2011.
február
21. 10:19

Itt a nagy nyugdíjkérdés - Mi lesz a vagyonnal?

tőzsde Pozitív lépésnek nevezték a BÉT kisebb cégeinek vezetői, hogy az állam őket is megkérdezi, mielőtt döntene a nyugdíjpénztáraktól átkerülő részvények eladásáról. Van aki már talált befektetőt a csomagra és olyan is, aki a tartós állami részvételt is el tudja képzelni.

Az Államadósság-kezelő Központ (ÁKK) azt javasolja majd a nyugdíjreform és adósságcsökkentő alap irányító testületének, hogy a magánnyugdíjpénztáraktól (mnyp) átkerülő kisebb részvények esetében először keressék meg a kibocsátókat és velük egyeztessenek az eladásról - mondta Borbély László András az ÁKK általános vezérigazgató-helyettese. A kisebb tőzsdei cégek vezetőit az elképzelés megvalósíthatóságáról kérdeztük.

Econet: egy részvény piacát is ápolni kell


Eleve az ötlet is megtisztelő, piackonform lépés, a kormányzat egészséges hozzáállását mutatja - mondta Balázs Csaba az econet.hu elnök-vezérigazgatója, hozzátéve a társaság maximálisan közreműködik majd egy ilyen megkeresés esetén.

Mind az államnak, mind a kibocsátónak egyformán jó megoldás, hiszen a társaság részvényeinek stabil árfolyamot, hosszú távú befektetőket jelent, az államnak pedig a legmagasabb bevételt biztosíthatja.

Azt nem lehet tudni, hogy mennyiben érinti ez az econet.hu-t, Balázs szerint néhány milliónál nagyobb mennyiségnél nincs több részvényük a pénztáraknál, az is inkább befektetési alapokon keresztül. De akkor is oda kell figyelni rá: ahogy egy termék piacát is agyon lehet verni, ha nem gondozzák körültekintően, ugyanígy igaz ez egy részvényére is.

"Gyakran megyünk ki a piacra, állandóan foglalkozunk a kibocsátás gondolatával, befektetői prezentációkat tartunk. Ennek során lehetőség lenne befektetőt keresni az állami részvényekre is" - mondta.

Azt, hogy az econet maga vásárolja meg saját részvényvényeit nem tartja jó ötletnek, ennek bizonyos időszakokban törvényi akadályai is vannak. A piac gondozása viszont üdvözlendő elképzelés.

Kaptár: a finanszírozók nem örülnének


Móricz Gábor a több kisebb társaságban (Freesoft, Pannon-Flax) is részesedéssel rendelkező Kaptár Zrt. vezérigazgatója szerint amennyiben a kis kibocsátókat keresnék meg, hogy találjanak egy csomagban vevőt, azt a cégek minden bizonnyal pozitívan fogadnák. Más kérdés, hogy a szándék mögé nem biztos, hogy lehetőség is társul. A kisebb cégek amúgy sincsenek túl jó állapotban, így valószínű, hogy nincs forrásuk, a finanszírozó bankoknak pedig egyáltalán nem biztos, hogy tetszene a saját részvény vásárlás ötlete.

A látókörébe tartozó cégek közül Pannon-Flax részvény nincsen magán-nyugdíjpénztáraknál, Freesoft részvényeket pedig a pénztárak részvényalapokon keresztül tartanak. Nem lehet pontosan megítélni, hogy az alapoknál lévő mintegy 200 ezer Freesoft részvény mekkora hányada lehet náluk, de ha például csak a 10 százaléka, az is jelentős nyomást okozna a részvény piacán.

Az ÁKK vezérhelyettese által említett másik lehetőséggel, az aukciós értékesítéssel kapcsolatban Móricz Gábor elmondta, így csak jelentős diszkonttal lehetne eladni a részvényeket. Egy aukción akár a cégek fő tulajdonosai, akár az olcsó részvényekre vadászók csak jóval a piaci érték alatt jelennének meg vevőként. Ez akár 50 százalékos diszkontot is jelentene az árban a kisebb papírok esetén. Az ötletként ugyancsak felmerült eladási moratórium pedig könnyen kijátszható. A teljes képhez hozzátartozik, hogy a formálódó elképzelések között az aukció gondolata inkább a befektetési jegyek eladásával kapcsolatban került elő.


Elzárkózó gépgyártó

Megkerestük kérdésünkkel a Rábát is, Steszli Ádám, a cég befektetői kapcsolattartója ugyanakkor csak annyit mondott, hogy a tulajdonosokat érintő ügyben nem kívánnak nyilatkozni.

Inkább beruházna a Graphisoft Park

Graphisoft Park részvényekből 5-7 százaléknyi lehet magánnyugdíjpénztáraknál - mondta a Napi Gazdaságnak Hajba Róbert a társaság gazdasági igazgatója. A GS Parknak jelenleg is van saját részvénye, ám nem valószínű, hogy ezt tovább szeretné növelni. A saját részvény vásárlás lényegében tőkekivonás lenne, ez kockázatot jelent, mivel kérdéses, hogy utána milyen áron tudnák piacra dobni a papírokat. Technikailag is adódnak nehézségek, mivel a vásárlás közgyűlési hatáskörbe tartozik. A társaság készpénzállománya alapján egyébként vásárolhatna, de inkább beruházni, növekedni szeretne, nem pedig elkölteni a pénzt.

Hajba hangsúlyozta, hogy a cégnél nem foglalkoztak eddig az államhoz kerülő részvények kérdésével, így csak magánvéleményének adhat hangot. Magánemberként viszont a jelenlegi árfolyamon jó vételnek tartja cége részvényeit, és ha a világ kilábal a válságból az alapok érdeklődése is növekedhet. Utalt rá, hogy már most is jelentős egyes alapok érdeklődése a társaság iránt, a Concorde például már 9 százalékos részesedésnél jár.

Külföldi befektetőkkel tárgyal az RFV

Az RFV esetében nagyon kevés részvény lehet ami a magán-nyugdíjpénztáraktól átkerül az államhoz - mondta el a Napi Gazdaság kérdésére Kassai Ákos a cég vezérigazgatója némileg ellentmondva annak a piacon elterjedt vélekedésnek, hogy a kis cégek közül az RFV lehet a leginkább érintett. A részvények vélhetően nem kerülnek majd piacra - mondta Kassai - mert a cég vezetésének a tudomása szerint a jelenlegi tulajdonosok már tárgyalnak e részvények megvételéről, és lehetőséget látnak arra, hogy a teljes mennyiséget új külföldi tulajdonosok vásárolják meg.

A Nyomda akár maga is vásárolna


Az Állami Nyomda Nyrt. a közgyűlési felhatalmazásnak megfelelően 20 százalék erejéig rendelkezik saját részvény vásárlási lehetőséggel - mondta el lapunknak Zsámboki Gábor, a cég vezérigazgatója. Ezzel a lehetőséggel a társaság korábban is élt, igaz az elmúlt években mindösszesen 438 651 darab részvényt vásárolt, amely a forgalomban lévő papírok mintegy 3 százalékát teszi ki. Zsámboki azt is elmondta: az aktuális piaci körülményeket mérlegelve a jövőben is élni fognak ezzel a lehetőséggel ugyanis a menedzsment a társaság fejlesztési stratégiája, valamint jelenlegi és jövőbeni teljesítménye, piaci lehetőségei miatt maximálisan bízik a cégben. Így a saját részvény vásárlással adott esetben növelni tudják a részvényesi értéket.

Arról azonban, hogy pontosan mennyi Állami Nyomda részvény kerülhet az államhoz nincs információjuk. A jogszabályból fakadóan ugyanis csak az 5 százalék feletti tulajdonosok és tulajdoni hányaduk ismert, ebben pedig bejelentési kötelezettséget érintő változás az elmúlt időszakban nem volt.

Nem Synergont vettek a nyugdíjasok


A Synergon-elnök Jeszenszky Zoltán szerint nem számottevő a pénztári tulajdon a cégben, legalábbis nem mutattak aktivitást ezek a részvényesek. Eddig még nem foglalkoztak ezzel a kérdéssel a Synergonnál, ehhez előbb ismerni kell, hogy mennyi részvényről van szó, ami a pénztárak és az állam közötti átadás-átvétel után válik csak ismertté - tette hozzá.

Piaci becslések szerint a Synergonban az alapok részesedése 3-4 százalék, a pénztáraké legfeljebb 1-2 százalék lehet, ami olyan kis mennyiség, hogy akár még a piac is elbírja, vagyis nincs feltétlenül szükség speciális megoldásokra.


A Pannergy az állami részvételt is el tudja képzelni


Első látásra működőképesnek tűnik az elgondolás - mondta Bokorovics Balázs a Pannergy elnöke, hozzátéve, nem saját részvény vásárlásban gondolkodnának, sokkal valószerűbb, hogy befektetőket találnának az állami részvényekre. "Folyamatosan road show-zunk, nem hiszem, hogy ne lehetne megtalálni a befektetőt."

Korábban nagyon merész feltételezések jelentek meg arról, hogy mekkora részesedésük lehet a cégben a pénztáraknak, Bokorovics szerint a valós szám 6-8 százalékra becsülhető közvetve és közvetlenül, ám ez csökkenhetett mostanában.

Bokorovics szerint is csak bizonyos diszkonttal lehet egyben értékesíteni egy ilyen csomagot, ennek mértéke egy OTP nagyságrendű cégnél 0-2 százalék, a Pannergy esetében 5-6 százalékra tehető.

A Pannergynél van egy befektetői kör, amely a jelenleginél alacsonyabb áron szívesen vásárolna a papírokból - tette hozzá. Az elnök szerint egy aukció esetén a kibocsátónak szűkülnének a lehetőségei, ilyen esetben csak fel tudja hívni a potenciális befektetők figyelmét. Az eladási korlátozás beépítése a kibocsátó szempontjából jó dolog, de a diszkontot növeli, így az államnak nem biztos, hogy megéri.

Összességében minél hamarabb meg lehet valósítani az eladást, annál jobb, ellenkező esetben tovább tart a bizonytalanság, ami káros részvénypiacon.

Felvetésünkre, hogy a Mol részvényeit esetleg inkább vásárolni szeretné az állam, nem eladni Bokorovics megjegyezte: a kormány energetikai stratégiájába a Pannergy tevékenysége is beleillik, még ha nem is a geotermikus energia a fő irány. Kifejezetten hasznos amit csinálunk az állam szempontjából, így akár a Pannergy is lehetne stratégiai vállalat. De ha az állam nem törekszik többre, csak bent marad 6-8 százalékkal, mi annak is örülünk - tette hozzá.


A Molt a TVK-részvényekről kérdeztük

Érdekelt volna minket az is, hogy a Molt foglalkoztatja-e az államnál landoló TVK-csomag (a Mol részvények esetében az állam alighanem inkább a vételi oldalon szeretne feltűnni), de a sajtóosztályon azt a választ kaptuk, hogy korai lenne még erről beszélni.

A TVK-papírok döntő többsége, a legutóbbi jelentés szerint 95 százaléka a Mol-csoport tulajdonában van, miközben a TVK csökkentette hitelállományát, így joggal feltételezhető, hogy a kérdés később aktuálissá válhat a Mol számára.

Forrás: Napi Gazdaság

Vissza
2010.
december
15. 06:29

A magánnyugdíjpénztárak megszűnésével a magyar tőkepiacnak is vége lehet

A  magánnyugdíjpénztárak megszűnésével a magyar tőkepiacnak is vége lehet Felkészületlenül érte a Stabilitás Pénztárszövetséget a magánpénztárak megszüntetésének ötlete, de ennek bejelentése óta és a törvény elfogadása ellenére is alkotmánybírósági és uniós beadványokkal próbálják megakadályozni a második pillér megszüntetését - számolt be Juhász Istvánné, a Stabilitás főtitkára hétfőn a Budai Liberális Klub rendezvényén. Szalay-Berzeviczy Attila, a BÉT egykori elnöke pedig úgy vélte: a magánpénztárak megszüntetésével a magyar tőkepiacnak is "vége" lehet.
Tovább
2011.
február
06. 15:41

A Kehi vizsgálja a nyugdíjpénztárak gazdálkodását

A Kehi vizsgálja a nyugdíjpénztárak gazdálkodását Törvénymódosítást terjesztenek az Országgyűlés elé, mely felhatalmazná a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalt (Kehi) arra, hogy ellenőrizze és átvilágítsa a magán-nyugdíjpénztári vagyont - jelentette be vasárnapi sajtótájékoztatóján Selmeczi Gabriella, a miniszterelnök nyugdíjvédelmi megbízottja.
Tovább
2011.
február
08. 20:41

A Moody's-t nem hatotta meg a visszalépők nyugdíjvagyona

A Moody's-t nem hatotta meg a visszalépők nyugdíjvagyona Nem tervez változtatni a Moody's hitelminősítő a magyar állampapírok besorolásán azután sem, hogy a magánnyugdíjpénztár-tagok döntő többsége visszalépett az állami rendszerbe.
Tovább
2010.
november
01. 15:41

A nyugdíjterv rövid távon jó, hosszú távon viszont fenntarthatatlan

A nyugdíjterv rövid távon jó, hosszú távon viszont fenntarthatatlan A magyar magán-nyugdíjpénztári rendszer esetleges "teljes körű államosítása" rövid távon jelentősen javíthatja Magyarország költségvetési és államadósság-mutatóit, hosszabb távon azonban - csakúgy, mint a nyugat-európai állami nyugdíjrendszerek - a demográfiai folyamatok miatt jó eséllyel fenntarthatatlannak bizonyulna - áll londoni feltörekvő piaci elemzők hétfői helyzetértékelésében.
Tovább
2010.
december
22. 14:15

Alkotmánybírósághoz fordult az MSZP a nyugdíjtörvény miatt

Alkotmánybírósághoz fordult az MSZP a nyugdíjtörvény miatt Az Alkotmánybírósághoz (Ab) fordult Mesterházy Attila, indítványában a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapról és a szabad nyugdíjpénztár-választás lebonyolításával összefüggő egyes törvénymódosításokról szóló jogszabály alkotmányellenességének megállapítását, valamint a törvény kihirdetése napjára visszamenőleges megsemmisítését kezdeményezve.
Tovább
2010.
december
15. 12:30

Az állami nyugdíjrendszer stabil és fizetőképes marad

Az állami nyugdíjrendszer stabil és fizetőképes marad Megmarad az önkéntes nyugdíjpénztári rendszer is, így aki akarja, ebbe belépve kiegészítheti majd az államtól érkező járandóságát - szögezte le Navracsics Tibor. A miniszterelnök-helyettes emellett hangsúlyozta: az állami nyugdíjrendszer stabil és fizetőképes marad.
Tovább
2011.
február
07. 07:13

Bajnai, Oszkó: nem kellett volna nyugdíjeinstand

Bajnai, Oszkó: nem kellett volna nyugdíjeinstand Bajnai Gordon és Oszkó Péter szerint hazugság, hogy hamis tényeken alapult a tavalyi költségvetés. A volt miniszterelnök és a volt pénzügyminiszter közleményében azt írja: ha az Orbán-kormány folytatja elődje szigorú és takarékos gazdálkodását, és nem fél bevezetni a most februárra ígért kiadáscsökkentő intézkedéseket, akkor különadók és a magán-nyugdíjpénztári befizetések "einstandolása" nélkül is teljesíthető lett volna a hiánycél.
Tovább
2011.
február
17. 08:07

Elindultak az értesítők a nyugdíjpénztárakhoz

Elindultak az értesítők a nyugdíjpénztárakhoz Hamarosan levelet hoz a posta néhány kisebb magánkasszának, a nyugdíjbiztosító ugyanis a március eleji határidő előtt elkezdte az értesítők elküldését a pénztárakban maradókról. A távozók nem látnak egyhamar pénzt: a pénztárszövetség szerint optimális esetben ősz elejére zárulhat le a vagyonátadás, a reálhozamok kifizetése.
Tovább
2011.
február
05. 06:51

Elképesztően nehéz a kormány dolga nyugdíjügyben

Elképesztően nehéz a kormány dolga nyugdíjügyben A nyugdíjpénztártagok többsége az állami rendszert választotta a hétfői határidőig, így sikerrel zárult az első kör a kormány szempontjából, azonban a neheze csak most következik. Kedvezőtlen körülmény többek között, hogy a tehetősebbek maradtak a szektorban, míg a reálhozamok kifizetése is százmilliárdokba fog kerülni. Számításaink szerint az állam mindössze 1100-1200 milliárd forintnyi értékpapír értékesítéséről dönthet az április végén, vagy inkább május végén meginduló vagyonátadás után. Közel sem egyértelmű, hogy milyen módon teremtik elő a nyugdíjak kifizetésére szükséges 530 milliárd forintnyi készpénzt, az viszont biztos, hogy a befektetési alapok jegyei fokozatosan értékesítésre kerülhetnek.
Tovább
2011.
január
04. 09:59

Elszámoltatják a magánpénztárakat

Elszámoltatják a magánpénztárakat Január 31-én az ajtók mindenképpen bezárulnak azok előtt, akik nem lépnek vissza az állami nyugdíjrendszerbe – erősítette meg Selmeczi Gabriella a Magyar Nemzetnek adott interjújában. A miniszterelnök nyugdíjvédelmi megbízottja reméli, hogy az állami rendszerbe visszatérő magán-nyugdíjpénztári tagok adatainak átadás-átvétele tisztességes körülmények között zajlik majd, de akár törvényt is módosítanak, ha a pénztárak nem lesznek hajlandók beszámolni minden elköltött forint sorsáról.
Tovább
2010.
december
23. 20:59

Fitch-igazgató: "sajnálatos a magyar nyugdíjreform visszafordítása"

Fitch-igazgató: "sajnálatos a magyar nyugdíjreform visszafordítása" ”Sajnálatosnak" nevezte a magyarországi nyugdíjreform „visszafordítását" az MTI-nek adott csütörtöki nyilatkozatában a Fitch Ratings illetékes igazgatója, miután a legnagyobb európai hitelminősítő bejelentette Magyarország visszaminősítését.
Tovább
2011.
február
18. 07:02

Korózs Lajos: Szétverik a nyugdíjrendszert

Korózs Lajos: Szétverik a nyugdíjrendszert A nyugdíjrendszer átalakítását és a kormány nyugdíjasokat is érintő lépéseit bírálta Korózs Lajos, az MSZP elnökségének tagja Szegeden a Szegfű Klubban, ahol a Közéleti Kávéház Baloldali Páholyának vendége volt csütörtökön délután.
Tovább
2010.
december
13. 17:18

Kósa: a nyugdíjpénztári átalakítás nélkül ellehetetlenülnénk

Kósa: a nyugdíjpénztári átalakítás nélkül ellehetetlenülnénk A Fidesz alelnöke szerint a kormányoldal nyugdíjmentő törvénycsomagja nélkül nem lehetne megfékezni a magyar állam külső adósságállományának a robbanásszerű növekedését, ami rövid távon is ellehetetlenítené az országot és az embereket.
Tovább
2011.
január
17. 10:20

Kósa: az állam addig nem vonul ki a nyugdíjak mögül...

Kósa: az állam addig nem vonul ki a nyugdíjak mögül... A Fidesz alelnöke szerint az állam addig nem vonul ki a nyugdíjrendszerből, míg megfelelő foglalkoztatásbővüléssel el nem érik azt, hogy a nyugdíjjárulék-befizetések fedezzék a nyugdíjkifizetéseket.
Tovább
2011.
február
02. 08:01

Mire megy el a bezsákolt nyugdíjvagyon?

Mire megy el a bezsákolt nyugdíjvagyon? A január 31-i határidőig 102.019 magán-nyugdíjpénztári tag - a magánpénztári tagság mintegy 3,2 százaléka - nyilatkozott arról, hogy a magán-nyugdíjrendszerben kíván maradni. Azt még nem lehet pontosan tudni, hogy az átlépők mennyi vagyont visznek magukkal, ugyanis a kasszák csak március 1-jétől kapják meg az adatokat arról, hogy tagjaik közül kik lépnek át a tb rendszerbe. A pénz zömét az államadósság csökkentésére használják fel.
Tovább
2011.
február
03. 08:10

Nyugdíjak: Nem ez a harc lesz a végső!

Nyugdíjak: Nem ez a harc lesz a végső! A Stabilitás – a kormányhoz hasonlóan – szintén sikerként értékelte, hogy 102 ezer pénztártag a maradásra szavazott, annak ellenére, hogy a döntéssel diszkriminációt kell elszenvednie.
Tovább
2011.
február
13. 10:05

Orbán is megszorító csomagra kényszerülhet

Orbán is megszorító csomagra kényszerülhet A Parlament tavaszi ülésszaka hétfőn Orbán Viktor felszólalásával indul. A miniszterelnök várhatóan a kormány elé kerülő gazdasági csomagról is beszél napirend előtt, azaz kiderül, hogy lesz-e megszortó csomag.
Tovább
2010.
december
22. 08:57

Orbán Viktor a nyugdíjrendszerről: "még nem értünk a végére"

Orbán Viktor a nyugdíjrendszerről: "még nem értünk a végére" A miniszterelnök szerint a kormány és a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a gazdaságpolitikai elképzeléseket érintően "két különböző malomban őröl". Orbán Viktor kedden a Magyar Televízió Az Este című műsorában emellett arról is beszélt, hogy az évtized végénél hamarabb nem tűnik realitásnak az euróövezethez való csatlakozásunk. A kabinet munkájával elégedett a kormányfő.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART