2011.
június
08. 11:13

Járvány - Nincs szükség uniós szintű élelmiszerbiztonsági intézkedésekre

Fazekas Sándor A halálos áldozatokat is követelő hasmenésjárvány továbbra is kis területre korlátozódik, élelmiszer-biztonsági, egészségügyi szempontból nincs szükség európai uniós szintű intézkedésekre a fogyasztóvédelmi és egészségügyi EU-biztos szerint.

A halálos áldozatokat is követelő hasmenésjárvány továbbra is kis területre korlátozódik, élelmiszerbiztonsági, egészségügyi szempontból nincs szükség európai uniós szintű intézkedésekre a fogyasztóvédelmi és egészségügyi EU-biztos szerint.John Dalli az EU-tagországok mezőgazdasági minisztereinek keddi luxembourgi találkozója után beszélt erről. Az ülést az unió soros elnöksége, Magyarország hívta össze.

A találkozót lezáró sajtótájékoztatón az elnöklő Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a tanács nevében együttérzéséről biztosította a halálos áldozatok hozzátartozóit és a betegeket. Ugyanakkor hangoztatta a zöldség- és gyümölcsfogyasztás fontosságát is.
"Mindannyiunk számára kiemelt cél, hogy az emberek egészségét megvédjük. Ehhez hozzájárulnak az egészséges élelmiszerek is" - fogalmazott.

A magyar miniszter a találkozó előtti nyilatkozatában azt nevezte a legfontosabbnak, hogy vissza kell állítani a bizalmat az egészséges európai élelmiszerek, köztük a zöldségek iránt. Megismételte azt a kérését, hogy a kereskedők és a fogyasztók is vásároljanak zöldségeket és gyümölcsöket.
Jelen tudás szerint semmi sem igazolja, hogy a fertőzés zöldségektől indult volna ki - emelte ki. Fazekas Sándor emlékeztetett arra is, hogy a témával az uniós miniszterek már a múlt héten, a debreceni informális ülésen is foglalkoztak.

A miniszterek most arról döntöttek, hogy a zöldségtermelők jelentős kártérítést kaphatnak az unió közös költségvetéséből is, a nemzeti kompenzációs lehetőségek mellett.

Dalli biztos a sajtótájékoztatón a járvánnyal kapcsolatos legfontosabb feladatnak ismét azt nevezte, hogy megtalálják a fertőzés forrását. Kiemelte emellett a lakosság megfelelő tájékoztatását is, miközben óvott az elhamarkodott következtetések levonásától.
A máltai biztos beszélt arról is, hogy amint a válságnak vége, le kell vonni a tanulságokat az unió számára is. Szükség esetén javítani kell a riasztási rendszeren, az uniós koordinációs eljárásokon is - adta értésre.
Hangoztatta ugyanakkor, hogy szilárd meggyőződése szerint az EU élelmiszerbiztonsági rendszere a legjobb a világon.

Mindketten szorgalmazták azt is, hogy az unión kívüli országok haladéktalanul oldják fel az uniós termékekre a járvány miatt kivetett, az EU által megalapozatlannak tartott importtilalmat.
John Dalli elmondta, hogy erre vonatkozóan folyamatosan kapcsolatban áll az érintett országokkal, köztük Oroszországgal.

Forrás: Webrádió

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART