2011.
október
21. 09:44

Januártól a nyugdíjkasszából csak a nyugdíjat fizetik

Címkék:
millió forint A kormány nyugdíjrendszer átalakítási koncepciója szerint 2012. január 1-től a nyugdíj-biztosítási alapból csak a nyugdíjkort betöltöttek nyugdíját lehet kifizetni, magyarázta a Kossuth Rádió Ütköző című műsorában Zentai László nyugdíjszakértő, aki maga is részt vett javaslat kidolgozásában. Mindazok, akik – bármilyen okból – korábban vonultak nyugdíjba, a Nemzeti Erőforrás Minisztériumnál létrehozott nemzeti szociálpolitikai alapból kapják majd az ellátásukat. Csak a profiltisztítás miatt kerülnek ki a rendszerből, az ellátásuk összege nem változik, ígérte Zentai.

Szabics Zsolt, a Portolio.hu elemzője a változásokat úgy foglalta össze, a kormány a mostani lépéssel úgy teremti meg a nyugdíjbiztosítási alap egyensúlyát, hogy kiadásokat vesz el belőle, a bevételek viszont benne maradnak. Eddig minden korhatár előtti, korhatár fölötti ellátást, a rokkantnyugdíjakat és a hozzátartozói ellátásokat is nyugdíjbiztosítási alapból finanszírozták, ami közel 3000 milliárd forint volt. Most a kiadási oldalt kettéválasztják, a nyugdíjbiztosítási alapból kiszerveznek – részben az egészségbiztosítási alaphoz, részben pedig a nemzeti szociálpolitikai alaphoz – egy 650 milliárd forintos tételt. Valódi kiadáscsökkentést azonban az jelentene, magyarázta Szabics Zsolt, ha a rokkantnyugdíjasok egy részét vissza tudnák vezetni a munkaerőpiacra. Számítások szerint ez 100-200 ezer ember visszafoglalkoztatását jelentené, de abban az érdekvédelmi szervezet és a szakértők nagy része is egyetért, hogy rövidtávon ez megvalósíthatatlan, nem alkalmas rá a gazdasági környezet, nincsen munkaerő-piaci kereslet.

Felül fogják vizsgálni a korkezdeményre jogosító munkaköröket is, melyek Zentai László véleménye szerint elképesztő méreteket öltenek. Máté Levente, a Szegedi Tudományegyetem docense elmondta, 736 ilyen munkakör van, ami egyáltalán nem sok, ráadásul ezért korkedvezmény biztosítási járulék címen fizetnek is a munkáltatók.

Forrás: híradó.hu

Vissza
2011.
október
06. 07:52

MSZP: az elszegényedés éve következik

MSZP: az elszegényedés éve következik Korózs Lajos, a szocialista párt elnökségi tagja szerdán sajtótájékoztatón azt mondta: a kormány szűkíti a szociális ellátásokat, szétveri a nyugdíjrendszert, az emberek terheit pedig növeli. Ebbe a körbe sorolta a felső áfakulcs 27 százalékra emelését, a munkavállalói járulék emelését, az adójóváírás kivezetését, az utazási kedvezmények szűkítését és azt, hogy a közszférában befagyasztják a béreket.
Tovább
2011.
október
19. 08:57

MSZP: megszűnik a kockázatközösség

MSZP: megszűnik a kockázatközösség A korhatár alatti nyugdíjak megszüntetését és szociális ellátássá alakítását, valamint a nyugdíjemelés módjának megváltozását bírálta keddi sajtótájékoztatóján a szocialista Korózs Lajos.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART