2013.
március
23. 21:47

Ismét útnak indul a szűrőkamion

Címkék:
szűrőkamion Magyarország átfogó egészségvédelmi programja keretében idén is folytatódik az országjárás; egy szűrőkamion segítségével kétszáz helyszínen lehet majd részt venni a szűrővizsgálatokon.

Az elmúlt három évben több mint ötszáz helyszínen másfél milliónál is több vizsgálatot végeztek a szűrőállomáson megjelent 65 ezer embernél.

Az eddigi vizsgálatok a résztvevők 9 százalékánál találtak eltérést a szív- és érrendszeri paramétereknél, 22 százaléknál mértek a normálisnál magasabb vérnyomást. A bővített vizsgálatokon átesett emberek csaknem 7 százalékának volt magasabb a vércukorszintje az elfogadhatónál, a koleszterinszint tekintetében a résztvevők 30 százalékánál mutatott a megfelelő értéktől eltérőt a mérés.

A kérdőíves felmérésnek köszönhetően kiderült az is, hogy a résztvevők 97 százaléka fogyaszt rendszeresen zöldséget és gyümölcsöt, a válaszadók 90 százaléka pedig úgy gondolja, hogy a túlzott sófogyasztás betegséget okoz.

Ismertté vált az is, hogy a résztvevők 56 százaléka nem sportol napi szinten. Az általánosan jellemző mozgáshiány, valamint a nem megfelelő táplálkozás a testtömeg-index értékekben is megmutatkozott, a vizsgálatokon résztvevők 45 százalékánál mértek eltérést az ideális értékhez képest. A testzsírtömegre és a hasi zsírterületre vonatkozó adatok is elkeserítőek: előbbi az érdeklődők 62 százalékánál, utóbbi a résztvevők 45 százalékánál volt nagyobb a megengedettnél.

A szűrőprogram elmúlt három évében megkérdezettek 22 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a családban volt már szívinfarktus, a stroke előfordulására 13 százalékuk válaszolt igennel, a daganatos megbetegedésre pedig 37 százalékuknál volt példa.

Forrás: MTI
 

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART