2013.
október
17. 10:24

Javítani akarják az idősek ellátását Debrecenben

Címkék:
Debrecen Hároméves program részeként akciótervet dolgoz ki az idősellátás javítására és önkéntesek bevonására a debreceni önkormányzat és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat (MMSZ) regionális szervezete.

Pajna Zoltán (Fidesz-KDNP), Debrecen alpolgármestere elmondta, a közelmúltban zárult le az a képzés, amelyben 17 civil önkéntest készítettek fel az idős emberek ellátására, gondozására.
"Nem orvosokat és ápolókat képeztünk, hanem törődő és gondoskodó önkénteseknek mutatták meg szakemberek, hogyan tudnak szakszerűen segíteni az ellátásra szoruló időseknek" - tette hozzá.

A nyolc országban 12 partner részvételével folyó, 2,6 millió eurós (767 millió forint) program - amelynek 95 százaléka uniós támogatás - keretéből 200 ezer euró (59 millió forint) Debrecen részvállalása - ismertette a részleteket a politikus.

Pajna Zoltán elmondta, az elmúlt két év tapasztalataiból a következő egy évben akciótervet készítenek azzal a céllal, hogy az idős emberek ellátását minél tovább lehessen saját otthonukban folytatni és minél később kerüljenek be bentlakásos intézményekbe. Ebben tapasztalataikat osztják meg, meghatározzák a szükséges képzéseket és a többi ország partnereinek ajánlásait is beépítik az akciótervbe. Megítélése szerint az önkéntesek munkája döntő lehet abban, hogy az idős embereknek csak legvégső esetben kelljen bentlakásos intézménybe költözniük.

Az öregedő társadalom problémája közös európai ügy, hiszen bizonyos kutatások szerint 2060-ra az EU-ban megduplázódik a 65 éven felüli, és megháromszorozódik a 80 éven felüli lakosság aránya - jelezte az alpolgármester.

Tarnai Zoltán, az MMSZ regionális vezetője bemutatta a Webnővér néven nemrég indított honlapot (www.webnover.hu). Mint mondta, európai szinten is újdonság az idősellátás orvosi, napi háztartási és jogi aspektusából is segítséget, tanácsokat nyújtó honlap.
Hozzátette, miközben egyre javul a szociális ellátás, a legtöbben ma is otthonukban halnak meg, így fontos a család és az ismerősök szakszerű felkészítése az alapvető ellátási feladatokra.

Bene Edit, a debreceni önkormányzat humán főosztályvezetője az MTI kérdésére elmondta, Debrecenben jelenleg kétezren élnek önkormányzati, egyházi vagy magánotthonban. Elsősorban az emelt szintű szolgáltatást nyújtó férőhelyekre nagy az igény.

Forrás: MTI

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART