2011.
április
22. 12:13

Ismét trükköznek a tolvajok

Címkék:
tolvaj Komárom-Esztergom megyében az elmúlt időszakban ismét megszaporodtak az idősek sérelmére elkövetett ún. trükkös lopások. Ezekben az esetekben az elkövető valamilyen hamis indokra hivatkozva kopogtat az általában egyedül élő idős ajtaján, és a lakásba való bejutás után az ott lakó figyelmét elterelve eltulajdonítja értékeit – általában készpénzt. A lopás elkerülhető, ha odafigyelünk idős családtagjainkra és a szomszédságunkban lakó nyugdíjasokra.

A trükkös tolvajok elkövetési módszereinek tárháza kimeríthetetlen. A leggyakoribb, amikor a bűnelkövető:

Egy szolgáltató emberének adja ki magát: Az elkövető túlfizetésre hivatkozva (gáz, vízművek) 10.000. forintot fizetne vissza, de csak 20.000 Ft-os bankjegye van. Megkéri, hogy váltsa fel, így megtudhatja, hogy hol tartja a pénzét. Ezután a figyelmét elterelve (pl. kér egy pohár vizet) ellopja a megtakarított pénzét.

Az önkormányzattól hoz segélyt: Ez a módszer nagyon hasonló az előzőhöz. A cél, hogy a tolvaj kifigyelje, hol tartja a pénzét, értékeit, így azt könnyű szerrel eltulajdoníthatja.

Álrendőr: Az elkövető rendőrnek kiadva magát jut be a lakásba, és szerzi meg az idős ember értékeit.

Rosszullét színlelése: Ez esetben az elkövetők általában ketten „dolgoznak”. Míg az egyik rosszullétet színlelve bejut a lakásba – elterelve ezzel az idős ember figyelmét -, addig a másik besurran, és magához veszi a nyugdíjat.

Unoka – trükk: Az áldozatot telefonon felhívja valaki, aki azt állítja, hogy az unokája. Azt mondja, balesetet szenvedett, és pénzre lenne szüksége, amiért az egyik barátja fél órán belül jelentkezik nála. A „barát” nemsokára meg is jelenik, de mire kiderül, hogy az idős trükkös lopás áldozata lett, a tolvaj már rég messze jár.

A fenti esetek kapcsán fontos tudni, hogy

- a rendőr csak a külön törvényben meghatározott esetekben léphet be magánlakásba (segítségkérés, bűncselekmény megakadályozása stb.)

- az igazi rendőr felismerhető egyenruhájáról és /vagy jelvényéről, szolgálati igazolványáról

- az önkormányzattól csak akkor utalnak ki segélyt, ha azt igénylik

- a szolgáltatók túlfizetés esetén soha nem fizetik ki a különbözetet készpénzben, hanem az összeget a következő havi számláról vonják le, vagy írják jóvá.

A trükkös tolvajok ellen van megoldás!

- Soha ne engedjen be idegent a lakásába!

- Ajtónyitás előtt győződjön meg róla (lánccal vagy optikai kitekintővel), hogy ki áll az ajtaja előtt.

- A lakást, a kaput akkor is tartsák zárva, ha otthon tartózkodnak.

- Ne beszéljen idegenek előtt a magánügyeiről (mikor érkezik a nyugdíj, mikor nincs otthon, hány unokája van stb.).

- Mindig legyen gyanakvó, ha idegenek csöngetnek be Önhöz.

- A hivatalos személyektől is minden esetben kérje igazolványukat.

- Szomszédaival minden esetben beszélje meg gyanús idegenek látogatását.

- Ha idegen próbál bejutni a lakásába valamilyen ürüggyel, jegyezze meg személyleírásukat, gépkocsijuk rendszámát.

- Értékeiket, pénzüket ne tartsák a lakásban. A trükkös tolvajok nagyon jól ismerik a jól bevált „rejtekhelyeket”.

- Ha pénzét mégis otthon tartja, használjon számkódos széfet.

Forrás: police.hu
 

Vissza
2011.
február
17. 14:43

Egyre több a rablás! Védtelen, idős emberek az áldozatok

Egyre több a rablás! Védtelen, idős emberek az áldozatok Az Országos Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési és áldozatvédelmi osztálya szerint ennek a tendenciának egyértelműen az az oka, hogy a bűnözők az időseket könnyű pénzszerzési lehetőségnek tekintik. Sokszor csak másnap találnak rá hozzátartozóik a megkötözött, bántalmazott, gyakran életveszélyesen megsérült áldozatokra. A rendőrség megelőzési céllal a távfelügyeleti rendszerek beépítését ajánlja.
Tovább
2011.
február
08. 09:16

Hatezer nyugdíjast világosítottak fel a rendőrök

Hatezer nyugdíjast világosítottak fel a rendőrök Idén is folytatódik a rendőrség által az időskorúak számára kidolgozott bűnmegelőzési programja, melynek keretein belül a Pécsi Rendőrkapitányság Megelőzési és Minőségbiztosítási Alosztálya kifejezetten az idősek sérelmére elkövetett bűncselekményekről, azok megelőzéséről tájékoztatják őket.
Tovább
2011.
március
05. 12:54

Megint bejött a régi trükk

Megint bejött a régi trükk Újra a régi trükkel loptak meg egy idős bácsit Gyulán. A 80 éves férfi lakásába pénteken délelőtt azzal az ürüggyel ment be egy idegen, hogy 40 ezer forintot hozott.
Tovább
2010.
december
08. 10:43

Rablóbanda tart rettegésben egy Fejér megyei falut

Rablóbanda tart rettegésben egy Fejér megyei falut Hétfőn egy idős asszonyhoz törtek be, de korábban már más házakat is végigjártak Söréden - írja a Fejér Megyei Hírlap. Az asszonynak korábban már három kutyáját is megmérgezték, ezért nem volt házőrzője. A férfiak elvágták a telefonja kábelét, széttúrták a lakást, összeszedték a talált pénzt, az ékszereket, az idős asszonyt pedig bezárták a fűtetlen fürdőszobába, ahonnan csak reggel tudott kiszabadulni, mikor egy szomszédja meghallotta a segélykiáltásait.
Tovább
2011.
február
15. 11:25

Trükkös lopások: már az önkormányzati megbízott is gyanús?

Trükkös lopások: már az önkormányzati megbízott is gyanús? Egyik esetben kertfelmérőknek, másik esetben pedig a már-már klasszikus álcának minősülő nyugdíjfolyósító intézet munkatársainak adták ki magukat azok a tolvajok, akik az elmúlt napokban garázdálkodtak Baranyában.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART