intézkedése volt a nyugdíjkorhatár megemelése 60-ról 62 évre. A szakszervezetek követelésére a májusban elnökké választott szocialista Francois Hollande egyik első intézkedése volt a 2010-ben elfogadott törvény részleges módosítása. Ennek értelmében azok a munkavállalók, akik 18 vagy 19 évesen kezdtek dolgozni és legalább 41 éve fizetik a nyugdíjjárulékot, már 60 évesen kérhetik nyugdíjaztatásukat. Többségük 9-24 hónappal korábban abbahagyhatja a munkát annál, mint amit a Sarkozy-féle nyugdíjreform írt elő.

A július 3-án kihirdetett kormányrendelet november 1-jén lépett életbe. A kormányzat szerint az intézkedés értelmében csütörtöktől 28 ezren lettek nyugdíjasok, jövőre pedig 110 ezer ember vonulhat 60 évesen nyugdíjba, ami 1,1 milliárd euróba kerül az államnak. Ezt az összeget a kormány a munkáltatói és a munkavállalói járulékok kisebb emeléséből fedezi.

A nyugdíjfolyósító intézet számítása szerint 2017-ben várhatóan 690 ezren kérik nyugdíjazásukat, ebből 182 ezren tehetik meg 60 évesen, akkor az intézkedés 3 milliárd euróba kerülhet majd.

Forrás: MTI

Vissza
2010.
október
12. 13:52

Franciaország: negyedszer is sztrájk a nyugdíjreform ellen

Franciaország: negyedszer is sztrájk a nyugdíjreform ellen Egy hónapon belül negyedik alkalommal tartanak kedden országos sztrájknapot Franciaországban a kormány nyugdíjreform-tervezete ellen: reggel óta fennakadások vannak a vasúti, a légi és a városi tömegközeledésben, s ezúttal a gimnazisták és az egyetemisták is csatlakoztak a megmozduláshoz. 244 városban tartanak utcai felvonulásokat, ahova ismét milliókat várnak a szervezők. Az előző tiltakozó napokon a szakszervezetek szerint 3 millióan, a rendőrség szerint 1 millióan vettek részt a tüntetéseken.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART