2012.
március
10. 23:30

Ismét tüntetés a Kossuth téren

Címkék:
Kónya Péter Kónya: Orbánnak mielőbb meg kell buknia. A délután háromkor kezdődött Kossuth téri tüntetést a Szolidaritás Mozgalom jegyzi, de támogatják azt civil szervezetek és az LMP is.

Az Együtt egy új köztársaságért! címet viselő tüntetésen az LMP és a Demokratikus Koalíció több képviselője is részt vesz. Helyszíni tudósítónk szerint a tüntetők mintegy négyezren lehetnek. A színpad fölött egy kifeszített Kossuth-címer látható. A moderátori feladatokat Kováts Kriszta énekesnő, színésznő vállalta magára.

Az első szónok, Tanos Áron, a Szolidaritás Ifjúság elnöke nemcsak az elmúlt két évet bírálta, hanem az előtte lévő húszat is: „az elmúlt huszonkét év őrületéről” beszélt.

A békés tüntetésen egyebek között elhangzott: a kormány nem hajlandó a párbeszédre. A Hálózat a Tanszabadságért képviselője az Orbán-Hoffmann tandem tűrhetetlen politikájáról beszélt.

Azért tartják a tüntetést most és nem március 15-én, hogy a tömeg ne ütközzék a kormánypárti tüntetőkkel – közölte Iványi Gábor. A hatalom a határon túlról importál fideszes statisztákat – hangsúlyozta az Evangéliumi Testvérközösség vezető lelkésze.

Kónya Péter, a Szolidaritás társelnöke azt mondta: a szívében hordja a kokárdát, mióta Orbán azt kérte híveitől, hogy március 15-én is hordják. Egy fülke-ellenforradalmi előrehozott választáson Orbán Viktornak meg kell buknia. A történelem szemétdombján kell elégetni az alaptörvényüket – tette hozzá. Szerinte az új alkotmányt népszavazással kell elfogadni.

Kónya egyebek mellett azt mondta: a képviselőknek visszahívhatóknak kell lenniük. Beszéde végén a sokaságot a Szolidaritás Mozgalomhoz való csatlakozásra buzdította – jelentette helyszíni tudósítónk.

Kornis Mihály író hangsúlyozta: nem szokott tüntetésekre járni. Legutóbb a rendszerváltás elején, még a diktatúrában volt, de most úgy érezte: itt a helye. „Senkinek sem kötelessége, hogy nagy ember legyen. Már az is nagyon szép, ha az ember ember tud lenni” – idézte beszéde végén Albert Camus Nobel-díjas francia írót.

Kornist követően Bornai Tibor, a KFT billentyűs-énekese zenélt. „Valaki azt hiszi, hogy csak ő a jó a magyar” – szólt dalának egyik sora.

Hegyesiné Orsós Éva a nyugdíjasok érdekében emelt szót. A volt cigánypolitikus, most nyugdíjasügyi aktivista többek közt azt mondta: „harcolunk az unokáink iskoláztatásáért és a gyerekeink munkahelyéért”. Beszédét „Éljen a Magyar Köztársaság!” kiáltással zárta.

Egy cigányjogi aktivista a gettókról és a szegregációról beszélt, majd a Kálid Artúr színész és a moderátor Kovács Kriszta az El Cóndor Pasát énekelte magyarul. Utána Kálid szónokolt. „Ne igyunk a gyűlölet keserű poharából” – mondta. „Van egy álmom” – idézte Martin Luther Kinget. „A Magyar Köztársaság elismeri az egyén alapvető jogait. Ezek védelme és tiszteletben tartása az állam elsőrendű kötelessége” – fogalmazott.

„Munkát, kenyeret” – skandálta a tömeg, mikor Tóth Imre, a Miskolc-Budapest éhségmenet spiritusz rektora lépett a színpadra. Tóth „mocskos kis tetűnek” titulálta Orbán Viktort, a gerezd narancsot – szónok kapott a szervezőktől egy gerezd narancsot, így ő is – pedig a minden tömegbe dobta és megkérte a hallgatóságot, hogy tapossák el. „Lehet, hogy 2006-ban az ő csürhéje letelepedett ide, az Országház elé. […] Maradjatok itt, kötelességetek itt maradni” – mondta.

A magát magánemberként aposztrofáló, tolókocsiban érkező Ungvári Mihály szerint sok mozgássérült sorstársa azért nem jött el, mert egyszerűen fizikailag nem tudott, „mert nem akadálymentes a tömegközlekedés, vagy mert a környéken nem lehet parkolni”. Ungvári a kormánynak a mozgássérülteket sújtó intézkedéseit sorolta.

Ungvárit követően a Szilvásy Gipsy Folk Band a Cigány himnuszt játszotta. Bevezetőjükben közölték: „ne csak Orbán Viktor, hanem Farkas Flóri is tűnjék el”.

Szakály Annabella ápolónő az egészségügyben dolgozók nevében ment neki a kormányzatnak.

Ungváry Rudolf író úgy vélte: „már csak a demokrácia puszta látszata uralkodik”. Azért bírálta a kormányt, mert megakadályozza az ügynöki iratnyilvánosságot. Az író úgy vélte: Orbán Viktor Kádár János méltó utódja. Hangsúlyozta: „az államnak elnöke sincs, mert akit odahelyeztek, az egy puszta báb”. Ungváry „pöffeszkedéssel, lenyúlással” és „halovány szellemi képességekkel” vádolta a kormányt, majd fölhangzott a tömeg részéről fölhangzott az „Orbán, takarodj!” rigmus.

„Ez a kormány a politikai ragadozók és a gazdasági idióták kormánya, de nem a mi kormányunk” – folytatta a bírálatot Ungváry. Úgy vélte: Orbánék „a Nemzeti Szájtépés Rendszerét” hozták létre. Azt mondta: a kormány interpretációjában, aki nem ennek a kormánynak a híve, az nem tartozik a nemzethez, a hazához és hazaáruló.

„Ez a köztársaság nélküli állam nem a mi államunk” – hangsúlyozta. Mivel ez a kormány csak az erőből ért, össze kell fognunk – zárta beszédét Ungváry Rudolf.

A tüntetés utolsó szónoka, Székely Sándor, a Szolidaritás társelnöke a tüntetés lezárásaként három dolgot kért a sokaságtól. Egyrészt, hogy írják alá az LMP népszavazási aláírásgyűjtő íveit, másrészt legyenek ott a Milla március 15-i tüntetésén, harmadrészt fölhívta a figyelmet arra, hogy mindjárt kezdődik a szomszédban egy tüntetés a Károlyi-szobor védelmében.

17.49-kor a tüntetés békésen véget ért.

Forrás:atv.hu

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART