2011.
március
13. 18:34

Jaj, őszülök!!!

Címkék:
ősz haj Mit tegyünk, ha megjelennek az első ezüst hajszálak? Tépkedjük ki, fessük be, vagy egyszerűen viseljük el, esetleg legyünk még büszkék is rá?

Elmúlt negyvenéves, és itt-ott ezüstös szál csillan meg a hajában? Ezt, az idő múlására könyörtelenül figyelmeztető jelet sokféleképpen élhetjük meg. A férfiak hagyományosan keveset foglalkoznak vele: ismerve a régi operett slágert, miszerint "egy tisztes őszes halánték a nő számára ajándék", talán még az érett férfiasság, a tekintély jelének is tekintik. A nők egy része rezignáltan tudomásul veszi, mint a középkorúsággal természetesen együtt járó folyamatot. Vannak, akik ősz hajszálaikra is úgy tekintenek, mint a szemük alatt szaporodó szarkalábakra, a szájuk sarkában kirajzolódó nevetőráncokra: a megélt évek hozadékai, életük, egyéniségük szerves részei, amelyen semmi szégyellnivalójuk nincs. Mások kitartóan "gyomlálják" a fehér szálakat, amíg csak tehetik, majd, amikor már túl sok lenne a kitépkednivaló, festékek, fedés után néznek.


Fiatalon pech


Vannak aztán szép számmal olyanok is - férfiak s nők egyaránt-, akiknek a haja már egészen fiatalon, már huszonéves korukban szürkülni kezd, sőt akár hófehérré is válik. A korai őszülés okait kutatva legtöbbször a genetikai örökséget találták az esetek hátterében, de előfordulhat valamilyen lelki trauma illetve súlyos betegség következtében is. Feltételeztek összefüggést a szervezet B-vitaminnal való ellátottságával, illetve annak hiányával is, de tudományosan nem igazolták azt, hogy B-vitamin bevitel fokozásával megállítható lenne a korai őszülés. Az érintettek, különösen a fiatal nők ebben az életkorban azonban mindenképpen csapásként élik ezt meg, és minden módon igyekeznek felvenni a küzdelmet ellene.


Ezüsttel átszőtt, mákos, galambősz


Az őszülés az életkor előre haladtával természetes módon következik be, legtöbbször hosszú ideig, évekig tartó folyamat, és megvannak a maga fokozatai. Először csak néhány fehér szál jelenik meg a természetes színű, sötétebb hajban, majd a haj "mákos", szürkés színű lesz, ahogy egyre nagyobb az ősz szálak aránya, majd az évek során akár teljesen kifehéredhet. Az őszülés nemcsak a haj színét, hanem az állagát, minőségét is megváltoztatja, általában csökken a szálak vastagsága, rugalmassága. Vannak olyan szerencsések, akik életük alkonyáig is megőrzik eredeti hajszínüket, alig vagy egyáltalán nem őszülnek. Ez öröklött adottság, amelyet befolyásolni még nem tudnak a szakemberek.

Egy kis hajbiológia


A hajszál a szőrtüszőben helyezkedik el, gyökerét a hajhagyma fogja körbe, amely a hajszál szilárd vázát, a keratint termeli. Az ún. mátrixsejtek elszarusodásának, oszlásának köszönhető a hajszál növekedése. A haj színe genetikailag meghatározott, de a tüszőben található melanin pigment-tartalmától függően lehet világosabb vagy sötétebb.
Az őszülő hajban kevesebb a színért felelős melanociták száma, az évek múlásával egyre kevesebb pigment képződik, helyette levegő kerül a sejtekbe. Egészségesek ilyenkor is a hajszálak, a növekedésük sem áll meg, de az eredeti színük visszahozhatatlanul elvész. Ha valaki kiszakítja a fehér szálat, annak helyébe is újra fehér nő.

 

"Egyetlen éjszaka alatt"


A fentiek ismeretében a szakemberek vitatják, hogy létezik-e a drámaian gyors, látványos őszülés, amelyet mi leginkább Jókai regényekből ismerhetünk. A hajszálnak a már kinőtt része ugyanis nem tud ilyen változáson átmenni, hanem csak a növekedés során vesztheti el színét. Hogy mire véljük akkor azt a Marie Antoinette-hez vagy később Barbara Bushhoz kapcsolt jelenséget, hogy egy-egy nagy érzelmi megrázkódtatás (a királynőnél a halálfélelem, a First Ladynél gyermeke betegágyánál töltött hetek élménye) kiválthatja az extra gyors őszülést? Valószínű, hogy ilyenkor inkább hajhullásról van szó: az amúgy is keverten ősz és eredeti szálak aránya a gyors hajvesztés során megváltozott, ezt láthatta a környezet ősszé válásnak.


A haj­festésnek egész történelme van


Igen, "már a régi egyiptomiak is" utálták az öregedésről, vagyis gyengülésről árulkodó őszülést. A piramisok titkai olyan apróságokat is feltártak, amelyek nem tartoznak a világtörténelem legfontosabb ismeretei közé, de érdekes és emberi dolgok, így például kiderült, hogy az egyiptomiak festették a hajukat. Hennát illetve borókabogyót használtak ehhez a művelethez. Az európai népi hagyomány a diófőzetet őrizte meg, amellyel igyekeztek az ősz hajszálakat elfedni. A nemzedékeken keresztül dívó paróka egyik funkciója is lehetett az őszülő haj eltakarása.


Halálos szépség?


Az utóbbi években, talán a szigorúbb uniós szabványok bevezetése vagy új kutatások hatására fellángolt a vita a hajfestékek ártalmairól, különösen azután, hogy az Unióban egyszerre több tucatnyi hajfestéket vontak ki a forgalomból, toxikus anyagot is tartalmazó összetétele miatt. 2008 utolsó hónapjaiban az az adat járta be a világsajtót, miszerint hatvan százalékkal növeli a leukémia illetve a non-Hodgkin lymphoma kialakulásának esélyét, ha valaki évente tízszer vagy annál többször festi a haját, és különösen azok lehetnek veszélyben, akik már 1980 előtt is használtak hajfestékeket.

Korábban ugyanis olyan toxikus anyagokat is tartalmaztak a hajfestékek, amelyeket azóta kivontak a forgalomból. Összefüggésbe hozták a hólyagrák kialakulásával is a hajfestékek alkalmazását, és különösen az ezekkel a vegyszerekkel dolgozó fodrászokat tekintették veszélyeztetettnek. Mindezeket azonban széleskörű, meggyőző kutatási adatok mindeddig nem támasztották alá. Nincs egyetértés abban sem, mitől kell jobban tartani: a festékek közül ezúttal a sötéteket ítélték kockázatosabbnak.

Más szempontból viszont a fodrászok állítják, hogy a szőkítés sokkal veszélyesebb, mert mélyebben roncsolja a hajszálakat, így a vegyszer mélyebbre hatol a szervezetbe. A vitákat nem tudjuk eldönteni, de tény, hogy a hajfestékek, mint annyi más modern használati eszköz, kozmetikum, stb. agresszív vegyi anyagokat is tartalmaznak, amelyek irritálhatják a bőrt, megnövelhetik a daganatos betegségek esélyét is - mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy milyen kockázatot tart elfogadhatónak a maga számára.

Ajánlások


Ma egyre terjed a természetesség divatja, tehát azokban az országokban, ahol "nemcsak a húszéveseké a világ", egyre többen vállalhatónak tartják korukat, élet alakította arcukat, ősz hajukat is. Ha azonban ezt még nem tartja lehetségesnek a saját maga számára, akkor is érdemes néhány alapszabályt óvatosságból betartani. Ha a hajfestés mellett dönt, a bemosó színezők kevésbé agresszívak, mint a tartós hajfestékek. Válasszon lehetőség szerint természetes alapanyagú, vagy gyógynövényt tartalmazó terméket, festés előtt végezzen bőrének egy kis felületén próbát, nem irritálja-e. Kerülje a szélsőségeket, például az eredeti szőkéről feketére vagy sötétről szőkére váltás helyett legjobb az eredetihez legjobban hasonlító színre festeni a haját. A higgadtan megélt, bölcsen vállalt kor pedig vonzóbb lehet, mint a görcsös fiatalodni akarás.

Forrás: 50plusz.hu

Vissza
2011.
február
24. 15:39

A növekedési hormon csökkentésével megelőzhető a rák

  A növekedési hormon csökkentésével megelőzhető a rák Aki az örök fiatalság titkát keresi, jó, ha kétszer is meggondolja, mielőtt a növekedési hormonhoz nyúl, mely futótűzként terjed az öregedés elleni iparágban. Ha az eldugott kis ecuadori település lakóival végzett megfigyelés eredményei beigazolódnak, a növekedési hormont inkább csökkenteni kell, mint növelni, hogy megelőzhető legyen a rák és a cukorbaj.
Tovább
2010.
szeptember
12. 10:11

7 dolog, amiben az elme és a test változik az öregedés során

7 dolog, amiben az elme és a test változik az öregedés során Az öregedés ikonikus figurája a ráncos arcú, felejtős, morgós öregember. Azonban a tudósok egy másik képet festenek az öregekről: a kor előrehaladtával az idősek sokkal boldogabbak, liberálisabbak lesznek, és sok esetben már nem tartják vissza csípős megjegyzéseiket. Legalább is az amerikai öregek a következő 7 dologban változnak.
Tovább
2010.
november
17. 10:45

7 jótanács a csontok egészségéért - nem csak időseknek

7 jótanács a csontok egészségéért - nem csak időseknek A csontritkulás főként a nőket érintő népegészségügyi probléma, bár a férfibetegek száma is jelentős. A betegség világszerte 200 millió nőt, azaz minden harmadikat érinti, amely szám szakértők szerint a lakosság elöregedése miatt 50 éven belül megduplázódhat. Magyarországon 600.000 nőt, főként 40-45 éves kortól, a változó kor bekövetkeztével, illetve utána veszélyeztet. Táplálkozási szokásaink megváltoztatásával és a rendszeres testmozgással sokat tehetünk csontjaink megfelelő szerkezetének fenntartásáért.
Tovább
2009.
december
11. 13:54

A vörösbor gátolja az öregedést (is)

A vörösbor gátolja az öregedést (is) A minőségi vörösbor jó hatással lehet egyes betegségek megelőzésére, gyógyítására. Az aktuális kutatási eredményeket összegezték az idei Orvosi Bor-szimpoziumon Kőszegen és Szombathelyen, áll a Vas Népe csütörtöki számában.
Tovább
2010.
szeptember
01. 07:03

Az örök fiatalság titka - a teloméra órával

Az örök fiatalság titka - a teloméra órával A telomérát úgy kell elképzelni, mint a cipőfűző végére erősített műanyag védőkupakot. Ahogy a kupak a fűzőt, úgy védi a teloméra is a DNS-t a kromoszómák végén. Úgy tűnik, a telomérában rejlik az öregedés kulcsa, ugyanis amikor a teloméra megrövidül, a sejt elkezd öregedni és végül elpusztul.
Tovább
2010.
december
29. 08:29

Együnk, igyunk színesen!

Együnk, igyunk színesen! Öregedésgátló táplálkozás, antioxidáns hatású készítmények – divatjelenség, vagy valóban léteznek ilyen hatóanyagok a természetben? A legfrissebb élelmiszer-kutatások egyre inkább fókuszba helyezik a növényi antioxidánsok jelentőségét, s hangsúlyozzák: ezek a források valóban védőhatással rendelkezhetnek.
Tovább
2010.
június
05. 17:45

Legyünk fittek ötven felett

Legyünk fittek ötven felett Éveink számának gyarapodásával nagyobb gondot kell fordítanunk arra, mit és hogyan eszünk. Az egészséges életmóddal sokat tehetünk a gondtalan öregkorért.
Tovább
2011.
február
14. 07:04

Mi minden miatt lehet valaki büszke magára, ha öreg?

Mi minden miatt lehet valaki büszke magára, ha öreg? Csermely Péter biokémikus, hálózatkutató egyetemi tanár. 2008 és 2010 között a Sólyom László köztársasági elnök által életre hívott Bölcsek Tanácsának tagja volt. Blogján közzétett gondolataival segíteni akar abban, hogy az olvasói körében kialakuljon, és továbbfejlődjön egy jövőteremtő, stabil értékrend és viselkedésmód.
Tovább
2011.
február
20. 06:15

Sztárok az időskorról

Sztárok az időskorról Hazánkban eddig példa nélkül álló módon dogozza fel az idős korosztály és a fiatalság viszonyát a Pécs TV nemrég indult „Korhatár nélkül” című műsora. A képernyőn sztárvendégeink idézik fel szüleikkel, mestereikkel kapcsolatos emlékeiket, továbbá a generációs problémák is szóba kerülnek minden második szerdán este fél hat és 18 óra között.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART