2012.
április
16. 11:33

Isten veled kockalada! - Nyugdíjba megy a 2107-es

Címkék:
Lada 2107 Úgy néz ki, újabb autótörténeti ikon vonul nyugdíjba, a Ladát is birtokló AvtoVAZ ugyanis úgy döntött, a héten végleg leállítja a 2107-es gyártását. Minden idők egyik legnépszerűbb „népautójának” gyártása 29 év után fejeződik be, hogy a gyártósorokon mostantól a modernebb Kalina, Granta és Priora modellek készülhessenek.

Bár az orosz roncsprémium-program keretein belül tavaly döbbenetesen jól fogyott a 2107 (kb. 17 000 db/hó), az állami támogatás megszűnésével a kereslet bő 70%-kal esett vissza és a gyáriak úgy döntöttek, hogy ideje átadni a stafétát az új modelleknek.

2107 2Kétségtelenül szomorú hír ez a kockaladák rajongóinak, de valahol érthető az AvtoVAZ lépése. Annál is inkább, mivel az orosz autópiacot idestova 40 éve uraló cég piacvezető pozíciója megingani látszik. Legalábbis erre utal az a tény, hogy a koreai Hyundai mindössze 748 darabbal értékesített kevesebbet Solaris nevű kompaktjából, mint a Lada a zázlóshajónak számító Kalinából, ráadásul előbbi érték egy 166 százalékos növekedés, utóbbi pedig 11 százalékos visszaesés eredménye. Valószínű tehát, hogy a Hyundai 2012 második negyedévére átveszi a vezetést az orosz piacon, az AvtoVAZ-nak pedig minden erejével azon kell dolgoznia, hogy visszaszerezze piacvezető pozícióját és ebbe egy a 2017-hez hasonló kiöregedett modell életben tartása már nem fér bele.

Forrás: autostat.hu

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART